torsdag, september 17, 2009

Dagens Media: om ljud och marknadsföring med Julian Treasure

söndag, januari 18, 2009

Ljuden vid Mariatorget

I en artikel i Svenska Dagbladet (30/12, 2008) beskrivs ett nytt projekt vid Mariatorget, där man kommer att undersöka hur man kan förstärka eller tillföra s.k. naturljud för att maskera de ljud från omgivningen, som i nuläget förorenar parkens ljudmiljö.

Mats Nisson beskriver i artikeln varför ljudet från djur och natur gör oss mer avspända, jämfört med ljud från maskiner och konstruktioner:

"Ljud från naturen fångar inte vår uppmärksamhet, det gör att vi kan koppla av och gå ner i varv. Total tystnad kan upplevas som obehagligt. En bil som gasar gör oss aktiverade."

Men vår uppfattning om ljudkällan påverkar också hur vi påverkas av ljudet. En testgrupp som fick somna till ett uppspelat havsljud sov alla gott. Men i själva verket fick halva gruppen somna till ljudet från en avlägsen motorväg.

Björn Hellström säger:

"Jag brukar skämta och säga att den ultimata manipulationen vore om vi kunde få alla som bor vid Essingeleden att tro att de hör havsbrus och inte vägbuller."

Läs hela artikeln "Konstgjorda ljud ska ge lugn" i SvD här.

Etiketter: , , , , , ,

tisdag, januari 13, 2009

Ljudsymposiet i Lund

Under semestern i Las Palmas i oktober fick jag en massa trevliga upplevelser. Men jag missade samtidigt en: Ljudsymposiet i Lund, som jag skrivit om tidigare.

Medverkade gjorde Björn Hellström, Eva Lahti, Catarina Dyrssen och Daniel Västfjäll. En introduktion i vad de skulle tala om kan du läsa här: "Vad är ljuddesign?"

Jag väntar på mer information om vad som hände under dagen, och hoppas kunna rapportera om det lite längre fram i vår.

Etiketter: , , ,

lördag, november 08, 2008

Dämpning i byggnadsakustik kräver nya mätmetoder

Ny Teknik publicerar ännu en artikel om ljud (6 november 2008). Avhandlingen av Christoph Kling handlar inte bara om hur ljud beter sig och hur det sprider sig från rum till rum genom och längs väggar. Han visar också att i praktiken är inte ljudminskningen inte lika tillfredsställande som beräkningarna hade förutspått.

Utvecklar man istället nya mätmetoder för att fastställa hur ljudspridningen går till, kommer man att kunna placera ljudisoleringen på ett bättre och effektivare sätt, menar Christoph att en större del av ljudvågorna kan fångas i dämpningsmaterialet och förvandlas till värme.

Etiketter: , , , , ,

tisdag, november 04, 2008

Artikel i Ny Teknik om design av produktljud

"Det räcker inte att prata om ljud eller rita diagram över hur saker låter"..."Istället vill [Arne Nykänen] att ljud ska behandlas som all annan design".

Ny Teknik skriver om Arne Nykänens arbete i en artikel som publicerades den 29 oktober 2008. Passa på att lyssna på nio olika ljud från bilars fönsterhissar!

Etiketter: , , , , , , ,

fredag, oktober 17, 2008

Pressmeddelande: design av ljud för produkter

I ett pressmeddelande som skickats ut från Luleå tekniska universitet, inför Arne Nykänens disputation den 21 oktober, beskrivs i stora drag avhandlingens innehåll och resultat.

