torsdag, oktober 09, 2008

Om ljuddesignade förpackningar på p1

På Vetenskapsradion (p1) idag handlar det om förpackningar. Mikael Lindström som är forskare på STFI-Packforsk talar om förpackningens värde för kundens förtroende - ljudet har betydelse för känslan av kvalitet/lyx. Hur papper låter när det rivs, och hur spritflaskor kluckar har en avgörande betydelse för hur prisvärd produkten känns för konsumenten.

Lyssna på inslaget på webbradio här.

Om du vill lyssna på p1 genom din "riktiga" radio så gör dig redo - det börjar i skrivande stund om... 45 minuter!

Tack E för tipset!

Etiketter: , , , , ,

torsdag, september 25, 2008

Mute:on hemma hos mig

Här ser man lite bättre än i DN hur jag har fäst tyget Angel (Ulrika Mårtensson för Svenssons Markspelle) i taket. Tyget är helt löst, förutom fastspikat i en av "takskenorna". En dag vill jag kunna tvätta tyget utan att förstöra någonting. Dessutom tillåter konstruktionen att man kan justera som man vill, eller leka med varifrån tyget bildar en avskärmning. Inget jag kommer att experimentera med i det här rummet. Jag tycker dock att upphängningen är enkel, praktisk, billig och snygg.
Här är tyget Wild, på väggen över soffan (också Ulrika Mårtensson för Svenssons Markspelle). Det fantastiska med detta tyget är att man själv kan rynka det nästan precis som man vill. Man kan täcka olikformade "sfärer" eller spänna det runt vadd eller en träskiva. Helt i tiden nu när många privatpersoner vill kunna "efterdesigna" efter eget huvud. Jag kommer att göra om den här till någonting med mindre kvadratisk karaktär, för en annan vägg här hemma. Det ska bli kul!
Foton: Rikard Westman

Etiketter: , ,

Föreläsning: ljud som designelement inom arkitektur

I torsdags, den 18 september (2008), gick jag på en mycket intressant föreläsning med Björn Hellström (Urban Sound Institute) om ljud, på KTH Arkitektur. Stockholms Arkitektförening anordnade föreläsningen.

Den här handlade om ljuds betydelse och möjligheter som designelement inom arkitektur. Utan tid och förmåga att beskriva föreläsningen ur mitt eget perspektiv, presenterar jag här några utdrag från mina anteckningar. Orden är alltså Björn Hellströms. Som jag hoppas ni förstår var själva föreläsningen mycket mer levande och engagerande än mina anteckningar...

Några citat:
  • Hur ska arkitekter och akustiker kunna samarbeta?
  • Ta kommandot över ljudmiljön och börja prata om ljudkvalitet.
  • Ska vi lära oss något om ljud ska vi fråga oss vilka ljud som är önskade.
  • För att arbeta med ljud som designelement krävs interdisciplinär metodik.
  • (ungefär:) Det behövs bygglov om en butik vill sätta upp en skylt i det offentliga rummet. Men vill man spela musik i det offentliga rummet behövs inget liknande tillstånd.

Björn berättade om några projekt han varit med i:

  • Mötesplats i Gallerian
  • Citybanan
  • Transportsträcka Odenplan
  • Nordic Walk
  • Ljuddesignlabbet på Konstfack

Sedan beskrev han ljuddesignlabbet på Konstfack, som används för auralisering. Poängen med auralisering är att förenkla kommunikationen mellan akustiker och arkitekt. Metoden ger en kreativ arbetsprocess i kontaktytorna mellan akustik/arkitektur/design. Därmed har auraliseringsverktyget en samtidigt pedagogisk och social funktion.

Några frågor avslutade föreläsningen, en om öppna kontorslandskap versus heltäckningsmattor och s.k. vitt brus. En annan fråga var om det finns några arkitektoniska "förebilder", då ljud använts som designelement.

En mycket intressant föreläsning!

Etiketter: , , , , , ,

torsdag, maj 15, 2008

På Materialbiblioteket på Material Connexion i New York

Fredag i New York. Vid tre var det dags för mitt inbokade möte på materialbibliteket. Michael La Greca tog emot mig och berättade om Material Connexion, ett materialbibliotek vars tjänster man kan utnyttja som medlem, och som finns i New York, Cologne, Bangkok och Milano.

Både företagen som producerar materialen eller tekniken och de som vill ha tillgång till det arkiverade materialet betalar medlemsavgifter. Varje månad röstar en jury fram 15 nya material, vilka exponeras i entrén. Följande månad ersätts de av nya inröstade material och flyttas därför in till det större utställningsrummet. Där hänger de tills det blir dags att arkiveras i lagret, men även då kan de hämtas de fram efter förfrågan, efter sökningar på sökord eller kategorier.

Etiketter: , , , , ,

torsdag, april 24, 2008

New York

Nu har den värsta jetlagen försvunnit och gett plats för lite mer upptäckarlusta. Trafiken dånar. Sirenerna tjuter. Och i de små plättarna till parker, omgivna av höga hus och tät trafik, hörs även kvittrande fågelsång och fontäners brus.
Imorgon fredag kommer jag att besöka materialbiblioteket hos Material Connexion, på 127 West 25th Street, vilket känns kul och spännande.

Etiketter: , , , ,

lördag, oktober 06, 2007

Ny ljudartikel i SvD

Ljudet har verkligen landat på frukostbordet de senaste dagarna! När jag för tre år sedan började utforska området ljud i design och produktutveckling gavs området knappt någon plats i media överhuvudtaget. Nu börjar det förändras verkar det som.

