torsdag, september 17, 2009

Dagens Media: om ljud och marknadsföring med Julian Treasure

måndag, augusti 10, 2009

Ytterligare en ljudrapport i DN

I DN i lördags (8 augusti 2009) finns ytterligare en artikel som rapporterar om ljudläget:

"I dator- och telecombranschen är ljud ett designelement"

(Läs inlägget innan detta om du inte gjort det redan.)

Etiketter: , , , ,

DN rapporterar om ljudläget

Artikel i DN igår (8 augusti 2009): "Det hänger på ljudet".

Annica Kvint (DN) rapporterar om ljudläget på ett intressant vis, och får med flera olika inriktningar där bestämning av "rätt" ljud kan skapa "rätt" känsla. Eller där ljudet ger ett unikt ansikte åt en produkt som annars försvinner i mängden. Läs artikeln under länken ovan.

Etiketter: , ,

måndag, maj 18, 2009

Ljudhjältarna - imorgon på P1

Förra veckan såg vi föreställningen Ljudhjältarna. Den var otroligt bra tyckte både jag och alla fem barnen som fick följa med. Jag hoppas att så många skolor som möjligt har möjligheten att se den.
Stort tack för en trevlig kväll!
Föreställningen riktar sig till lågstadium samt förskoleklass ("0:an") och syftar till att öka medvetenhet och kunskap om ljud och hörsel.
Imorgon, tisdag 19 maj (2009) kl. 21 i P1 sänds ”Skolministeriet” från UR. Där ska enligt uppgift några minuter handla om AMMOT's projekt ”Ljudhjältarna”.

Etiketter: , , , , , ,

torsdag, maj 07, 2009

Månadens fråga - hur betala för nedladdade filer?

Månadens tre frågor kommer här:
  • Om man vill betala för musik/ljud som kan laddas ned, vilken skulle vara den optimala lösningen (både för den som vill lyssna och upphovspersonen)?
  • Vilken typ av bra sådana betallösningar (eller lösningar som genererar pengar till upphovspersonen) finns i nuläget?
  • Bra/dåligt + övriga kommentarer?
Som ni märker har jag just klivit ut i ett sidospår, i den här bloggens historia alltså. För musikspåret är en stig som ofta för mig över både pysande, illaluktande träsk - och över surrande, varmt doftande blomsterängar. Det är därför jag inte tar den komplicerade vägen så ofta, utan håller till i mer okomplicerade marker.

Men detta med att det kluras hej vilt över hur upphovsmän kompenseras är spännande, och fler än jag är nog nyfikna på vilka nya lösningar som uppstår med tiden. Skäms inte över att ta plats - nu vill jag höra vad ni tycker.

Etiketter: ,

onsdag, januari 14, 2009

Ljuddesign uppslagsord på Wikipedia

Tro det eller ej: Wikipedia.se hade inte "ljuddesign" som uppslagsord förrän jag skapade det för ett bra tag sedan. Nu har några tillägg gjorts, ändringar utförts, så sedan en tid tillbaka är det i alla fall ett "godkänt" uppslagsord, som följer Wikipedias riktlinjer. Men vad innehållet beträffar så kan och ska det betraktas som dynamiskt, det vill säga att det kan ändras med tiden, av vem som helst som har gått med i Wikipedia.

Wikipedia bygger på principen att användarna själva utvecklar innehållet, vilket ger både bredd och djup. Men det uppkommer förstås även meningsskiljaktigheter (olika betydelser eller uppfattnignar framgår ofta under ett uppslagsord, så länge det kan sägas finnas någon generell relevans för en redogörelse av detta). Man kan alltid gå tillbaka till tidigare verisoner i ett uppslagsords historik.

Vill du titta på uppslagsordet "ljuddesign" på Wikipedia.se? Klicka här.

Känn dig fri att bidra till ordets innebörd, beskrivning, bakgrund m.m. (Kräver att man går med som registrerad användare på Wikipedia.se samt att man följer de riktlinjer som finns för både innehåll och upplägg.)

Har du synpunkter på uppslagsordet "ljuddesign" på svenska Wikipedia, så dela gärna med dig här på bloggen genom att lämna en kommentar!

Etiketter: , , , ,

tisdag, januari 13, 2009

Ljudsymposiet i Lund

Under semestern i Las Palmas i oktober fick jag en massa trevliga upplevelser. Men jag missade samtidigt en: Ljudsymposiet i Lund, som jag skrivit om tidigare.

Medverkade gjorde Björn Hellström, Eva Lahti, Catarina Dyrssen och Daniel Västfjäll. En introduktion i vad de skulle tala om kan du läsa här: "Vad är ljuddesign?"

Jag väntar på mer information om vad som hände under dagen, och hoppas kunna rapportera om det lite längre fram i vår.

Etiketter: , , ,

tisdag, november 11, 2008

Intresset stort för interaktiva ljudupplevelser

Vad hände under Audio Mostly-konferensen i Piteå? undrar vi som inte kunde komma dit.

På interaktiva institutets hemsida kan du läsa vad piteåtidningen skrev om ljudkonferensen Audio Mostly 2008. Snart kommer också mer info på Interactive Institutes hemsida.

Det är tredje gången i rad som konferensen anordnas, och enligt Katarina Delsing, vd för Interactive Institute, var anslutningen rekordstor: 54 deltagare från hela världen, samt ett tiotal studenter. Intresset för interaktiva ljudupplevelser ökar alltså!

Läs tidigare inlägg, från april.

Etiketter: , , ,

måndag, november 10, 2008

Påverkar SL:s nya spärrar ljudbilden på stationerna?

Den 6 november läste jag i DN att SL ska sätta upp glasväggar på stationerna för att komma till rätta med plankningen som kostar mycket pengar.