Avhandlingens titel är "Methods for product sound design" och disputationen kommer att äga rum i F-huset vid Luleå tekniska universitet, klockan 10.00 den 21 oktober (2008).
Kopierat från pressmeddelandet (publicerat på http://www.forskning.se/):


"Ljud ger ett viktigt bidrag till vår uppfattning av en produkts kvalitet och identitet, något som har skapat ett behov att utveckla verktyg för produktljuddesign. I ett tidigt skede av produktutvecklings-processen börjar man ofta med att sätta ord på egenskaper man vill att en specifik produkt ska ha, till exempel att den ska låta varm, mjuk, kraftfull, sportig eller lyxig. Sådana rent verbala beskrivningar måste sedan översättas till fysiskt mätvara egenskaper.
De verbala beskrivningarna ger oftast en övergripande beskrivning av produktljudet, men för att kunna hantera deltaljerna krävs andra verktyg. Vid formgivning används skisser och visualiseringar – inom akustiken används facktermen auralisering som som är den ”ljudliga” motsvarigheten till synlig visualisering.

I doktorsavhandlingen Methods for product sound design med vilken Arne Nykänen disputerar den 21 oktober, föreslås att benämningen ljudskiss används för enkla auraliseringar, tänkta att användas i tidiga produktutvecklingsfaser. Genom att ta fram ljudskisser ökar möjligheterna att
tidigt lyssna till, diskutera, modifiera och välja ett målljud för en ny produkt.

...
Upplysningar: Arne Nykänen, tel. 0920-49 21 39, 070-203 88
25, arne.nykanen@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel.
0920-49 16 22, 070-679 16 22,
lena.edenbrink@ltu.se "

Klicka här för att läsa Arne Nykänens avhandling som PDF.

Foto: Arne Nykänen

Etiketter: , , , ,

torsdag, oktober 09, 2008

Ben Burtt - vem är det?

Ben Burtt heter mannen som ansvarade för ljudet till Star Wars. Det ljud som flest av oss kan relatera till kanske är ljudet från ljussablarna och Darth Waders andetag.

Här är en intervju med Ben om arbetet med att ljudsätta ljussablarna (på youtube):



Den senaste filmen som han har medverkat i är Pixars Wall-E. Läs om arbetet med filmen här (San Francisco Chronicle, 27/6 - 08).

Etiketter: , ,

torsdag, september 25, 2008

Rikssamtal med Lunds Universitet

För en tid sedan talade jag med Frans Mossberg vid Ljudmiljöcentrum, som samordnar tvärvetenskaplig forskning om ljud vid Lunds Universitet. De anordnade även ett ljudsymposium den 24 oktober 2008, läs mer om det här.


Vårt samtal berörde bloggen som verktyg, om interdisciplinär forskning och jag fick några bra svar på olika saker jag gått och funderat över. Framförallt fick jag lite inblick i vad som händer på Ljudmiljöcentrum som tillhör Lunds tekniska högskola.

Etiketter: , , ,

Föreläsning: ljud som designelement inom arkitektur

I torsdags, den 18 september (2008), gick jag på en mycket intressant föreläsning med Björn Hellström (Urban Sound Institute) om ljud, på KTH Arkitektur. Stockholms Arkitektförening anordnade föreläsningen.

Den här handlade om ljuds betydelse och möjligheter som designelement inom arkitektur. Utan tid och förmåga att beskriva föreläsningen ur mitt eget perspektiv, presenterar jag här några utdrag från mina anteckningar. Orden är alltså Björn Hellströms. Som jag hoppas ni förstår var själva föreläsningen mycket mer levande och engagerande än mina anteckningar...

Några citat:
  • Hur ska arkitekter och akustiker kunna samarbeta?
  • Ta kommandot över ljudmiljön och börja prata om ljudkvalitet.
  • Ska vi lära oss något om ljud ska vi fråga oss vilka ljud som är önskade.
  • För att arbeta med ljud som designelement krävs interdisciplinär metodik.
  • (ungefär:) Det behövs bygglov om en butik vill sätta upp en skylt i det offentliga rummet. Men vill man spela musik i det offentliga rummet behövs inget liknande tillstånd.