Idag publiceras ytterligare en artikel om ljud, i SvD. Den handlar om Helena Magnusson på Dekorativ Akustik. Hon arbetar med den gamla beprövade metoden att förändra förutsättningarna för ljuden i en miljö med hjälp av absorbenter. Helena förenar funktion och form och tillverkar personliga och dekorativa absorbenter. Form och motiv går att få i stort sett efter önskemål. En stor, vacker bild med funktionen att förbättra ljudmiljön är nog något många är nyfikna på, och passar bra för såväl hemmet, dagis och skola, offentliga miljöer och kontor. (Tillägg 7 okt -07: Materialet, polyestrfibrer/dacron, är brandklassat enl Swedcert 022. Vid brand smälter det ihop utan gaser och rök.)
En rolig parentes är att det var pappan som medverkade i DN:s artikel häromdagen (se tidigare inlägg), och alltså hans dotter som medverkade här i SvD.

Etiketter: , , , ,

lördag, september 22, 2007

Från naprapati till däckåtervinning

Efter avslutad behandling hos min nye naprapat, på Rehabkliniken Odenplan, skulle vi boka in en ny tid. Medan vi pratade föll min blick på en tjock, trevlig liten pennburk, som det inte gick att låta bli att ta i. Sedan ville jag knappt släppa den.
"Vad är det här för en liten burk?" frågade jag.
Min naprapat tittade upp från almanackan och verkade upplivad:
"Den där, den fick jag för minst tio år sedan av en kompis som jobbar med däckåtervinning."
Pennburken formgavs för många år sedan av en designer vid namn Jonas Torstensson, som uteslutande arbetar med återvunnet material, fick jag veta idag av naprapatens kompis, borta på däckåtervinningen. Dit måste jag åka vid tillfälle.

Etiketter: ,

fredag, augusti 31, 2007

Gästens upplevelse tema på RestaurangExpo 2007

Som jag redan har skrivit om ett par gånger så finns det mer än själva maten som har betydelse för upplevelsen när man äter någonstans. Det har uppmärksammats på årets RestaurangExpo 2007 som pågår den 18 - 19 september på Sollentunamässan. Årets temaområde är alltså gästens upplevelse. Med glädje kopierar jag in texten från RestaurangExpo 2007 webbplats:

"Alla vet vi att det behövs mer än en vällagad måltid på tallriken för att påverka restauranggästens upplevelse. En nöjd gäst generar både framgång och ökad lönsamhet för restaurangen. Som en naturlig utveckling av matmässan RestaurangExpo kommer vi därför i år att belysa vilka faktorer som påverkar gästen utöver maten; service, servering, dukning, kläder, atmosfär, musik, färg, ljud, ljus etc."

Roligt!!!

Se mina tidigare inlägg som kan relateras till detta:
Olika betyg på fiket i Bonniers Konsthall
Ljudinventering i Gallerian!
Gummilunch
Tysta bestick
Brandsäker och ljudabsorberande

Etiketter: , , , ,

onsdag, augusti 29, 2007

Gummilunch

Igår lunchade jag på Bonniers Konsthalls café igen. Det var ett tag sedan sist. Jag vet inte vad det var som gjorde största skillnaden, takabsorbenterna, några tyllaktiga gardiner vid fönstren, ovanligt få föräldrar med bebisar? Det kändes lugnare hur som helst.
NON-stolarna av Komplot Design som står där skulle verkligen passa här hemma - för att inte tala om borden! Ett bord i köket med 4 stolar... *drömmer*.... ska bara hosta upp 30000 kronor först.

Etiketter: , ,

fredag, november 10, 2006

Materialbiblioteket "Materialbiblioteket"

I anslutning till Konstfacks lokaler ligger ett materialbibliotek. Det har kort och gott fått varumärket "Materialbiblioteket" (och blandas ofta ihop med Konstfacks eget materialbibliotek, vilket är något annat!).

"Materialbiblioteket" ligger vid Telefonplan med adressen Tellusgången 4, i samma byggnad som Konstfack - men är helt skilt från verksamheten. Det är öppet tisdag - torsdag, 10 - 15 (lunchstängt mellan 12 och 13) och riktar sig till designer och arkitekter som vill interagera med, titta, känna, lyssna och lukta på olika material.

Eftersom många tillverkare inte har råd att marknadsföra alternativa användningsområden är det relativt sällan material används på nya sätt. Därför är Materialbiblioteket en viktig mötesplats, som ger möjlighet till nya kontakter mellan materialen och de som använder dem i sin formgivning.

Materialbiblioteket öppnade under våren 2006. Sin nära anknytning till Konstfack gör, som nämndes i början, att det ofta blandas ofta ihop med Konstfacks eget materialbibliotek. (klicka här för att läsa inlägget om Konstfacks materialbibliotek).

http://www.materialbiblioteket.se/cms/ kan du läsa mer. (Webbplatsen är något "prototypartad" i nuläget, men jag gissar att den kommer att utvecklas och förbättras med tiden.) Foto: Materialbiblioteket

Etiketter:

torsdag, november 09, 2006

Materialbiblioteket på Konstfack

Konstfack finns ett materialbibliotek som är öppet för elever och lärare vid skolan.

I interaktionen med olika material tydliggörs olika materialegenskaper, via våra sinnen. Alla sinnen som tar emot ett intryck kommer att bidra till en upplevelse av materialet, och hur det skulle passa för ett visst användningsområde.

Ljud inom design är ju mitt huvudintresse. Materialbiblioteket tilltalar mig eftersom det är en "arena" där åtmistone en undermedveten kunskap om ljud kan (eller skulle kunna) bildas.

Jag skulle gärna göra ett besök där, och sedan fundera vidare på om/hur designelever vid Konstfack får möjlighet att utveckla en "ljudmedvetenhet" under utbildningstiden. Foto: Konstfack

Etiketter: