torsdag, maj 14, 2009

Ilsken kommentar när allt bara piiper

Idag hörde jag något som livade upp när micron, kaffemaskinen och diverse andra 2000-talsinventarier i en vanlig kontorsmiljö höll på med sin sedvanliga informationsspridning:

"ALLAMASKINERSOMPIPERBORDEFÖRBJUDAS!!"
väste en kollega ilsket. Ett vänligt fnissande uppstod genast.

Ta vår käre Micro som exempel. Den ville bara tala om: "Visserligen har den förinställda tiden gått ut och inga microvågor sänds ut längre. Men nu när jag stängt av mig så måste du komma ihåg att trycka på avstängningsknappen."

Etiketter: , , , ,

tisdag, maj 05, 2009

Absorberad på Möbelmässan

Smoothear besökte möbelmässan Stockholm Furniture Fair 2009.

Ljudabsorberna breder ut sig, på längden och på tvären. Och de ändrar form och fason. Överlag är det dyra lösningar, och i många fall ganska tveksamt hur kvoten dämpningsegenskaper/utseende egentligen kan värderas. Det är inte så viktigt i sammanhanget, för väggabsorbenternas utbredande ger en tydlig bild av att ljudmedveten har ökat under de senaste två åren.

Kanske snabbar det på utvecklingen så att producenter, beställare, designers, konsumenter, återförsäljare och konceptutvecklare ser möjligheterna i att förhindra dåligt ljud redan vid källan.

En halvdag ägnade jag inne på Furniture och Light. Greenhouse skulle jag återkomma till dagen därpå - men fick tyvärr förhinder i sista minuten.

Etiketter: , , , , , , ,

tisdag, december 02, 2008

Matljud på teve: Food Design

Såg ni det underhållande programmet om matdesign på svt häromdagen? En del av innehållet ägnades åt ljuden vi uppfattar när vi äter eller hanterar mat. Vackert foto också.

Om ni missade reprisen igår kväll, kan jag rekommendera att ni tittar på programmet via webben!

Se programmet Food Design här (öppnar svt:s videolänk).

Etiketter: , , , ,

tisdag, september 30, 2008

Clarion Sign Hotell

Jag gjorde ett litet studiebesök på nya hotellet Clarion Sign häromdagen. Jag var inte ute efter att göra några ingående djupanalyser, men några saker hängde sig kvar i minnet. Alla reagerar olika på ljud, det vet vi. Här är vad jag tyckte:
Först gick jag in i fel entré och väntade i en lång kö innan jag förstod att jag gått fel. Något var alltså lite otydligt när det kom till var man skulle gå in, om man kom västerifrån, längs Torsgatan, som jag, men det har ju inte med ljud att göra, så jag lämnar detta.
När jag väl kom in i rätt entré så blev jag lite... besviken. Dels var det olika "receptioner" - någon typ av recetionsdisk för en resebyrå (?), samt den riktiga receptionen. Det var lite rörigt för att vara ett påkostat koncepthotell. En spricka i taket också, jasså minsann.
Men - det visuella är ju bara en del av upplevelsen. Därför satte jag mig i en av fåtöljerna i entrén och lyssnade. Och tyvärr visade sig att ljudbilden var ännu rörigare. Förutom alla de gäster som stod och pratade och fipplade med sitt bagage i väntan på sin tur vid receptionen, så hörde man väldigt mycket kringljud från alla håll. Baren och restaurangen bidrog också på ett inte allför inbjudande vis. När mitt sällskap kom och satte sig i fåtöljen bredvid visade det sig dessutom att vi hörde varandra ganska otydligt. Ingen bra kombination.
Jag är nu mycket nyfiken på hur projekteringen och planeringsfasen gick till, var ljudet kom in och vilken av de inblandade aktörerna som har, eller borde ha ansvaret för ljudbilden i entrén (och för all del resten av hotellet som jag inte sett ännu).
Efter vistelsen i hotellets entré begav jag mig upp till Spa-avdelningen, längst upp i hotellet. Trots att hotellet är beläget med utsikt över spåren, precis i anslutning till Stockholms Central (läs: all ankommande och avgående tågrafik) hörs inget ljud från tågtrafiken in i hotellet. Positivt att slippa ifrån vissa av stadens påfrestningar tycker säkert många. Men, det var något med golvet - hårt och "lådigt", mitt i all den påkostade tystnaden från fönsterna. Det var synd.
Jag spatserade vidare, ut på taket. Åt väster ligger en pool som värms upp året runt (...jag ska inte gå in på några miljöaspekter här...). Åt öster en terrass. Uppe på taket, både åt öster och väster, kommer det "storstadsljud" från alla väderstreck: Tågen och biltrafiken bidrar med sina "röster", som antagligen kommer att låta på ett ungefär likadant om 10 år. Men sedan har vi alla byggen som pågår i nästan varje riktning: Ett antal lyftkranar, byggnadsställningar och halvfärdiga byggen, som också stämmer också in i "stadssången". Den stämman kommer visserligen avta inom ett par år, just där i alla fall.
Att stå där uppe på taket ger mig ändå en ny känsla av Stockholm - allt hörs på håll, som en jämn "bakgrundsmusik". Därför tycker jag att det ändå var en oväntat positiv upplevelse. Det är inte alltid tystnad som ger den bästa upplevelsen. Att sitta vid poolkanten uppe på ett tak och samtidigt höra omvärlden, storstaden, på avstånd, halvt nedifrån, kan nog vara ganska mysigt.
Foto: Hanna Prage