Björn berättade om några projekt han varit med i:

  • Mötesplats i Gallerian
  • Citybanan
  • Transportsträcka Odenplan
  • Nordic Walk
  • Ljuddesignlabbet på Konstfack

Sedan beskrev han ljuddesignlabbet på Konstfack, som används för auralisering. Poängen med auralisering är att förenkla kommunikationen mellan akustiker och arkitekt. Metoden ger en kreativ arbetsprocess i kontaktytorna mellan akustik/arkitektur/design. Därmed har auraliseringsverktyget en samtidigt pedagogisk och social funktion.

Några frågor avslutade föreläsningen, en om öppna kontorslandskap versus heltäckningsmattor och s.k. vitt brus. En annan fråga var om det finns några arkitektoniska "förebilder", då ljud använts som designelement.

En mycket intressant föreläsning!

Etiketter: , , , , , ,

fredag, september 05, 2008

DN Bostad på hembesök!

Nu ligger den uppe på nätet, artikeln om mig i DN Bostad. Läs den här!
Och ni andra som snarare kommer hit på grund av artikeln:
Varmt välkomna att titta runt här inne på bloggen!
Till höger finns en spalt med tidigare inlägg, och längre ned till höger arkiveras äldre material. Det finns även små "etiketter" längst ned i varje inlägg. Om man klickar på ett sådant får man upp alla blogginlägg inom ett visst ämne. Vill man tillbaka till förstasidan klickar man bara på "smoothear" längst upp på sidan.
Foto: DN/Tomas Ohlsson

Etiketter: , , , , , ,

tisdag, augusti 12, 2008

Ingemanssons nya ljuddesignlabb på Konstfack klart

Nu är det färdigt - det nya ljuddesignlabbet på Konstfack! ÅF-Ingemansson har tillsammans med forskaren Björn Hellström tagit fram ett sätt att kunna simulera akustiken i en befintlig eller planerad lokal. Metoden kallas auralisation och är ett kostnadseffektivt sätt att designa den slutgiltiga ljudmiljön i en lokal eller byggnad.
Jag fick kika på rummet när det var under konstruktion - och hoppas kunna göra ett besök så småningom, nu när det står klart!
Foto: Luc Pagès

Etiketter: , , , , , ,

onsdag, maj 28, 2008

Inferno från Indusec

I morse hade min omtänksamme äkta hälft lämnat en urriven artikel till mig på frukostbordet. Rubriken löd "Här går larmet som får tjuven att kräkas" (Ny Teknik, den 28/5 2008)
Vad är nu detta? Ögnande igenom texten... jaha... ett inbrottslarm framtaget av Indusec, med ett utprovat ljud som tydligen låter så jobbigt att man inte står ut.
Efter frukosten ringde jag upp Indusec och bokade in ett möte. Johan Sandberg och Asko Antikainen tog emot mig och berättade om larmets funktion och användningsområde och lät mig hålla i "avtryckaren". Jag var beredd att stålsätta mig - men stod ändå bara ut i en bråkdels sekund innan jag var tvungen att släppa knappen för att få tyst på larmet. Men illamående, nej, men ett påfrestande ljud. Fast i ärlighetens namn kan jag inte säga att jag upplevde någon större skillnad på larmet jämfört med andra larm jag har hört. Å andra sidan kunde jag ju inte jämföra.

Skillnaden mellan "Inferno" och en vanlig larmsiren är att fyra, istället för en, ton spelas upp samtidigt. Frekvenserna ändras utan koordination, men ligger parvis ganska nära i frekvens. Detta gör att hjärnan har svårt att hantera signalerna, och det leder till obehag.
Företaget har också en produkt som kombinerar ljudlarmet med en ljusfunktion. Den som försöker bryta sig in möts av bländande stroboskopljus, samtidigt som det öronbedövande ljudet. Dessutom visade de upp en prototyp av en "ljudgranat" (som syns på bilden till höger) - ett oskadligt överraskningsmoment som kan användas av säkerhetsstyrkor.

För mer info, kolla Indusec's hemsida.
Foto: Hanna Prage

Etiketter: , , , , , ,

måndag, maj 26, 2008

Föreläsning på Berghs School of Communication

Fredagen utvecklades enligt planerat med ett besök på Berghs School of Communication.
Som en del av den årliga slututställningen hölls en föreläsning om annorlunda marknadsföring. Föreläsningen inleddes med dofters betydelse i marknadsföring, intressant och fokuserat innehåll.
Sedan var det dags för kroppsspråkets betydelse inom samma ämne - och vidare över till det jag själv väntade på, nämligen Petter Lindholm, som skulle tala om ljudets betydelse i marknadsföring.

Det blev ett underhållande 45 minuterspass med Petter.
  • "Hur gör man ljud av en visuell idé?" Frågan illustrerades av ett ljudexempel, baserad på den grafiska reklamkampanjen för Sjöhistoriska Muséets utställning Estoniakatastrofen: ordet ESTONIA som läses upp om och om igen, med en mer och mer förvrängd, allt dovare klang.

  • "Kan upplästa budskap etsa sig fast?" Frågan illustrerades av ett ljudspår: En kvinna berättade om hur hon en gång satt repeat på en ljudslinga, i syftet att ställa in rätt inspelningsnivåer etc. Av en slump var det talade ordets melodi och rytm precis som en inspelad melodi. När vi lyssnat på loopen ett tjugotal gånger fick vi höra den ursprungliga texten läsas upp - och mitt i allt ihop kom "melodin" in, ett bisarrt men mycket underhållande fenomen.

  • "Hur ändrar jag mottagarens känsla på 10 sekunder?" Frågan illustrerades av upspelad filmmusik från Psycho, följt av dramatisk klassisk musik, följt av barnskratt.

Undehållande föreläsning och kul att Berghs tar upp ämnet!

Etiketter: , , , , , ,

torsdag, maj 15, 2008

I väntan på en brännugn

Ett av projekten som tagit den mesta av min tid efter USA-resan (återkommer till det om exakt 2 och en halv vecka) ledde mig ut på jakt efter det ultimata kärlet för en inomhusfontän, eller mindre springbrunn.

Jag har därför rört mig i krokarna där jag bor och befann mig till slut inne på keramikstället Salong Pottan. Där inne, längst uppe på en hylla, skymd av olika krukor, täckt av damm och lite spindelväv fann jag vad jag letat efter. En keramikfontän, skapad av Pia Hedstrand.

Den stod i väntan på att bli bränd en andra omgång, och det var högst osäkert om den skulle klara hettan, och vad som skulle hända med sprickorna i foten. Nervös väntan.
Så på onsdagen ringde Pia och meddelade att babyn var född - den hade klarat sig oskadd igenom bränningsprocessen! Jag sprang dig och beskådade underverket: svart, matt med en klang som en metallskål. Jag fick låna hem den, monterade fast pumpanorningen, satte i kontakten, hällde på en skopa vatten...
...och fick se vattnet rinna ut undertill över bordsytan! Vattenläckan var ett litet antiklimax, men fontänprojektet visade sig vara ett experiment och kan alltså ge ett lyckat nästa resultat. Men när jag och min man stog och tittade på fontänen var vi överens om att den borde stå härhemma i alla fall, fast tom. Den passar ändå ihop med den egenkonstruerade vattenkällan vi har i fönstret, fylld med stenar från resor från när vi själva var små, och barnens stenar. Min personlige fotograf tog en bild av fontänen, men den får jag först om ett par dagar. Tills dess får ni nöja er med bilden jag själv tog, som inte ger rättvisa åt konstverket.

Etiketter: , , , , ,

fredag, april 11, 2008

Besök hos Stallet: tyger av Ulrika Mårtensson

Igår var jag på showroom:et Stallet (Storgatan 23 i Stockholm) för att kolla på Svensson Markspelles kollektion mute:on, designad av Ulrika Mårtensson. Tyget har något så ovanligt och trevligt som dokumenterade dämpningsegenskaper! Det är naturligtvis Ingemansson Technologies som har varit i farten.

Min favorit blev genast tyget "Wild". Någonstans här hemma ska det sitta, väldigt snart.

Här kan du lyssna på skilladen i ett rum med och utan tyg från mute:on-kollektionen (från Ludvig Svenssons webbplats).

Etiketter: , , , ,

torsdag, april 03, 2008

Med i Vallentunas lokaltidning

Jag fick höra idag om en artikel som publicerats i Vallentunas lokaltidning, "Steget", baserat i huvudsak på en intervju med Björn Hellström. Men någonstans i mitten skymtade jag mitt eget namn också, och bloggen. Roligt! Jag lägger ut artikeln här på bloggen så fort jag fått tag i den.

Etiketter: , , ,

Designtidskriften FORM sätter ribban för ljud i design

Ur senaste numret av designtidskriften Form (nr 3/08): "Ljud är nästa stora grej inom inredningsdesign."

Sigrid Strömgren intervjuas på sidan 36 och hon berättar om sin filosofi att det inte är lönt att städa upp efter ljudföroreningar i efterhand. Istället är det bättre att angripa källan direkt och förhindra att oönskade ljud uppstår.

Klokt sagt, och roligt att tidningen tar upp ljud i design!!

Sigrid berättar också att hennes bord "Silent Whisper" inte har uppkommit i någon strävan efter att skapa knäpptysta miljöer. Snarare efter att anpassa ljudet vid matbordet efter människors behov. När man äter vill man till exempel hellre höra vad personen mittemot säger, än att lyssna till slamret av porslin eller glas mot bordsytan.

Läs tidigare inlägg om Sigrid Strömgren och hennes bord Silent Whisper som vann stipendiet Guldsyrsan tidgare i år.

Etiketter: , , , ,

torsdag, januari 17, 2008

Guldsyrsan och paneldebatten på Berns igår

En rapport från Berns den 16:e januari:
Vinnaren av Guldsyrsan 2008 blev Sigrid Strömgren, med lätta stålrörsstolar + bord i ett material som alstrar betydligt mindre ljud mot golvet, elelr tillsammans med glas, porslin och bestick.
Grattis Sigrid! Stort tack för att du här visar att man kan fokusera på "källan" till dåligt ljud istället för på "åtgärder" för dåligt ljud!


Efter prisutdelningen följde paneldebatten, och som alltid när det finns många olika kontexter inblandade så upplevde nog många, både de medverkande och de som kom och lyssnade, att det fanns många ämnen som inte berördes, eller skulle kunnat få större utrymme.
Men...
...summan av kardemumman är att kvällen faktiskt var en startpunkt för vidare resonemang och diskussioner om ljud i restaurangmiljö. Inte en informationskväll. Det är i ett större sammanhang som ljudkvaliteten (både överlag och mer specifikt i restaurangmiljö) kan "förbättras" eller utvecklas.

För: språket (både talat och skrivet) är vetenskapens uttrycksmedel (Rosing,1984). Det är genom diskussion som man kan utveckla ett ämne. Därför hoppas jag snart att kunna få tillfälle till fler sådana diskussioner.
Här kommer några bilder från utställningen också (jag ska försöka fixa ett bättre sätt att visa bilder - just för det är bloggverktygen helt värdelöst, det går inte ens att skriva bildtext - nedan till vänster Ulrika Elovsson & Ulrika Mårtensson, till höger detalj från Allrums väggmodul "Nivå"). Men gå dit och titta själv, vettja! När du gått in på Berns, går du en trappa ned. Utställningen är öppen till den 22 januari (2008).

