torsdag, oktober 19, 2006

Olika betyg på fiket i Bonniers Konsthall

Fiket på nyöppnade Bonniers konsthall fick 8 av 10 möjliga poäng i DN på stan idag (19/10 2006).

Så jag och sambon gick dit idag för att äta lunch. Nu ska jag ta detta i den ordning jag upplevde det:

Vi kom in och tog ett bord. Beställde rostbiff med bulgursallad. Gick och satte ned brickan och gladdes åt att brickan inte smällde mot bordet som den brukar. Kände på brickan, men den var av vanligt, hårt trä. Jag klämde och vickade på borden och stolarna och upptäckte en genial ljuddesign: gummiklädda bord och stolar från KOMPLOT. Fantastiskt - en ljudmedveten caféinredning!

Men vänta nu...?

Stolar och bord är ju inte det enda som låter i en lunchrestaurang. Där brukar även gå att lyssna till:

* röster (barnskrik, diskussioner, skratt etc)
* ett oupphörligt slammer av bestick mot porslin
* kassaljud
* diskljud
* porslin eller bestick som faller till golvet

Och dessa ljud hörs det ALLDELES för mycket av. Trots att vi satt på ca. 60 cm avstånd från varandra var det svårt, ibland omöjligt, att höra vad den andre sade. Om man inte höjer rösten, vilket förstås ytterligare höjer den allmänna ljudnivån.

OK. Vi vänder vår blick upp mot taket. Och kan konstatera att cafédelen är det enda synliga utrymmet som inte försetts med något ljudabsorberande material. Det var väl underligt! I de andra utrymmena uppstår ju vanligtvis bara ljud från steg och lågmälda samtal.

Jag undar om Celsing-arkitekterna pratade tvärtom-språket den dagen då det var dags att välja material i utrymmena, utifrån deras respektive användningsområde. Hur kan man annars helt låta bli att sätta upp absorberande tak där användarna kommer att generera mest ljud?

Mitt tips är: titta upp i taket nästa gång du besöker Bonniers Konsthall. Och ät fort upp den goda maten så att du och ditt lunchsällskap kan gå någonstans där ni hör varandra!

Imorgon ringer jag Celsing och frågar hur de har tänkt. Visst, den huvudsakliga verksamheten i konsthallen är kanske inte lunchmöten, men jag är ändå nyfiken på hur deras ljudtänk såg ut.

Mitt betyg av ljudmiljön i fiket i Bonniers Konsthall är: 2 av 10 (tills de har justerat det på något sätt).

Etiketter: ,