Min första tanke var: hur kommer det här att påverka ljudbilden på stationerna?
Min andra tanke var: har man analyserat det här från SL:s sida?

Efter att ha pratat med fem olika personer, som inte hade någon direkt inblick i beslutet, så kom jag till Spärrexperten. För det första fick jag då klarhet i att SL INTE kommer att sätta upp glasväggar (som DN skrev). Det handlar om att byta ut själva spärrarna, ni vet de där stålpinnarna man föser runt när man dragit sitt kort i spärren. Även de modernare spärrarna i form av glasdörrar kommer att bytas till högre varianter. 180 centimeter höga kommer alltså de nya spärrdörrarna i glas att bli. Men Spärrvakten underströk att det inte handlar om några glasväggar, så där kan vi tydligen pusta ut.

Det framgick inte helt hur resten av konstruktionen skulle se ut. Men om jag förstod det hela rätt så kommer vissa delar vara staket i metall. På T-centralens södra uppgång, mot pendeltågen, håller arbetet med bytet tydligen på, så jag ska gå dit imorgon.

Innan jag kom fram till Spärrexperten pratade jag med en trevlig Arkitekt. Jag frågade honom lite om med vilken metod man kommer att utvärdera hur ljudbilden påverkas. Har han till exempel hört talas om Ingemanssons auraliseringsrum på Konstfack? Jo visst, det hade han, men summerade det så här:

"Det kommer att handla om en mycket mer pragmatisk metod, spärrarna ska nog helt enkelt upp, och sedan får man ta tag i de problem som uppstår om det behövs."

Vad kommer att hända när det sitter fler och högre glaspartier, särskilt i de stationer som är helkaklade från golv till tak? Kanske blir det ingen märkbar skillnad alls.

SÅklart finns det olika aspekter att beakta - vissa stationer är ju helt enkelt inte "mysiga" att hänga på i onödan, oavsett ljudbilden (Åkeshov till exempel). Men T-centralen har en tydligare kontakt med den kommersiella världen bredivd/utanför och kommer sannolikt hanteras som ett viktigare "väntrum".

Etiketter: , ,

lördag, november 08, 2008

Dämpning i byggnadsakustik kräver nya mätmetoder

Ny Teknik publicerar ännu en artikel om ljud (6 november 2008). Avhandlingen av Christoph Kling handlar inte bara om hur ljud beter sig och hur det sprider sig från rum till rum genom och längs väggar. Han visar också att i praktiken är inte ljudminskningen inte lika tillfredsställande som beräkningarna hade förutspått.

Utvecklar man istället nya mätmetoder för att fastställa hur ljudspridningen går till, kommer man att kunna placera ljudisoleringen på ett bättre och effektivare sätt, menar Christoph att en större del av ljudvågorna kan fångas i dämpningsmaterialet och förvandlas till värme.

Etiketter: , , , , ,

tisdag, november 04, 2008

Artikel i Ny Teknik om design av produktljud

"Det räcker inte att prata om ljud eller rita diagram över hur saker låter"..."Istället vill [Arne Nykänen] att ljud ska behandlas som all annan design".

Ny Teknik skriver om Arne Nykänens arbete i en artikel som publicerades den 29 oktober 2008. Passa på att lyssna på nio olika ljud från bilars fönsterhissar!

Etiketter: , , , , , , ,

fredag, oktober 17, 2008

Pressmeddelande: design av ljud för produkter

I ett pressmeddelande som skickats ut från Luleå tekniska universitet, inför Arne Nykänens disputation den 21 oktober, beskrivs i stora drag avhandlingens innehåll och resultat.

Avhandlingens titel är "Methods for product sound design" och disputationen kommer att äga rum i F-huset vid Luleå tekniska universitet, klockan 10.00 den 21 oktober (2008).
Kopierat från pressmeddelandet (publicerat på http://www.forskning.se/):


"Ljud ger ett viktigt bidrag till vår uppfattning av en produkts kvalitet och identitet, något som har skapat ett behov att utveckla verktyg för produktljuddesign. I ett tidigt skede av produktutvecklings-processen börjar man ofta med att sätta ord på egenskaper man vill att en specifik produkt ska ha, till exempel att den ska låta varm, mjuk, kraftfull, sportig eller lyxig. Sådana rent verbala beskrivningar måste sedan översättas till fysiskt mätvara egenskaper.
De verbala beskrivningarna ger oftast en övergripande beskrivning av produktljudet, men för att kunna hantera deltaljerna krävs andra verktyg. Vid formgivning används skisser och visualiseringar – inom akustiken används facktermen auralisering som som är den ”ljudliga” motsvarigheten till synlig visualisering.

I doktorsavhandlingen Methods for product sound design med vilken Arne Nykänen disputerar den 21 oktober, föreslås att benämningen ljudskiss används för enkla auraliseringar, tänkta att användas i tidiga produktutvecklingsfaser. Genom att ta fram ljudskisser ökar möjligheterna att
tidigt lyssna till, diskutera, modifiera och välja ett målljud för en ny produkt.

...
Upplysningar: Arne Nykänen, tel. 0920-49 21 39, 070-203 88
25, arne.nykanen@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel.
0920-49 16 22, 070-679 16 22,
lena.edenbrink@ltu.se "

Klicka här för att läsa Arne Nykänens avhandling som PDF.

Foto: Arne Nykänen

Etiketter: , , , ,

torsdag, oktober 09, 2008

Disputation: metoder för design av produktljud

Den 21 oktober disputerar Arne Nykänen med sin avhandling "Methods for Product Sound Design", vid Luleå tekniska universitet. Återkommer med mer info!