Etiketter: , , ,

fredag, maj 30, 2008

Filmsnutt: den visslande etiketten från Micvac




Här är äntligen filmsnutten från besöket på Gooh. Jag inhandlade en maträtt (lax med kardemummadoftande ris, kokosmjölk och lime för att vara exakt) och förevigade uppvärmningsprocessen. Tyvärr var det fläktar och kunder och min egen mobiltelefon som krånglade till ljudupptagningen, men jag tror att det går att höra den visslande etiketten från Micvac i filmen ovan (sätt bara på ljudet på datorn och vänta en liten stund). När jag väl lyckats installera alla nödvändiga program efter min bärbara dators totalhaveri kommer jag kunna lägga till den separata ljudfilen, av lite bättre kvalitet. Tack K och A för långtidslånet av den mycket behändiga och alldeles förträffliga Minidisc-inspelaren!

Video/ljud: Hanna Prage

Etiketter: , , , , , ,

tisdag, maj 27, 2008

Kletigt och gott i Malmö!

Mest provocerande matljudet är enligt mig det ljud som uppstår när man joxar ihop ingredienserna under en måltid bestående av råbiff. Det har jag pratat om förut.

När vi var i Malmö var det råbiffspremiär för mig, sedan köttfärsskandalen i höstas. Jag trodde aldrig jag kunde känna ett sug efter råbiff igen, men jag hade fel. Väldigt fel, eftersom jag kände ett tvingande begär efter det två dagar i rad. Så jag åt det därför två dagar i rad.

Ljudet får ni tänka er själva. Jag har fortfarande inte lyckats ringa in ett ställe i Stockholm som uppfyller två viktiga krav: dels måste det finnas en fantastisk råbiff, dels en ljudmiljö som lämpar sig för ljudupptagning. Tures går fetbort av den sistnämnda anledningen.
Några tips?

Etiketter: , , , ,

fredag, april 18, 2008

Restaurangen Aquavit Grill & Raw Bar

På Norra Bantorget har nu restaurangen Aquavit Grill & Raw Bar slagit upp portarna. Både ris och ros har delats ut. Men...

...två tidningar har nu uttalat sig om ljudbilden inne på Aquavit: "slamrigt vänthallslik" (DN På Stan, 16/4-08) och "en jobbigt skramlande atmosfär" (Aftonbladet, 11/4 - 08).

Självklart blir det ett besök där snart. Hinner någon före mig så lägg gärna en kommentar om vad ni tyckte!

Etiketter: , , ,

torsdag, februari 07, 2008

Tyst mjukis

Ni vet ju att jag har skrivit om matljud tidigare?
Jag håller som bäst på att sammanställa en liten lista över de ljud ni har skickat hit till bloggen (se mitt tidigare inlägg om matljud) och på taffel.se (se inlägget på matälskaren). Bidra gärna med dina bästa och värsta ljud, lägg in en kommentar här nedan!
Mitt eget trumfkort när det gäller matljud, en riktig känslopetare, är råbiff. Det vet ni om sedan tidigare. Men i dessa den globala uppvärmningens tider har jag funderat över en annan mindre och mer oansenlig person än den koldioxidrapande kossan, nämligen kålroten. Man kan förundras över den lilla figuren som lurar först i jorden, sedan längst ned i kylskåpets kyliga mörker. Sedan som rotmos, eller som mjuka gyllene bitar i grytan.
Få är vi som äter den rå. Men vi borde vara många fler som äter den tillagad, särsklit med tanke på dess låga belastning på miljön. I min hittills inofficiella trendrapport om matljud för 2008 ingår den, kålroten. Rotmosets - och husmanskostens överlag- försiktiga ljudegenskaper: tystnad med avbrott för några klops och klafs - tror jag att vi kommer att få lyssna till i ännu större utsträckning under 2008. Det handlar om snälla, trygga och vänliga ljud (bidrar de kanske till ett inre lugn i vår stressiga, riskfyllda vardag, eller efter hotfulla och våldsamma nyheter från omvärlden?).
Läs ett inspirerande inlägg på taffel.se, tillägnat kålroten. Där finns massor av recept.
Här är ett utdrag (citat): "Kålroten tröstar när tomat, gurka och sallad sviker." ... "Och med tanke på att den går under namnet swede i stora delar av den engelskspåkiga världen borde ni andra verkligen anstränga er för att visa den lite mer respekt."

Etiketter: , ,

torsdag, januari 31, 2008

smoothear besöker FORMEX 2008

Nu kommer till slut rapporten från FORMEX 2008 i Älvsjö.

Det här var mitt första besök som "pressperson" alias "ljud-i-design-bloggare" på en mässa. Nästa gång kommer jag definitivt se till att komma i tid och framförallt vara mycket bättre förberedd. Men man lär så länge man lever, inte sant?

Jag såg till att vara på plats strax efter att pressfrukosten satte igång, ovetande om vilket pådrag som redan hade startat. En kvart efter att frukosten börjat fanns nämligen inte en enda sittplats! Vi som stod vid sidan om hade således missat chansen att få bjudas på frukost. "Stunt samma" tänkte jag - tills jag insåg att vi som stod vid sidan om inte heller fick smaka av champagnen som delades ut efter en stund Jag gärna bubblat lite trots den tidiga timman. Under pressfrukosten pågick en kort rapport om årets tema ("la vie en rose") samt lite musikalisk underhållning.

Sedan var det bara att börja scanna ytorna efter en snabb tur upp till pressrummet där jag som tur var hittade några kakor. Det blev pressfrukosten för mig.

Antalet utställare var 752 stycken. Så att tala om scanning i det sammanhanget betydde raskt marscherande + hökblickar i utställningskatalogen och in i montrarna. Att nästla sig in i ljudaspekterna av utställarnas produkter och tjänster visade sig vara omöjligt. Men jag gjorde ett ärligt försök i alla fall.

Inne hos Teddykompaniet började jag fundera över varför mjukdjur alltid bräker något i stil med "Dålig kvaliteheheheheheheheheeet!"
video
Jag frågade om detta - och fick veta att tekniken för att spela upp bättre ljud redan sitter på plats i alla mjukdjur med läten. Själva tekniken har alltså kapacitet nog att rymma bra ljud. Men det är själva filerna som är kass. Nu är jag såklart medveten om att mjukdjursindustrin inte skulle tjäna några pengar på ljudkvalitetsarbete, i jämförelse med exempelvis bilindustrin. Men frågor om hur tekniken ser ut, vad som är den egentliga orsaken till den dåliga ljudkvaliteten - och varför ljudet låter kass trots att själva mjukdjuren skulle kunna låta hur som helst, ledde till en mycket intressant diskussion:

För att få filer med bättre ljud skulle det kosta oerhörda summor. Och skulle man bekosta inspelningen av ljuden själv för att få ljud av bättre kvalitet skulle de som arbetar med att stoppa in filerna ta ut en lika astronomisk summa, så det går inte.

Lite frustrerande när man väl förstår hur det hänger ihop. När det dessutom behövs batterier för att spela upp det dåliga ljud skulle jag vilja uppmana till: bojkott! Köp inte hem dåligt ljud - särskilt inte när du behöver batterier för att kunna använda leksaken!

Billiga leksaker som piper, skjuter, ylar, "kraschar" etc etc fanns det massor av på FORMEX och om sådant orkar jag inte ens skriva. För vem som helst inser ju att ingen bryr sig om ljudet (eller miljön) när man kan få en stor, ny leksakshelikopter för under hundralappen?

Nog om leksaker med uppspelat ljud nu. Jag gick vidare. Några av alla de produkter jag passerade:

Porlande vattenspel
Bambudraperier
Instrument
Köksredskap

Jag borde ha ägnat varje minut bara åt köksredskap, konstaterade jag när jag åkte hem. Avgränsning är alltid bra. Jag upptäckte efter några besök i montrar med köksgrejer: Till och med i ett sammanhang där man visar upp rostfria kökstillbehör bredvid silikonbelagda så finns det ingen som har funderat över skillnaden i ljudbilder som dessa olika kökstillbehör skulle ge upphov till. Ännu i alla fall.

Etiketter: , , , , , , , ,

onsdag, januari 30, 2008

Låna köksverktyg från Roswi

Jag har just hört av Roswi, efter mitt besök på Formex 2008 på Älvsjömässan, 17 - 20 januari.

I Roswi:s monter hittade jag flera bra produkter med uppenbara fördelaktiga ljudegenskaper. Jag diskuterade detta med en av personerna i montern, vi talade om just köksverktyg, restaurangkök och ljud. I enlighet med mina tidigare erfarenheter fanns ingen produkt som marknadsfördes med hänvisning till sina fördelaktiga ljudegenskaper. Ändå hittade jag glädjande nog några helt uppenbara sådana, som jag nu ser fram emot att få låna!

Etiketter: , , , ,

torsdag, januari 17, 2008

Guldsyrsan och paneldebatten på Berns igår

En rapport från Berns den 16:e januari:
Vinnaren av Guldsyrsan 2008 blev Sigrid Strömgren, med lätta stålrörsstolar + bord i ett material som alstrar betydligt mindre ljud mot golvet, elelr tillsammans med glas, porslin och bestick.
Grattis Sigrid! Stort tack för att du här visar att man kan fokusera på "källan" till dåligt ljud istället för på "åtgärder" för dåligt ljud!


Efter prisutdelningen följde paneldebatten, och som alltid när det finns många olika kontexter inblandade så upplevde nog många, både de medverkande och de som kom och lyssnade, att det fanns många ämnen som inte berördes, eller skulle kunnat få större utrymme.
Men...
...summan av kardemumman är att kvällen faktiskt var en startpunkt för vidare resonemang och diskussioner om ljud i restaurangmiljö. Inte en informationskväll. Det är i ett större sammanhang som ljudkvaliteten (både överlag och mer specifikt i restaurangmiljö) kan "förbättras" eller utvecklas.

För: språket (både talat och skrivet) är vetenskapens uttrycksmedel (Rosing,1984). Det är genom diskussion som man kan utveckla ett ämne. Därför hoppas jag snart att kunna få tillfälle till fler sådana diskussioner.
Här kommer några bilder från utställningen också (jag ska försöka fixa ett bättre sätt att visa bilder - just för det är bloggverktygen helt värdelöst, det går inte ens att skriva bildtext - nedan till vänster Ulrika Elovsson & Ulrika Mårtensson, till höger detalj från Allrums väggmodul "Nivå"). Men gå dit och titta själv, vettja! När du gått in på Berns, går du en trappa ned. Utställningen är öppen till den 22 januari (2008).

