fredag, september 28, 2007

I farfars studio på Casa Cor

Åke Axelsson har formgivit många möbler sedan gesällprovet år 1951. På Casa Cor i Stockholm (eller snarare "i", eftersom det betyder "hus av färg" på portugisiska) som pågår till den 14 oktober 2007, fann jag honom i Farfars Studio (rum 30).
Jag fick en mycket trevlig pratstund med Åke, om de ljud som många designers inte förstår att de faktiskt kan bestämma över. Äntligen fick jag också prova stolen Akustik (2006). Åke visade mig bordets konstruktion:Man kan lyfta bort den förvånansvärt lätta bordsskivan och vika ihop underredet för att få mer plats. Bordets yta är gummerat vilket minskar onödigt slammer och på undersidan syns den ljudabsorberande ytan.Tack Åke för ett givande samtal och för att du gav mig tillstånd att fotografera inne hos dig!

Etiketter: , , , , , ,

torsdag, september 27, 2007

Var är den där "niii-naaa-nå" mamma?

Det här inlägget handlar om något som hände här hemma, för ett par år sedan.
Jag och min då treårige son höll på att fixa iordning inför läggningsdags. Jag hade bett honom att hämta pyjamasen och tandborsten, vilket ibland kunde ta lite tid. Så under tiden höll jag själv på att fixa iordning efter middagen.
"Var är den där niiiii-naaaa-nå?" frågar sonen efter en stund. En sorts sång med tre toner: en ljus ton, en lägre och en riktigt låg som snabbt tystnar. Sedan tystnad. Och där står han och tittar frågande på mig och väntar på svar. Är det en sång? En leksak?
"Eeh... hur ser den ut? Är det något vi har här hemma?" frågar jag. Det är det tydligen. Han gestikulerar... något avlångt... jaha, ok... Han upprepar: "niiii-naaa-nå" och visar hur han håller i något. Jag upprepar det för mig själv, flera gånger - och plötsligt förstår jag:
Eltandborsten!! Den surrar som alla vet i drift. När man ska stänga av den drar man reglaget från "max" över "min" till "off " - vilket ger just den melodin han har sjungit för mig flera gånger!Medan jag själv inte var medveten om hur tanborsten låter just när man stänger av den, var det den egenskapen som låg närmast till hands för min son som inte kände till ordet "eltandborste". Jag måste ha hört ljudet hundratals gånger, ändå var det inget jag någonsin hade reflekterat över medvetet.

Lyssna nedan:
video

Etiketter: ,

onsdag, september 26, 2007

Invigning av ljus- och ljudtunneln på Arlanda

Idag klockan 15.00 invigs en ljus- och ljudinstallation på Arlanda. Läs pressmeddelandet om projektet här.
Kort beskrivning av projektet:
En sträcka mellan terminalerna 2 och 4 har utsmyckats med ljud och ljus på "ett sätt som för tankarna till nordiska ljusförhållanden. Resenärerna går från nordisk sommardag till skymningsljus, blå timme och norrsken." (Citat från pressmeddelandet.) Karin Elver Renström, Design Manager, LFV Stockholm-Arlanda Airport, menar att detta är ett bra exempel på hur konsten kan integreras i en miljö på ett funktionellt sätt.

Bild: Daniel Asplund

Etiketter: ,

tisdag, september 25, 2007

Priming via ljud på Hjärnstorm

Såg just på Hjärnstorm i SVT2. talade Pierre Boutros om hur reklamjinglar kryper förbi vårt medvetna och kan påverka oss undermedvetet. För att visa exempel på detta, s.k. "priming", visades försöksgrupper som manipulerades med gester och kroppsspråk samt kodord vilket ledde till att 6 av 7 valde samma alternativ av fyra möjliga, trots uppfattningen att de hade ett eget val. Se programmet (del 6) här. (Via hemsidan kan man se alla tidigare delar - tips på riktigt kul TV-underhållning!)

Vad är priming? Så här beskrivs det på http://www.ne.se/ (citat från nätupplagan):

"En tidigare varseblivning av ett ord eller objekt underlättar en senare identifiering av detta ord eller objekt även om man inte är medveten om kopplingen till den tidigare presentationen. När man har hjälp av hur ordet eller objektet ser ut talar man om perceptuell priming. När man har hjälp av ordets mening, talar man om konceptuell priming."

Priming kan utnyttjas för att få folk att köpa mer av en viss produkt. Metoden verkar ändå inte helt oproblematiskt. Även om vissa ljud ändrar kundernas beteende, så skulle det också kunna leda till att miljön i sig upplevs som mindre attraktiv, och att antalet besökare - liksom försäljningen i sin helhet - därför på sikt minskar.

Bild: SVT/Hjärnstorms hemsida.

Etiketter:

lördag, september 22, 2007

Från naprapati till däckåtervinning

Efter avslutad behandling hos min nye naprapat, på Rehabkliniken Odenplan, skulle vi boka in en ny tid. Medan vi pratade föll min blick på en tjock, trevlig liten pennburk, som det inte gick att låta bli att ta i. Sedan ville jag knappt släppa den.
"Vad är det här för en liten burk?" frågade jag.
Min naprapat tittade upp från almanackan och verkade upplivad:
"Den där, den fick jag för minst tio år sedan av en kompis som jobbar med däckåtervinning."
Pennburken formgavs för många år sedan av en designer vid namn Jonas Torstensson, som uteslutande arbetar med återvunnet material, fick jag veta idag av naprapatens kompis, borta på däckåtervinningen. Dit måste jag åka vid tillfälle.

Etiketter: ,

fredag, september 21, 2007

Pressreleasen ute!

Min uppsats,

"Ljud i design: Hur hanteras ljudegenskaperna hos en produkt när den formges?
Samtal med fem svenska designers."

är numera helt klar, och här ligger (från och med igår) pressreleasen som Stockholms universitet skickat ut. Rubriken på pressreleasen är:

"Ljud - ett eftersatt område inom svensk design"

Även på www.notabene.se/ nämns uppsatsen på två ställen. Roligt!!

Vill nu passa på att i ett officiellt sammanhang rikta ett VARMT TACK till min handledare. Tack Lena!!!

onsdag, september 12, 2007

Tysta objekt?

Jag borde ha startat min blogg för flera år sedan. Jag kommer då och då på saker jag glömt bort, som till exempel det vinnande bidraget i designbooms dörrtävling för ett par år sedan.
Även om dörren som vann kanske inte är någonting jag själv trånar efter så illustrerar den att många s.k. "tysta objekt" inte alls är tysta när de väl används. Dominic Muren har inte bara löst problemet att kunna öppna och stänga (dörrens huvudsakliga funktion), utan har även utgått ifrån en användares interaktion med en dörr i övrigt.

Bild: www.designboom.com

Etiketter: , ,

tisdag, september 11, 2007

Min nya barmatta

Häromdagen fick jag äntligen tag på en barmatta!

Vad är en barmatta? Inte något man lägger på golvet i alla fall. Första gången jag lade märke till en barmatta var på Paus bar & kök.

"Vad är det där?" frågade jag.
"Det här, det är en vanlig matta." sade mannen i baren förvånat.
"Det är det väl inte, en vanlig matta har man ju på golvet?" sade jag.
"Jo, men en vanlig BARMATTA alltså" sade han.

Sedan dess har jag varit på jakt. I förrgår fick jag tillslut en barmatta av den supertrevliga killen som driver utebaren på restaurang Bockholmen - tack Peter! Användningsområdet tänjdes genast. Hör skillnaden nedan mellan att duka på laminatskiva eller gummi.


video

Etiketter: ,

fredag, september 07, 2007

Treo / Garberg: produktljud i reklam


I Garbergs reklamfilmer om TREO utnyttjar man produktljud på ett subtilt sätt (visserligen så subtilt att jag inte förstod i början, vilket å andra sidan gjorde att jag fortfarande minns filmerna).

Personerna i filmerna är en pappa och hans son. Den förste råkar ut för olika missöden, vilket följs av sonens väsande: "Pssssscchhhh".

Brustablett i vatten. Ett produktljud som (till vardags) inte alls är digitalt. Kul!

Bild: Rikard Westman

Etiketter:

Alex Schulmans favoritljud

Sveriges största bloggare, Alex Schulman, listade sina favoritljud på sin blogg "Att vara Alex Schulman" för ett par veckor sedan.

Stor frustration bland de kommentatörer som redan hade läst det tidigare inlägget som beskrev isbitar i ett glas vatten som det bästa ljudet. Haha.

onsdag, september 05, 2007

Ferlin var inte ensam

I (fortsatt) avsaknad av bilder får en dikt illustrera det här inlägget. Nils Ferlin har skrivit den och de flesta har hört den:

Man dansar där uppe
fast klockan är tolv.
Då slår det mig plötsligt
att taket - mitt tak - är
någon annans golv.

Om jag minns rätt är dikten från 30-talet. Att höra sina grannar festa är inget nytt fenomen, med andra ord.

Jag minns att jag läste en riktigt rolig artikel i någon dagstidning, kanske i vintras, som handlade om klagomål som tas emot av Störningsjouren.

Jag hittade tyvärr inte artikeln, men här kommer något liknande, publicerat i DN den 15 juli i år. Tyvärr med skillnaden att temat den här gången var att "bo tätt". Artikeln jag egentligen sökte handlade, utöver boende, även om störning från uteserveringar, teatrar inhysta i flerfamiljshus m.m. Om någon vet vilken artikel jag menar - tipsa mig!

Etiketter: , ,