Etiketter: , , ,

Om ljuddesignade förpackningar på p1

På Vetenskapsradion (p1) idag handlar det om förpackningar. Mikael Lindström som är forskare på STFI-Packforsk talar om förpackningens värde för kundens förtroende - ljudet har betydelse för känslan av kvalitet/lyx. Hur papper låter när det rivs, och hur spritflaskor kluckar har en avgörande betydelse för hur prisvärd produkten känns för konsumenten.

Lyssna på inslaget på webbradio här.

Om du vill lyssna på p1 genom din "riktiga" radio så gör dig redo - det börjar i skrivande stund om... 45 minuter!

Tack E för tipset!

Etiketter: , , , , ,

tisdag, september 30, 2008

Clarion Sign Hotell

Jag gjorde ett litet studiebesök på nya hotellet Clarion Sign häromdagen. Jag var inte ute efter att göra några ingående djupanalyser, men några saker hängde sig kvar i minnet. Alla reagerar olika på ljud, det vet vi. Här är vad jag tyckte:
Först gick jag in i fel entré och väntade i en lång kö innan jag förstod att jag gått fel. Något var alltså lite otydligt när det kom till var man skulle gå in, om man kom västerifrån, längs Torsgatan, som jag, men det har ju inte med ljud att göra, så jag lämnar detta.
När jag väl kom in i rätt entré så blev jag lite... besviken. Dels var det olika "receptioner" - någon typ av recetionsdisk för en resebyrå (?), samt den riktiga receptionen. Det var lite rörigt för att vara ett påkostat koncepthotell. En spricka i taket också, jasså minsann.
Men - det visuella är ju bara en del av upplevelsen. Därför satte jag mig i en av fåtöljerna i entrén och lyssnade. Och tyvärr visade sig att ljudbilden var ännu rörigare. Förutom alla de gäster som stod och pratade och fipplade med sitt bagage i väntan på sin tur vid receptionen, så hörde man väldigt mycket kringljud från alla håll. Baren och restaurangen bidrog också på ett inte allför inbjudande vis. När mitt sällskap kom och satte sig i fåtöljen bredvid visade det sig dessutom att vi hörde varandra ganska otydligt. Ingen bra kombination.
Jag är nu mycket nyfiken på hur projekteringen och planeringsfasen gick till, var ljudet kom in och vilken av de inblandade aktörerna som har, eller borde ha ansvaret för ljudbilden i entrén (och för all del resten av hotellet som jag inte sett ännu).
Efter vistelsen i hotellets entré begav jag mig upp till Spa-avdelningen, längst upp i hotellet. Trots att hotellet är beläget med utsikt över spåren, precis i anslutning till Stockholms Central (läs: all ankommande och avgående tågrafik) hörs inget ljud från tågtrafiken in i hotellet. Positivt att slippa ifrån vissa av stadens påfrestningar tycker säkert många. Men, det var något med golvet - hårt och "lådigt", mitt i all den påkostade tystnaden från fönsterna. Det var synd.
Jag spatserade vidare, ut på taket. Åt väster ligger en pool som värms upp året runt (...jag ska inte gå in på några miljöaspekter här...). Åt öster en terrass. Uppe på taket, både åt öster och väster, kommer det "storstadsljud" från alla väderstreck: Tågen och biltrafiken bidrar med sina "röster", som antagligen kommer att låta på ett ungefär likadant om 10 år. Men sedan har vi alla byggen som pågår i nästan varje riktning: Ett antal lyftkranar, byggnadsställningar och halvfärdiga byggen, som också stämmer också in i "stadssången". Den stämman kommer visserligen avta inom ett par år, just där i alla fall.
Att stå där uppe på taket ger mig ändå en ny känsla av Stockholm - allt hörs på håll, som en jämn "bakgrundsmusik". Därför tycker jag att det ändå var en oväntat positiv upplevelse. Det är inte alltid tystnad som ger den bästa upplevelsen. Att sitta vid poolkanten uppe på ett tak och samtidigt höra omvärlden, storstaden, på avstånd, halvt nedifrån, kan nog vara ganska mysigt.
Foto: Hanna Prage

Etiketter: , , ,

torsdag, september 25, 2008

Rikssamtal med Lunds Universitet

För en tid sedan talade jag med Frans Mossberg vid Ljudmiljöcentrum, som samordnar tvärvetenskaplig forskning om ljud vid Lunds Universitet. De anordnade även ett ljudsymposium den 24 oktober 2008, läs mer om det här.


Vårt samtal berörde bloggen som verktyg, om interdisciplinär forskning och jag fick några bra svar på olika saker jag gått och funderat över. Framförallt fick jag lite inblick i vad som händer på Ljudmiljöcentrum som tillhör Lunds tekniska högskola.

Etiketter: , , ,

Föreläsning: ljud som designelement inom arkitektur

I torsdags, den 18 september (2008), gick jag på en mycket intressant föreläsning med Björn Hellström (Urban Sound Institute) om ljud, på KTH Arkitektur. Stockholms Arkitektförening anordnade föreläsningen.

Den här handlade om ljuds betydelse och möjligheter som designelement inom arkitektur. Utan tid och förmåga att beskriva föreläsningen ur mitt eget perspektiv, presenterar jag här några utdrag från mina anteckningar. Orden är alltså Björn Hellströms. Som jag hoppas ni förstår var själva föreläsningen mycket mer levande och engagerande än mina anteckningar...

Några citat:
  • Hur ska arkitekter och akustiker kunna samarbeta?
  • Ta kommandot över ljudmiljön och börja prata om ljudkvalitet.
  • Ska vi lära oss något om ljud ska vi fråga oss vilka ljud som är önskade.
  • För att arbeta med ljud som designelement krävs interdisciplinär metodik.
  • (ungefär:) Det behövs bygglov om en butik vill sätta upp en skylt i det offentliga rummet. Men vill man spela musik i det offentliga rummet behövs inget liknande tillstånd.

Björn berättade om några projekt han varit med i:

  • Mötesplats i Gallerian
  • Citybanan
  • Transportsträcka Odenplan
  • Nordic Walk
  • Ljuddesignlabbet på Konstfack

Sedan beskrev han ljuddesignlabbet på Konstfack, som används för auralisering. Poängen med auralisering är att förenkla kommunikationen mellan akustiker och arkitekt. Metoden ger en kreativ arbetsprocess i kontaktytorna mellan akustik/arkitektur/design. Därmed har auraliseringsverktyget en samtidigt pedagogisk och social funktion.

Några frågor avslutade föreläsningen, en om öppna kontorslandskap versus heltäckningsmattor och s.k. vitt brus. En annan fråga var om det finns några arkitektoniska "förebilder", då ljud använts som designelement.

En mycket intressant föreläsning!

Etiketter: , , , , , ,

torsdag, september 11, 2008

Jag i tidningen Fläkten

I tidningen Fläkten, nr 01/2008 (sid 25-26) talar jag om fördelarna med att välja ljudmiljö tidigt.

Etiketter: , ,

tisdag, augusti 12, 2008

Ingemanssons nya ljuddesignlabb på Konstfack klart

Nu är det färdigt - det nya ljuddesignlabbet på Konstfack! ÅF-Ingemansson har tillsammans med forskaren Björn Hellström tagit fram ett sätt att kunna simulera akustiken i en befintlig eller planerad lokal. Metoden kallas auralisation och är ett kostnadseffektivt sätt att designa den slutgiltiga ljudmiljön i en lokal eller byggnad.
Jag fick kika på rummet när det var under konstruktion - och hoppas kunna göra ett besök så småningom, nu när det står klart!
Foto: Luc Pagès

Etiketter: , , , , , ,

måndag, augusti 11, 2008

I nyheterna om "buller" på arbetsplatser

På Ekot i Sveriges Radio den 30 juli (2008) intervjuas Kerstin Persson Waye om lågfrekventa störningsljud i kontorsmiljöer. Inslaget är kopplat till samma studie som tas upp i artikeln i DN samma dag.

Läs artikeln i DN om störningsljud på arbetsplatser. (DN 30 juli 2008)
Lyssna på inslaget om lågfrekventa störningsljud på arbetsplatser. (Ekot 30 juli 2008)

Etiketter: , , , ,

torsdag, maj 15, 2008

På Materialbiblioteket på Material Connexion i New York

Fredag i New York. Vid tre var det dags för mitt inbokade möte på materialbibliteket. Michael La Greca tog emot mig och berättade om Material Connexion, ett materialbibliotek vars tjänster man kan utnyttja som medlem, och som finns i New York, Cologne, Bangkok och Milano.

Både företagen som producerar materialen eller tekniken och de som vill ha tillgång till det arkiverade materialet betalar medlemsavgifter. Varje månad röstar en jury fram 15 nya material, vilka exponeras i entrén. Följande månad ersätts de av nya inröstade material och flyttas därför in till det större utställningsrummet. Där hänger de tills det blir dags att arkiveras i lagret, men även då kan de hämtas de fram efter förfrågan, efter sökningar på sökord eller kategorier.

Etiketter: , , , , ,

torsdag, april 24, 2008

New York

Nu har den värsta jetlagen försvunnit och gett plats för lite mer upptäckarlusta. Trafiken dånar. Sirenerna tjuter. Och i de små plättarna till parker, omgivna av höga hus och tät trafik, hörs även kvittrande fågelsång och fontäners brus.
Imorgon fredag kommer jag att besöka materialbiblioteket hos Material Connexion, på 127 West 25th Street, vilket känns kul och spännande.

Etiketter: , , , ,

söndag, april 20, 2008

AMMOTs årsmöte ikväll

Ikväll är det dags för årsmöte på AMMOT. Förra årets möte var mycket trevligt och intressant. Under året som gått har jag haft givande utbyte med en av personerna jag träffade där. Ska bli intressant att se och höra vad som händer i år!

Etiketter: , ,

torsdag, februari 14, 2008

Hello Umeå!

To honor the students I met today, at Designhögskolan in Umeå, this will be the first post in English on my blog, ever!

Todays presentations showed different project, where sound was an evident element. The most common way of treating the sound in the project seemed to be resulting in products that used data from the visitors in various ways of interaction - to modify different types of sounds emitted through speakers.

It was a very interesting day, and during the afternoon I had the privilege to meet three out of five groups, to discuss and share thoughts about how they actually were using sound in their projects.

I will meet the two remaining groups tomorrow, very exciting! After lunch I will talk about my thesis, and give my comments on the sound aspect of the projects in general.

It's strange... when I left Stockholm I didn't notice anything strange, but when I arrived in Umeå I could see something WHITE on the ground... What on earth could that possibly be?!

Etiketter: , , , , , ,

måndag, februari 11, 2008

Uppdrag på Stockholms Universitet

Till att börja med vill jag tacka alla närvarande studenter för ert engagemang den 18 januari (2008), under Multimedialinjens obligatoriska utvecklingsdag!


Ett litet sammandrag om dagen:

Jag hade fått i uppgift att göra ett case, en fallstudie över ett problem med "ljudtema" som studenterna skulle kunna diskutera kring.


Från Universitetets sida var tanken med dagen var att studenterna skulle jobba tillsammans utöver klassgränserna, problemlösning, och att komma i kontakt med tidigare Multimediastudenter för att få en inblick i tiden efter utbildningen.

Jag ville lyfta upp svårigheterna att arbeta med att lösa problem: finns det bakomliggande problem som är den egentliga felkällan? Det konkreta problem jag valde var en stökig ljudmiljö i ett mellanstadieklassrum. Jag hade därefter grävt en liten fallgrop i texten, i form av insmugen fakta i texten som hänvisade till forskningsresultat "som visar att fågelkvitter gör att man känner sig mindre stressad". Jag ville se om de som jobbade med caset godtog denna "sanning" rakt av, och var nyfiken på om det kunde leda till intressanta diskussioner.


Ett viktigt syfte med caset, från mitt håll, var slutligen att ge dem en liten "puff" mot en mer ljudmedveten tillvaro, som blivande web-/informationsdesigners (eller som privatpersoner, för all del). För att de multimediala lösningarna ska funka i verkligheter kan det krävas att man ägnar en tanke åt den faktiska miljön där lösningarna kommer att användas, och inte bara den tekniska lösningen i sig.
Tre grupper fick arbeta med mitt case. De satt gruppvis för att bolla idéer i ca en timme, sedan fick de redogöra idéerna för mig. Efter feedback från mig fick de sedan fortsätta diskutera, gruppvis, och formulera en fiktiv "lösning" som sedan skulle presenteras för alla årskurser.


Alla grupper reagerade glädjande nog på uttalandet om fågelkvitter, åtminstone på någon nivå. Särskilt en av grupperna redogjorde metodiskt för sina tankegångar, vilket var mycket intressant att få ta del av:

"Fågelkvitter... ja men är det typ kråkor eller duvor, hahaha? Eller en uggla, ho-hooo, hahaha!", "Man måste ju säkert kolla om det finns några ljud man kan ta bort, typ möbeltassar på alla stolar."

Samma grupp som tidigare ifrågasatte användningen av ljud i klassrummet:

"Vi tror att klassrumsmiljön inte är det rätta stället att spela upp fågelkvitter på, däremot kanske övriga delar av skolmiljön skulle passa".


En annan grupp talade också om att förändra själva lektionernas upplägg, t.ex. genom att samla klassen utomhus.

Sjölva lösningen var naturligtvis inte det viktigaste, utan vägen dit. Det fanns inget "rätt" svar, det "utvecklande" under denna utvecklingsdag var just deras egna tankar, diskussioner, och att arbeta inom nya grupper.

Jag hade en väldigt rolig och lärorik dag, tack alla medverkande!

Etiketter: , , , , , ,

onsdag, januari 30, 2008

Studiebesök på Designhögskolan i Umeå inbokat!

Jag fick klartecken under kvällen att jag får komma och besöka Designhögskolan i Umeå! Vi reser nämligen dit för att rasta barnen i skidbacken, under deras sportlov vecka 9.
Inte nog med att jag överhuvudtaget får komma dit: under vecka 4 - 8 pågår dessutom en kurs som heter "Industrial sound design". Masterstudenter utforskar då "förhållandet mellan 3-dimensionell form och ljud", enligt min trevliga kontaktperson. Det är nästan för bra för att vara sant.

Etiketter: , , ,

tisdag, januari 29, 2008

Halleluja moment hos Solidmakarna

I förmiddags hade jag den stora äran att få komma på besök hos Solidmakarna i Nacka. Som sagt: Halleluja Moments sker ändå inte varje dag. Ni som har erfarenhet av 3D-skrivare: sluta läs nu!

Principen är: lager på lager av 2-dimensionella skikt, bestående av - i det här fallet - gipskompositpulver bildar efter ett tag en 3-dimensionellt föremål. I alla fall en prototyp av ett föremål. Dessutom skriver skrivaren ut i färg. När allt är klart blåser man bort det pulver som inte har härdats - och kvar finns en perfekt 3-dimensionell prototyp. Ofattbart coolt. Jag återkommer med bilder och lite mer ljudrelaterade tankar som väcktes hos mig.

Vill ni se trolleriet - klicka här.
(länk till en videosnutt från www.3dskrivare.se)

Etiketter: , , , ,

tisdag, januari 22, 2008

Mjuka höljen kring hårda kärnor

Idag skrev jag ett gästbloggarinlägg på kravallslöd.se om kattleksakerna som kallas "kattbär" från www.emmagjort.se

Kattbäret är en hård nöt som "stickats in" i ett hölje av yllegarn, och fungerar alltså som kattleksak. Den är både hård och mjuk på samma gång - ljuden mot golvet är "dämp"-iga (mitt första påhittade ljudord) och ändå "skramlar" nötens innandöme lite "hårt" när man skakar den. video

Detta med mjuka höljen kring hårda kärnor är förresten ett enkelt sätt att förändra ljudegenskaper hos hårda föremål. Att förändra ljudegenskaperna på detta sätt sker både avsiktligt och oavsiktligt. Vi möter detta enkla ljudrelaterade fenomen varje dag, till exempel i vissa produkter som marknadsförs som "greppvänliga", "halkfria" eller "ergonomiska". Men någon formulering om fördelaktiga ljudegenskaper har jag hittills inte stött på i de sammanhang som sådana "greppvänliga" produkter profileras, eller beskrivs i marknadsföringssammanhang. Är inte det nästan lite roligt? Skillnaden hörs - men ändå inte?

Men vid det här laget har jag väl pratat om detta med så många företag som producerar silikonöverdragna köksverktyg att sådana formuleringar snart poppar upp... På FORMEX, till exempel, pratade jag med två olika producenter/återförsäljare om detta och trots att ljudegenskaperna är så uppenbart mycket "mjukare" (rostfritt stål versus silikon) så hade ingen av de jag pratade med någonsin tänkt på detta.

(FORMEX får ett eget inlägg så fort jag får tid.)

Etiketter: , , , , , , ,

torsdag, januari 17, 2008

Guldsyrsan och paneldebatten på Berns igår

En rapport från Berns den 16:e januari:
Vinnaren av Guldsyrsan 2008 blev Sigrid Strömgren, med lätta stålrörsstolar + bord i ett material som alstrar betydligt mindre ljud mot golvet, elelr tillsammans med glas, porslin och bestick.
Grattis Sigrid! Stort tack för att du här visar att man kan fokusera på "källan" till dåligt ljud istället för på "åtgärder" för dåligt ljud!


Efter prisutdelningen följde paneldebatten, och som alltid när det finns många olika kontexter inblandade så upplevde nog många, både de medverkande och de som kom och lyssnade, att det fanns många ämnen som inte berördes, eller skulle kunnat få större utrymme.
Men...
...summan av kardemumman är att kvällen faktiskt var en startpunkt för vidare resonemang och diskussioner om ljud i restaurangmiljö. Inte en informationskväll. Det är i ett större sammanhang som ljudkvaliteten (både överlag och mer specifikt i restaurangmiljö) kan "förbättras" eller utvecklas.

För: språket (både talat och skrivet) är vetenskapens uttrycksmedel (Rosing,1984). Det är genom diskussion som man kan utveckla ett ämne. Därför hoppas jag snart att kunna få tillfälle till fler sådana diskussioner.
Här kommer några bilder från utställningen också (jag ska försöka fixa ett bättre sätt att visa bilder - just för det är bloggverktygen helt värdelöst, det går inte ens att skriva bildtext - nedan till vänster Ulrika Elovsson & Ulrika Mårtensson, till höger detalj från Allrums väggmodul "Nivå"). Men gå dit och titta själv, vettja! När du gått in på Berns, går du en trappa ned. Utställningen är öppen till den 22 januari (2008).

Foto:
Håkan Sandberg (fotot av panelmedlemmarna - tack Håkan!)
Hanna Prage (övriga bilder)

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

måndag, januari 14, 2008

DN om designhögskolan i Umeå

Jag glömde skriva om DN:s artikel om designhögskolan i Umeå häromdagen. Jag åker till Umeå över sportlovet, ska försöka få till ett studiebesök där.

Om man tittar in på Umeås designhögskolas webbplats ser det också spännande ut, och så även när man kikar närmare på listan över fristående kurser.

Ska genast fräsa iväg ett mejl!

Etiketter: , , ,

lördag, januari 12, 2008

3D-utskrifter och produkters ljudegenskaper

Har just skickat iväg ett mejl med önskemål om att göra studiebesök hos solidmakarna.se. De har en skrivare som skriver ut föremål. In med en datorfil och - sim salabim - ut med ett tredimensionellt föremål!

Skulle vara kul att diskutera hur sådana prototyper kan utnyttjas när det gäller att analysera produktens blivande ljudegenskaper. Hoppas de tar emot mig.

Etiketter: , , ,

onsdag, december 19, 2007

Paneldebatt om ljud i restaurangmiljö

Klockan 16.00 blir det, på Berns Salonger i Stockholm, en presskonferens om ljud i restaurangmiljö. I anslutning till den kommer "Guldsyrsan", ett ljudstipendium på 10 000 kronor, delas ut. Stipendiet ges i syfte att lyfta fram ljudformande arbete i och för restaurangmiljö. (Läs mitt tidigare inlägg om ljudstipendiet Guldsyrsan.) Klockan 17.00 blir det paneldebatt om ljud i restaurangmiljö.
För några veckor sedan blev jag tillfrågad om jag skulle vilja medverka i paneldebatten. Klart jag ville! Medverkandelistan för paneldebatten ser ut så här, kopierat från Svensk Forms nyhetsbrev:
Tobias Nygren (Grythyttan)
Karsten Thurfjell (SR)
Melker Andersson (krögare)
Hanna Prage (ljuddesignbloggare)
Anna Kamjou (802)
Ingmari Pagenkemper (Berns)
Björn Hellström (ÅF Ingemansson).
Det ska bli spännande att se vilka diskussioner som uppstår och om evenemanget får någon uppmärksamhet i media.
Anmäl dig till osa@designunited.se senast 12 januari 2008.

Etiketter: , , ,

onsdag, december 05, 2007

Första dagen på kursen

Efter första dagen på kursen Bygga-bo-dialogen (se mitt tidigare inlägg) kan jag ärligt meddela: det var så roligt!

Dagen har visserligen inte rymt någon diskussion om uttalade ljudaspekter inom byggsektorn, eller "buller", men när jag bläddrar bland mina anteckningar så finns flera saker som avhandlats idag med betydelse för diskussioner om ljud:


  • Ansvar för delar av helheten

  • Strävan efter låga kostnader på kort sikt (någon pratade om de "olika plånböcker" som används)

  • Brister i projekteringsfasen

  • Allmän okunskap inom kritiska områden
Dessa punkter (bland andra) togs idag upp i anslutning till fukt-, ventilations- och tillgänglighetsfrågor, samt om farliga bioackumulerande och cancerframkallande ämnen (bland annat). Men även i ett ljudsammanhang - när det gäller uppnådd ljudkvalitet, eller exponering av "buller" i boende(-miljö)/byggande(-miljö) etc. - så kan diskussioner kring dessa punkter tillföra något gott.

Det tycks också som om det finns "allmänt accepterade föreställningar om verkligheten, som inte nödvändigtvis är korrekta", både när det gäller vilka krav som ställs på byggande, och när det gäller själva byggandet.

Det var upplivande att kursen hölls med ett i huvudsak problemorienterat upplägg. Det höll nyfikenheten på en konstant hög nivå - hela dagen.

Etiketter: , ,

måndag, december 03, 2007

Bilbranschen tar sig i kragen!

