lördag, juli 22, 2006

Vinnare enligt 3000 britter

Jaha, så var det avgjort....

http://expressen.se/index.jsp?a=639301

Jag skulle bra gärna vilja veta om försökspersonerna fick lyssna på ljuden på riktigt eller om det var kryssfrågor? Och hur många alternativ fanns det att välja på? Skeptisk som jag är hällde jag upp ett glas vin i helgen bland annat för att lyssna hur det lät, och jo visst, det låter vackert. Jag hade nog tänkt mig att jag skulle kunna komma på något vackrare ljud, men det gjorde jag faktiskt inte. Så det var lite intressant, om man nu enbart fokuserar på själva ljudet, och inte några andra sinnesintryck som ofta registreras samtidigt som ljudintrycket. Läs vinnar- och förlorarlistan enligt 3000 britter!

("källa": Expressen, 2006-07-22 )

torsdag, juli 20, 2006

Favoritkoppen TILT

Muggen TILT är min absoluta favorit när det gäller design av produktljud med utgångspunkt i material, tredimensionell form, funktion och användbarhet! Utan några "externa" tilläggsljud - eller batterier - bildar koppen själv förutsättningarna för ett feedbackljud som talar om för användaren att koppen är fylld till en viss nivå.

Koppen TILT (Anna Ostrowska/CH.OS) designades för synskadade, men är även vacker att titta på och skapar dessutom funderingar och samtal. Det vet jag för jag har en hemma i fönstret!
Den enda negativa är att man får punktskriften mot underläppen när man dricker ur den. Om punktskriften istället satt på handtaget, eller mitt emot, skulle man slippa det, och eventuellt skulle det även skapa en bättre friktion i greppet.

Men genialisk, det är den!

(se koppen TILT i ett nyare inlägg med en filmsnutt, blog. anm.)

Etiketter: , , ,

fredag, juli 14, 2006

Matematik med möbeltassar

Jag har snöat in på det här med möbeltassar. När jag läste min fråga i "möbeltass-tittut"-inlägget så kom jag på att jag inte har gett något svar på frågan om hur många möbeltassar man har i ett hem. Allt med fyra ben eller hörn, få se nu... (springer och räknar)...... 26 stycken. Vilket ger....

....104 stycken möbeltassar!

Det var svaret på den frågan, alltså här hemma hos mig. Jag kan meddela att samtliga 104 är fula samt samlar damm och hårstrån.

Etiketter:

tisdag, juli 11, 2006

Möbeltass-tittut

Efter diskussinen vid midsommar har jag funderat mer över möbeltassar. Det är en märklig produkt, och hur många möbletassar har man egentligen i ett hem? Jag har bläddrat massor i olika inredningstidningar för att se olika typer av "ändslut" på stolsben etc.

Och plötsligt såg jag något kul: En helsidesannons i tidningen visade bilder ur ett showroom, man ser bland annat en fåtölj av känd dansk design. Några uppslag senare: samma fåtölj fast i ett hemma-hos-reportage. I showroom:et hade fåtöljen inga möbeltassar - men i hemma-hos-reportaget hade stolen fått vita, slarvigt tillklippta möbeltassar. Ett bisarrt fenomen: att behöva köpa och hantera en produkt i 10-kronorsklassen för att "anpassa" en produkt i 25.000-kronorsklassen... Man tyker att stoltillverkaren borde erbjuda kunden alternativ. Varför inte komma med en innovativ lösning som sitter fast på stolsbenen och inte syns?

Sen var det lite roligt att bläddra fram och tillbaka: möbeltass.... ingen möbeltass... möbeltass... ingen möbeltass... vilket fick det att framstå ganska tydligt, att användaren inte ska behöva lägga sig i "design" eller "ljuddesign" överhuvudtaget.

Det kommer att handla mer om möbeltassar, den saken är klar!

Etiketter:

tisdag, juli 04, 2006

I ladan på Alma Löv

En av utflykterna vid midsommar gick som vanligt till Alma Löv. Paret Broos åkte precis när vi kom - och när vi skulle lägga inträdet i deras låda stod det två gigantiska hundar precis intill. Ok, vi betalar efter rundan, tänkte vi. Vi kikade runt i paviljongerna. Till slut kom vi till ladan, som Marc Broos lyckligtvis hann tipsa om genom bilfönstret.

Ladan ligger lite för sig. Vi gick in, och upp, och hittade en samling små konstiga, vackra - ja vad såg det ut som? - stora torra frukter eller insekter kanske. De hade ben, stickor, kopparspolar och en massa annat. Vi hittade en låda med knappar också. När vi tryckte började grejerna att spela, på sig själva! Det var alltså instrument, en hel orkester. Vi tittade och lyssnade igenom hela spelningslistan.

Jaglömde kolla namnet på skulpturen, men hittade det på nätet: "Rytmobil", av konstnären Jan Cardell.

Hundarna stod typiskt nog kvar på exakt samma fläck när vi kom tillbaka så vi vågade inte betala. Men jag hoppas att jag kan bidra med några extra (betalande) besök efter att jag tipsar om: ladan på Alma Löv!

Etiketter:

söndag, juli 02, 2006

Midsommarprat

Tillbaka efter en veckas midsommarfirande med släkt och vänner och intressanta diskussioner om allt möjligt. Till exempel behandlades grundligt möbeltassars för-och nackdelar i funktion och utseende. Det var roligt, återkommer nog till det någon dag.

Med stigande panik inför tanken på att handdiska 30 personers frukost-, lunch-, mellanmåls- och kaffeattiraljer under hela midsommarhelgen satt tre av oss en sen kväll på golvet i köket och försökte tyda de annorlunda ljuden inifrån diskmaskinen, som tydligt hade problem av något slag... Till slut enades vi om att det lät som att vattnet inte rann som det skulle, vilket ledde oss till kranen - som var avskruvad. Skönt att slippa handdiska! Innan vi kom på att lyssna saknade man verkligen ett fönster att titta in i, även om öronen förmodligen snabbare kunde tyda vad som var fel.