Foto:
Håkan Sandberg (fotot av panelmedlemmarna - tack Håkan!)
Hanna Prage (övriga bilder)

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

tisdag, januari 15, 2008

Veckans schema

Igår kom presskortet till FORMEX 2008 med posten som en glad överraskning! Jag var nämligen osäker på om jag skulle bli "godkänd" som pressperson eller inte.

Den här veckan blir kul!

Onsdag: Jag ska medverka i en paneldebatt på Berns om ljud i restaurangmiljö.
Torsdag: Jag besöker FORMEX 2008 på Älvsjömässan och nyhetsspanar om ljud i design.
Fredag: Jag håller i ett case om ljud och designtänkande under en utvecklingsdag med studenterna på Multimedialinjen, vid Stockholms Universitet.

Med andra ord så hamnar mitt livs två första tillfällen att tala inför en folksamling med två dagars mellanrum. Bra - då finns ingen tid för oro när det ena väl är avklarat!

Etiketter: , , , , ,

tisdag, januari 08, 2008

Välkommen till Guldsyrsan den 16 januari!

Nu är det snart dags! Guldsyrseutdelningen med tillhörande paneldebatt den 16:e på Berns närmar sig med stormsteg och så gör även sista dagen för att anmäla sig - den 11 januari - om man vill komma och lyssna.

Vad händer den 16:e på Berns Salonger i Stockholm undrar någon kanske? Programmet ser ut så här:

16.00 - pressvisning och prisutdelning av Guldsyrsan 2008
17.00-19.00 - paneldebatt om ljud i restaurangmiljö, där undertecknad kommer att medverka i sällskap med en massa spännande människor, se mitt tidigare inlägg

Förutom debatt och prisutdelning visas en utställning med "ett urval av de senaste trenderna inom svensk ljuddesign med installationer, produkter och absorbenter i alla dess former". Utställningen är öppen för allmänheten mellan den 17 och 24 januari.

Kom dit alla som kan - gärna redan den 16:e!

Du som vill gå och höra på paneldebatten, anmäl dig på osa@designunited.se

Är du journalist? Här finns pressinbjudan (pressansvarig: Emma Shanley, 076-205 01 50, info@designunited.se)

Guldsyrsan anordnas av Svensk Form, ÅF-Ingemansson, Design United och Berns salonger.

Etiketter: , ,

onsdag, december 19, 2007

Paneldebatt om ljud i restaurangmiljö

Klockan 16.00 blir det, på Berns Salonger i Stockholm, en presskonferens om ljud i restaurangmiljö. I anslutning till den kommer "Guldsyrsan", ett ljudstipendium på 10 000 kronor, delas ut. Stipendiet ges i syfte att lyfta fram ljudformande arbete i och för restaurangmiljö. (Läs mitt tidigare inlägg om ljudstipendiet Guldsyrsan.) Klockan 17.00 blir det paneldebatt om ljud i restaurangmiljö.
För några veckor sedan blev jag tillfrågad om jag skulle vilja medverka i paneldebatten. Klart jag ville! Medverkandelistan för paneldebatten ser ut så här, kopierat från Svensk Forms nyhetsbrev:
Tobias Nygren (Grythyttan)
Karsten Thurfjell (SR)
Melker Andersson (krögare)
Hanna Prage (ljuddesignbloggare)
Anna Kamjou (802)
Ingmari Pagenkemper (Berns)
Björn Hellström (ÅF Ingemansson).
Det ska bli spännande att se vilka diskussioner som uppstår och om evenemanget får någon uppmärksamhet i media.
Anmäl dig till osa@designunited.se senast 12 januari 2008.

Etiketter: , , ,

tisdag, december 11, 2007

Fräsch råbiff eller fusk med färsen?

Ibland är det bra med glömska. Ibland inte.