Besökte nyss Julian Treasures blogg och hittade en mycket intressant artikel som publicerades i BusinessWeek den 13 augusti (2007). Bilindustrin tar sig i kragen när det gäller ljudet verkar det som. (Om inte annat så är det ytterligare ett tecken på att media ägnar större utrymme åt produktljud, vilket jag återkommer om vid tillfälle.)

Derrick M. Kuzak gillade inte vad han hörde när han fick det övergripande ansvaret för Fords produktutveckling 2005. Arbetet med att fiffa till de dåliga ljuden hos olika Fordmodeller har bland annat lett till att Ford Taurus fått ett mer förtroendeingivande, kassaskåpsliknande, ljud när bildörren stängs. Enligt artikeln.

Kopierar in en annan del från samma artikel:
"A sign of the growing importance of sound in the auto industry is that J.D.
Power & Associates (a division of The McGraw-Hill Companies, parent of BusinessWeek) last year began measuring "pleasantness of sound" for doors, signals, and engine acceleration in its Initial Quality Study. "The door closure and chime is the car's second impression after exterior design," says J.D. Power Executive Director Joe Ivers."

Läs hela artikeln om ljud i bilbranschen, från BusinessWeek här.

Etiketter: , , , , ,

Från Ikea till Japan till kvalitetsupplevelse via ljud

Som sagts tidigare så leder en tanke ofta vidare till något annat. Från tankar om IKEA och ljud - till ett tips om att Ikea på nytt (efter ett misslyckat försök på 70-talet) öpnats i Japan...

...till webbplatsen http://www.japaninc.com/ Där hittade jag en annan sak, som jag tidigare läst om i Jakob Nielsens bok om webdesign (om upplevelse av förbättrad bildkvalitet trots att det är ljudkvaliteten som förbättrats).

Kopierar från webbplatsen:
"In an increasingly visual world, attests Jeffrey Jousan, manager of Media Technology at Monolith Technologies, 'We should remember the importance of sound. People's perception of image quality is improved by the quality of the audio.' He tells of some experiments performed at MIT, in which people watched the same visual content on the same type of screen, but with different sound quality. Interestingly, viewers consistently said that the picture quality was better on the system with better quality sound, and that the content was more engaging," he notes."
Ljudkvaliteten syftar i det här sammanhanget på det uppspelade ljudet. Men troligtvis skiljer sig uppfattningen om kvalitet även utifrån en produkts övriga ljudegenskaper - tänk ett kristallglas utan klang, en nyproducerad stol som knarrar eller gnisslar etc.

Etiketter: , ,

torsdag, november 29, 2007

Fick en plats på bygga-bo-utbildningen!

Fick just besked att jag fått en plats på Boverkets Bygga-Bo-utbildning den 5-6 december (2007)!

Jag fick veta att kursdeltagarna kommer att delas in i grupper, vilka sedan kan fördjupa sig inom valfritt område. Jag hoppas därför att någon grupp vill fördjupa sig i önskat/oönskat ljud relaterat till boende/bostäder. De medverkande kommer i huvudsak utgöras av byggherrar, arkitekter, planerare, projektledare, projektörer. Och sist men inte minst: jag.

Ett krav för att få deltaga är att man är beredd att leda vidareutbildning inom sitt företag, om det man lärt sig på kursen. Den vidareutbildning jag kommer att leda är att återkommande blogga om ämnet här. Den motiveringen blev alltså godkänd, roligt!

Etiketter: , , , ,

fredag, oktober 19, 2007

Utdelningen av Stockholms-Snäckan 2007

Idag var jag på Moderna Museet och lyssnade på Tove Kullberg som tilldelades HRF's "Stockholms-Snäckan" som jag skrev om igår. Jag missade tyvärr första hälften, eftersom ett av barnen skulle hämtas tidigt och följde med. (Att promenera från Nybroplan till Skeppsholmen tar olika lång tid om man är 4 respektive 30+. Även att 30+ promenerar med 4-åring på axlarna och tre stora kassar tar längre tid än beräknat kan jag meddela...)

Tove berättade om sitt arbete (läs om Tove på hrf.se). I inledningen av hennes undersökning, "En bra ljudmiljö gagnar alla", skriver Tove (citerar): "Det som är bra för en person som hör dåligt är även bra för alla andra." Arbetet har inneburit en ljudanalys av Moderna Museets lokaler, utifrån hörselskadades förutsättningar, och innehåller förslag på förbättringar. Men som sagt - förbättringar av exempelvis "överlappande" ljudverk är ju något som uppskattas av alla, inte bara personer med hörselskada.

Min 4-åring var tyst som en mussla (okejdå, en mussla med hosta i alla fall) under föreläsningen och blev väldigt nöjd över att det bjöds på bubbelvatten och nötter efteråt. Själv var jag glad över att ha hunnit träffa Tove trots att jag var försenad!

Illustration: Tove Kullberg

Etiketter: , , ,

tisdag, oktober 09, 2007

Programvaran Uni-Verse underlättar arbete med ljudegenskaper

Fick ett tips häromdagen om ett datorprogram som ska förenkla arbetsprocessen när flera kompetenser är inkopplade med att utforma ett föremål eller en miljö med hjälp av 3D-simulering. Programmet heter Uni-Verse och har utvecklats av bl.a KTH och Interactive Institute. Här följer en beskrivning hämtad från forskning.se's webbplats (citat):

"I projektet utvecklas också avancerade verktyg för ljud och akustiksimulering. Exempel på områden där Uni-Verseverktyg och Verse-protokollet passar bra är utveckling av 3D-innehåll för spel, animerad film, virtual reality samt arkitektur. Vid till exempel ett byggprojekt där en arkitekt gör den grundläggande geometrin och någon annan väljer material och färger kan båda arbeta samtidigt och lättare diskutera med varandra med hjälp av Verse. Tidigare har de varit tvungna att spara filer som skickats fram och tillbaka. För att undvika problem har man då ofta valt att arbeta med samma programvara."... "Med hjälp av akustiksimuleringen kan arkitekten få en uppfattning om byggnadens akustik vilket man tidigare varit tvungna att anlita speciella akustikkonsulter för att uppnå. Nu kan arkitekten flytta en vägg eller ändra materialet och direkt höra resultatet."

Fördelarna är att arbetsfilen hela tiden lagras på en server som en och samma fil, tillgänglig för alla parter, vilket spar tid och underlättar informationsflödet betydligt. Läs mer om programmet här, på forskning.se's webbplats.

Etiketter: , , ,

torsdag, maj 03, 2007

Paket på posten!

Idag kom mina böcker som min snälla sambo beställt åt mig:
  • Sonic Branding - an introduction (Daniel M. Jackson, 2003)
  • Brand sense: Build Powerful Brands through Touch, Smell, Sight, and Sound (Martin Lindström, 2005)
Spännande läsning väntar! Kuriosa om Martin Lindström är förresten att han startade sin första annonsbyrå vid 12 års ålder...

Etiketter: ,

torsdag, april 19, 2007

Ljudinventering i Gallerian!

I köpcentret Gallerian i Stockholm passerar omkring 40 000 besökare varje dag, en siffra som har ökat markant efter en ordentlig renovering under de senaste åren. Undersökningar visar att besökarna upplever att det blivit lättare att hitta, att det känns mer modernt och att bemötandet från butikerna förbättrats. Jag väljer själv att shoppa i Gallerian av ungefär samma anledningar.

Positivt är att Gallerian har vågat satsa på ljud, i form av ljudutsmyckningar på flera ställen. Jag har redan tidigare hyllat den gigantiska Swarowski-kristallkronan och ljudinstallationen i dess anslutning. Man har alltså vågat erkänna ljudet som ett formbart element. Men det behövs en satsning även på att forma de ljud som inte har någon planerad funktion. Exempelvis finns det minst ett café med stolar som formligen skriker när man flyttar dem.

Mitt förslag är därför en ljudinventering av Gallerian!

Hur låter bestick, porslin och glas tillsammans och mot borden? Hur låter det när borden flyttas, eller när någon hämtar en staplad barnstol? Hur låter det när man gör en espresso? (Naturligtvis är det inte bara caféerna som låter, men det var de exempel som låg till hands efter mina egna erfarenheter i Gallerian.) Och hur påverkas användarnas beteende egentligen av dessa ljud?

I en miljö som Gallerian är det förvånande att det får förekomma stolar som inte är anpassade för underlaget. Det finns ganska många sådana dessutom. Med en bättre ljudmedvetenhet under planeringsfasen hade problemen enkelt kunnat undvikas, något som kanske hade lett till ökad försäljning: en behagligare ljudmiljö kanske ger nöjdare besökare, som stannar längre. Och handlar mer!

Etiketter: , ,

onsdag, april 18, 2007

Auralisering

Ingemanssons webbplats kan man se och lyssna till olika exempel på auralisering (kräver högtalare eller ännu hellre hörlurar).

Rummets egenskaper, med avseende på exempelvis tredimensionell form och ytmaterial används av ett datorprogram för att räkna ut hur ett ljud låter vid en viss punkt i rummet. Det gör det därmed möjligt att lyssna till hur exempelvis ett uppspelat meddelande låter vid olika punkter i rummet. Datorprogrammet ger även en möjlighet att jämföra hur olika typer av ytmaterial påverkar ett visst ljud vid en viss punkt.

Grafik: Ingemanssons webbplats

Etiketter: , ,

torsdag, oktober 19, 2006

Metodik för produktljudskvalitet

Hittade en intressant rapport av Juha Plunt och Monica Hellström (Ingemansson Technology AB). Rapporten beskriver och diskuterar en utveckling av metodiken bakom ljudkvalitetsarbete.

Enligt rapporten finns mycket dokumenation om ljudkvalitet som rör "långvariga produktljud" (continuous product sounds) - men desto mindre om de kortade produktljuden (impulsive product sounds). De kortare produktljud som analyseras i rapporten är öppnings- och stängningsljudet hos bildörrar av tre olika bilmärken, samt från en diskmaskinslucka.

Ett problem sedan tidigare är enligt författarna att den eller de grafiska figurer som skall beskriva kortare produktljud, har varit för odetaljerade. I förenklade figurer uppstår en konflikt: Vilka mätvärden ska få "beskriva" ljudet - den högsta uppmätta ljudstyrkan, energinivån, eller en blandning av de båda?

Genom att istället använda wavelet-analys av ljudfrekvenser - uppdelat i tidsenheter - ökas detaljnivån i den grafiska figuren. Fördelarna med metoden som beskrivs i rapporten är enligt författarna att det kan vara ett effektivare, och mer komplext verktyg i praktiska situationer då ljudkvaliteten hos en produkt skall justeras. Författarna understryker att mer subjektiva analyser kan användas som komplement till den objektiva analysen, eftersom det ofta handlar om att justera förutsättningarna för just användarens UPPLEVELSE av de kortare produktljuden.

Eftersom waveletanalys-bilden var så vacker, skar jag ut en liten detalj, som illustration till mitt inlägg. Jag vill understryka att bilden nedan därmed har mist sina ursprungliga funktioner. Originalet, med variabler och i rätt utsnitt och skala, finns, liksom en mer ingående redogörelse av metoden, i rapporten.


(Detalj från bild av: Plunt & Hellström / Ingemansson Technologies AB)

Etiketter: ,