Foto:
Håkan Sandberg (fotot av panelmedlemmarna - tack Håkan!)
Hanna Prage (övriga bilder)

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

torsdag, december 13, 2007

Byggljud blir konst

Lennart Westman har spelat in ljud från ett bygge på Söder i Stockholm, vid Rosenlundsterrassen. Han kontaktade byggherren (NCC) som nappade på idén med att dokumentera ljuden under byggtiden. Nu har även en fotograf kopplats in eftersom man vill skapa ett konstverk med både ljud och bild.

Förutom den konstnärliga aspekten av projektet anser NCC att projektet också har ett dokumentärt syfte.

Läs om byggljuden i Ny Teknik
Läs om byggljuden i SvD
Lyssna till ett smakprov (SvD)

Etiketter: , , , , , ,

måndag, december 03, 2007

Intressant intervju

Jag hittade just en intervju med Julian Treasure på nätet. Läs intervjun med Julian på bloggen minicom.

Etiketter:

fredag, november 09, 2007

Koppen TILT av Anna Ostrowska

För att fira 100-inläggsjubileum här på bloggen, ägnar jag det 101:e åt den mest geniala ljuddesignen i svensk produktdesign - enligt mig.

Det här inlägget handlar om koppen TILT, som formgivits av Anna Ostrowska på ch.o.s. Jag nämnde den i förbigående för mer än ett år sedan, men eftersom mitt första exemplar oturligt nog var ett måndagsex (det enda tror jag) så kunde jag aldrig lägga ut någon film. Men nu är det äntligen dags - Anna skickade mig en ny kopp, som fungerar perfekt!

Ett hjälpmedel för synskadade är en slags stav som mäter vätskenivån i en kopp. När det är dags att sluta hälla ger den ifrån sig ett högt och tydligt pip.

Koppen TILT är en produkt av Annas strävan efter att erbjuda synskadade ett mer estetiskt alternativ än staven. Och det har hon verkligen lyckats med. Förutom att själva koppen är tilltalande och väcker nyfikenhet, så behövs varken batterier eller uppspelade ljud. Anna lät keramikens ljudegenskaper, vätskans tyngpunkt vid en viss nivå och den tredimensionella formen forma feedbackljudet, med hjälp av tyngdkraften och underlaget (som inte får vara för mjukt).

Se min nya kopp in action:
video

Etiketter: , , , ,

onsdag, november 07, 2007

Pratstund i Soho

Under min Londonvistelse hade jag förmånen att få en pratstund med Julian Treasure, som startat företaget The Sound Agency. Vi träffades på hans kontor, i en liten vindsvåning i Soho. Julian förutspår att 2008 kommer att innebära en markant ökning av efterfrågan på ljudtjänster i varumärkesstärkande syfte. Han anser även, bland annat, att man snarare ska lägga energi på att locka företag till att satsa på ljudtjänster än att sätta upp regler.

Han är också författare till boken "Sound Business" som jag skrivit om tidigare.

Etiketter:

fredag, oktober 19, 2007

Tove Va-va

Jag köpte en fin bok idag: "Tove Va-va" av Tove Kullberg. Jag och yngste sonen fick den dessutom signerad efter utdelningen idag av hrf's pris "Stockholms-Snäckan", som gick till författaren (men av andra orsaker, nämligen hennes arbete med att öka ljudmedvetenheten på Moderna Museet, för att förbättra tillgängligheten för personer med hörselskada).

Boken handlar om en liten flicka som hör dåligt, baserad på Toves egna upplevelser som barn: Ingen kan förstå varför Tove Va-va aldrig "lyssnar ordentligt" förrän de gör en öron- och hörselkontroll. Då får hon också hjälp att höra bättre. Köp boken via AdLibris eller Bokus (i skrivande stund 89 kr + fraktkostnad hos båda, billigare alltså än de 155 kronorna den kostade på Moderna Museet!).

Förlag: Eriksson & Lindgren (2007)
Illustration: Emma Adbåge (större bild kommer)

Etiketter: , , , ,