Till exempel är det bra att jag har glömt posta mitt inlägg om råbiff efftersom ett inlägg nu kanske väcker fler känslor än vad det skulle gjort för ett par veckor sedan:

Jag var på restaurangen Paname för ett antal veckor sedan och satt bredvid en person som beställde in Steak Tartare - råbiff. In kom en fantastisk sådan, med fräscha tillbehör: kapris, lök, äggula... mmmm!

När bordsgrannen började blanda färsen med tillbehören så lät det (ganska väntat) kletigt och klafsigt! Jag som gillar råbiff tyckte det såg väldigt gott ut, och tänkte inte så mycket på hur det egentligen lät. Men sedan har jag undrat över vad personer som inte gillar råbiff tycker om det ljudet?

Häromdagen såg jag Uppdrag Gransknings om kötthanteringen på fyra utvalda Ica Maxi på teve och behöver inte undra längre!

Bilderna av hanteringen av köttfärs på de inblandade Ica Maxi - köttfärs på golvet, köttfärs som någon petar runt i och som sedan plastas om - gjorde verkligen att det vände sig i magen. Nu kan jag inte tänka på köttfärs utan att tänka på det där äckliga ljudet av bordsgrannens råbiff! (Tur för ICA att man inte lade på ljudeffekter till inslaget!) Inte bra att glömma bort att man är beroende av kundernas förtroende om man heter Ica.

Det vore bra om jag kunde glömma de där intrycken, tycker nog alla ICA-handlare - särskilt de som inte fuskat med färsen. Men som konsument? Man är på sin vakt efter en sådan här sak, man vill inte glömma - man vill ju inte bli lurad igen. Tydligen har försäljningen av köttfärs sjunkit rejält enligt en artilen i DN.

Och då är vi tillbaka där det började: Ibland är det bra med glömska. Ibland inte.

Men är det inte ett konstigt sammanträffande att jag funderade över ljudet av just råbiff bara ett par veckor innan Icas fipplande med färsen uppdagades? Otur för mig, jag kommer nog aldrig kunna äta råbiff igen.

Etiketter: , , , , , ,

söndag, december 09, 2007

Öronfägnad på bloggen Matälskaren!

Min ljudfråga om matljud tidigare i veckan har ännu resulterat i... låt mig kalla det... ett begränsat antal svar (ni fattar vinken va...?). Därför lade jag in en krok inne på bloggen Matälskaren på Taffel.se i förrgår.

Eftersom jag inte hittade någon epostadress var jag tvungen att göra en fuling och lägga en kommentar om min ljudfråga under ett annat inlägg - ursäkta för det, Matälskaren. Taffliga metoder eller inte - plötsligt rasslade det till och det kom både några kommentarer på min fråga inne på Matälskaren, några kommentarer här på min egen blogg och några mejl...

...och inte nog med det!

Idag när jag gick in på Matälskaren för att kolla så att jag inte missar några kommentarer om ljud till tio-i-topp-listan om matljud som jag lovat sammanställa - så hittar jag inlägget Öronfägnad högst upp på bloggen Matälskaren. Roligt att min fråga om matljud väckte nyfikenhet!

Inspirationen till frågan om matljud kommer från Lennart Magnusson, som medverkade i en artikel om bland annat matljud i DN för ett tag sedan.

Glöm nu inte bort att lyssna på både råvaror, själva tillredningen och/eller det du tuggar och sväljer. Etcetera. När du känner dig redo - rösta på länken längst upp, eller eposta på hanna@prage.se

Etiketter: , , , ,

tisdag, december 04, 2007

Anticimex behöver ljud!

När jag gick runt inne på RestaurangExpo 2007 så kom jag plötsligt fram till Anticimex monter.

Om jag minns rätt så såg jag där en "uppstoppad brandman", eller, ja en provdocka iklädd brandkläder. Om jag minns rätt alltså. Montern var vare sig subtil eller särskilt... kul. Inte heller en enda fejkråtta så långt ögat nådde. "Hög aktivitet av råttor och möss" varnas man samtidigt för på Anticimex webbplats. För första gången i mitt liv, på RestaurangExpo 2007, saknade jag faktiskt råttor! Anticimex sysslar visserligen, förutom med skadedjur, även med brandsäkerhet, hälso-/hygienfrågor, förebygger fuktskador mm.

