onsdag, augusti 12, 2009

Om "Oljud Stockholm" i DN Kultur

Utställningen "Oljud Stockholm" innehåller ljud från några offentliga miljöer i huvudstaden. I artikeln "Akustiska föroreningar" i DN får jag veta att ljuden är bearbetade elektroniskt, men det framgår inte på vilket sätt. Det verkar dock som om verken fått en rytm, men ingen melodislinga eftersom instrumenten är just de ljud som uppstår i verkliga miljöer. Läs även Nöjesguidens artikel om utställningen "Oljud Stockholm".

Ljudinspelningarna frå platserna har alltså remixats av fem stockholmsartister: Andreas Tilliander, Noisebud, (Sol Andersson & Johannes Ahlbom), Sophie Rimheden, Yourhighness (Johannes Wikström/Rollerboys), Håkan Lidbo.

Håkan Lidbo beskriver hur han fick idén när han lyssnade på gnisslet under tunnelbanefärden på väg till Östermalmstorg. Att förändra sitt förhållningssätt till ljuden är billigare och behagligare än att sanera ljud, menar han.

Några av de miljöer som bidragit med "röster" är: Munkbroleden, Gnissel i tunnelbanan, T-Centralen. Lekande dagisbarn, Mc Donalds.

Utställningen pågår mellan den 11 och 16 augusti (2009), på Musikmuseet. Berätta gärna om besöket!

Etiketter: ,

tisdag, augusti 11, 2009

Pimp My Car?

Lever du enligt tron att en vrålande motor är det yttersta beviset på en vinnande stil? Detta inlägget är i så fall tillägnat just dig!

"Föreställ dig att starta upp din moderna miljöbil med ljudet av en V8 motor. Detta är möjligt tack vare den Svenska innovationen SoundRacer. Företaget som har sitt ursprung i Göteborg har med hjälp av den senaste tekniken har utvecklat en specialdesignad produkt som känner av bilens varvtal. När föraren trycker ner gaspedalen hörs ljudet från en kraftfullt sportbil. "

(Kopierat från automotivesweden.se. Läs hela beskrivningen här.)

Hur funkar det? Se och lyssna här! (Soundracers webbplats)

Ja, vad säger man?

Etiketter: , , , , ,

Blogghösten 2009 invigd!

Ni har kanske märkt ett svagt rasslande härinne? Igår två nya inlägg, idag ett. Eller kanske två, och allt detta efter långa veckor av tystnad.

Fortfarande är vi inställda på sommar, eller är vi det? Någonting händer men vi kan inte sätta fingret på vad... Är det mörkret som överraskar oss om kvällarna? Eller det allt torrare ljudet när vinden sveper runt i trädkronorna? Eller vetskapen om att skolåret 2009-2010 börjar för de två yngre familjemedlemmarna om två - respektive nio - dagar? Vinterns kurande ligger fortfarande långt framför oss, sommarens nöjen dröjer sig kvar och vi befinner oss i en tid när vi därför inte vet om vi ska blicka bakåt eller framåt.

Just i en sådan tid kan man bestämma sig, man kan välja ett av två och jag väljer: framåt !!!

Och härmed förklaras blogghösten som invigd!

(Det betyder att jag välkomnar mejl och/eller kommentarer med era frågor, tips och åsikter!)

Etiketter: , ,

måndag, augusti 10, 2009

Ytterligare en ljudrapport i DN

I DN i lördags (8 augusti 2009) finns ytterligare en artikel som rapporterar om ljudläget:

"I dator- och telecombranschen är ljud ett designelement"

(Läs inlägget innan detta om du inte gjort det redan.)

Etiketter: , , , ,

DN rapporterar om ljudläget

Artikel i DN igår (8 augusti 2009): "Det hänger på ljudet".

Annica Kvint (DN) rapporterar om ljudläget på ett intressant vis, och får med flera olika inriktningar där bestämning av "rätt" ljud kan skapa "rätt" känsla. Eller där ljudet ger ett unikt ansikte åt en produkt som annars försvinner i mängden. Läs artikeln under länken ovan.

Etiketter: , ,