Då väcktes en första tanke: Varför sker inte fler "länkningar" mellan montrar under en mässa, särskilt mellan varumärken som sticker ut från det egentliga mässtemat? Exempelvis hade ju Anticimex kunnat få tillstånd att utnyttja området för gästens upplevelse genom att placera ut en leksaksråtta (med diskret hänvisning till sin monter). Eller att ljudkommunikationsföretag på Restauranmässan "ger ett ljud" till Anticimex monter - med en hänvisning till ljudkommunikationsföretaget. Anticimex skulle i sin tur kunna placera en fejkråtta i ett hörn i ljudkommunikationsmontern, med hänvisning till Anticimex monter. Det skulle säkert väcka nyfikenhet som båda skulle tjäna på. Men... detta om "länkning" i mässmiljö, vad det nu skulle kunna kallas, var egentligen en parentes.

För de tankarna ledde vidare till något annat. För ett såpass "osynligt" - men välkänt - varumärke som Anticimex, vore det inte perfekt att utnyttja ljud i sin marknadsföring, för att ge "kraft" i komunikationen? Nu menar jag alltså på bred front, inte bara i mässmiljön.

Varför? För att ge en tydligare känsla av behov såklart. Den känslan väcks säkert effektivt med hjälp av vissa "negativt laddade" ljud som jag asssocierar Anticimex med - gnagande råttor, krafsande från små skalbaggsben etc... Det finns många som använt negativa värden i positivt syfte.

Jag kan ge några, ej ljudrelaterade, exempel, det finns säkert fler:
Ishotellet i Jukkasjärvi vände ett negativt laddat värde till ett positivt: "ogästvänligt" blev "exotiskt". Industribageriet Delicato utnyttjade konventionella texter som brukar kopplas till "hälsomedvetenhet" för att skoja med hur alltigenom onyttiga deras bakverk är: "Kan innehålla spår av vitaminer och mineraler", samt "Garanterat fria från fullkorn". Vilken succékampanj!

Man skulle kunna tänka sig en effektfull ljudlogga och/eller -installation utförd med finess och med tydliga - men subtila - ljud från "gnagande", "krafsande" eller "kravlande". (Kanske har Anticimex redan utnyttjat detta under senare mässor - i så fall tar jag åt mig äran eftersom jag pratade med mannen i montern om detta.)

Så, kom igen, Anticimex - krafsa mig i nacken eller gnag mig i stortån nästa gång vi ses!

Etiketter: , , , ,

Ny ljudfråga - matljud!

Eftersom jag gått och funderat över olika matljud sedan jag läste artikeln "Ljudet - den glömda kryddan" i DN så blir det nu ytterligare en ljudfråga till er som läser min blogg.

1) När det gäller mat eller ätbara ting, vilket är det...

a) ...vackraste ljudet?
b) ..."godaste" ljudet?
c) ...sämsta ljudet?
d)..."äckligaste" ljudet?

2) När det gäller att tillaga mat, då vilket är det... (Samma frågor a - d ovan)

Mejla mig eller lägg in en kommentar här på bloggen!

(Missa inte heller min fråga om ljud och smycken, läs här)

Etiketter: ,

måndag, december 03, 2007

Min fina Porto Pro



Nu står det en fin röd portabel Porto Pro här hemma i barnens rum!

Den fick jag i present som tack för att jag höll i en liten workshop i Berghs Ljudkommunikations monter under mässdagarna på RestaurangExpo 2007.

Tack Lars för den fina Porton!

(Vill också rikta ett särskilt tack till både Lars och Ted för två trevliga mässdagar!)

Jag återkommer snart med några exempel och bilder från workshopen.

Etiketter: , ,

tisdag, november 27, 2007

Martin Lindström's "Brand Sense" samt Ikea och ljud

Hittade ett inlägg här på bloggen som av någon anledning inte publicerats. Det skrevs när jag läst delar ur Martin Lindströms bok "Brand Sense" (se tidigare inlägg).

Den handlar om att varumärken kan förstärkas eller förändras genom att rikta sig till mottagarnas alla sinnen. Boken baseras på en undersökning som genomförts i 13 länder av undersökningsföretaget Millward Brown.

I Brand Sense listas bland annat de stora globala varumärken som är bäst respektive sämst på att utnyttja potentialen i så kallad ”multisensory branding”, det vill säga varumärkesarbete som riktar sig till alla sinnen. Toppar Bästa-listan gör Singapore Airlines, följt av Apple och Disney. Överst på Sämsta-listan hittar vi självaste Ikea i topp, följt av Motorola och Virgin.

Först blev jag förvånad över Ikeas bottenplacering. Sedan kom jag at tänka på hur många gånger jag har pratat om att Ikea borde se över ljudbilden som deras kunder möts av. Om jag går runt på Ikea är det inte för att enbart titta, det är för att känna, höra och lukta, även om (eller just därför att) detta till stor del sker undermedvetet.

Enligt Martin Lindström skulle alltså Ikea kunna vinna på att kommunicera sitt varumärke via fler sinnen. Jag har spekulerat lite över det när det gäller ljudaspekterna.

Några exempel på åtgärder som borde ses över¨ om man vill attrahera (eller åtminstone inte irritera) sina kunder:

  • Kundvagnarna ses över: (vilka delar rasslar? Hur beter sig hjulen? Etc.)
  • Restaurang- och cafémiljöerna ses över (många köar samtidigt, hur kan man utnyttja det för upplevelsen ur ett ljudperspektiv?)
  • Underlagen ses över: (inglasade ”bubbliga” ramper alstrar mycket ljud tillsammans med de redan rasslande kundvagnarna, och ljudet tillåts studsa omkring i onödan)
  • Visningsmöblerna ses över: (mycket gnissel och skrammel när man känner på eller provar möblerna sänker förtroendet: Skillnaden mellan upplevelserna ”billigt = mycket för pengarna” och ”dålig kvalitet” är hårfin.)
  • Produktdesign ses över: (måste hårda material mötas, eller kan man ändra konstruktionen?)

I nuläget finns bara ett (uttjatat) exempel på när Ikea satsat på ljud, vad jag vet, och det är när varuhusets stängning kommuniceras via högtalarna genom melodin ”Bron över floden Qwai" (ni vet, en marsch med visslad melodi). Även vissa tillfälliga installationer med ljud har förekommit. Men utöver det, finns det fler exempel?

Kommentarer om Ikea och ljud är välkomna!

Etiketter: , , , ,

fredag, oktober 19, 2007

Köksredskap med bra ljudkvalitet

Ska bara klargöra en sak för ovana läsare som ännu inte har uppgraderat sin "produktljudmedvetenhet". Produktljud uppstår även hos produkter utan motorljud, utan uppspelade ljud etc.

Var på ett showroom igår och kände och lyssnade på kökstillbehör (samtliga utan motorljud/feedbackljud etc). Både när de dinglar på sin krok, när man använder dem, samt kastar dem i diskhon är de behagliga att lyssna till, de hörs knappt alls, och det som hörs är mjukt och skönt. De skulle rentav kunna beskrivas som "ljudmedvetet formgivna" - även om de inte är det (vilket förövrigt är synd, eftersom det finns några små missar ur ett ljudperspektiv, på vissa av produkterna.)

Jag har redan två av köksredskapen i mitt eget kök och väntar på att investera i fler. Det skulle vara så kul om en restaurang ville sanera sitt kök från allt onödigt slammer, nu menar jag inte bara att dämpa de ljud som uppstår, utan att i den mån det går förhindra att de uppkommer. Jag kommer att skriva mer om detta lite senare i höst, om ungefär två månader, då en ny spännande produkt kommer ut på marknaden. Under tiden lyssnar jag på annat i restaurangmiljöerna, vilket också blir ett tema under hösten, sedan jag inspirerats av artikeln om "matljud" i dn häromveckan. (Jag har skrivit om detta tidigare, som ni vet.)

Etiketter: , ,