onsdag, februari 28, 2007

Bonniers konsthall del 2

Jag hörde ryktas att det nu sitter uppe ljudabsorbenter aven i caféet på Bonniers Konsthall. Jag gick förbi och kan konstatera att det stämmer! Kanske kan mitt ljudbetyg av caféet ändras nu? Återkommer när jag har gjort ett besök.

Etiketter:

onsdag, februari 21, 2007

BRIOs fortunaspel

För två år sedan, hittade jag något i vårat soprum: Ett spel...från BRIO.....vad hette det nu igen?
Just ja, Fortuna! Allt fanns kvar: luckan, pinnen och till och med den tunga lilla stålkulan. Dessutom var det i jättefint skick, förutom att det lilla staget som gör att spelet lutar var borta.
Jag tog in spelet, dammsög det. Provade det. Plötsligt var jag tillbaka i stora rummet hos mormor och morfar, uppe i Lappland (på golvet bredvid grammofonen, i rummet med öppna spisen med lilla bysten föreställande en bebis med en riktig, död fluga fastklistrad på näsan, och någonstans i närheten fanns också en rysk docka i trä, som luktade gott.)
Ljudet av kulans färd, först längs sargen, en studs mot stålfjädern, sedan ned över den filtklädda spelytan och spikarna. Den melodin hade jag inte hört på över 20 år, och ändå visste jag ungefär hur den lät innan jag provade. Ljud i leksaker kan vara omvälvande även när de är sublima.
Foto: Rikard Westman

Etiketter: , ,

måndag, februari 19, 2007

Ljudverk blev mötesplats i Gallerian

Sent omsider tar jag nu lite tid från annat för att peta in en glittrande karamell som legat i skåpet länge, som jag verkligen längtat efter att ta fram:

I Gallerian finns en stor kristallkrona, bestående av 21840 svarowskikristaller. Under den finns några sittmöbler där man kan vila, mitt i shoppingvimlet.

När man närmar sig kristallkronan hörs ett "glittrigt" klingande. Fortsätter man in, och runt under kristallkronan, upptäcker man olika "ljudsfärer", med bland annat vattensorl och skogsljud.

Verket bygger på en stillsam interaktion - på flera olika sätt. Dels förändras det uppspelade ljudet, i ett längre perspektiv, utifrån antalet besökare i Gallerian. Dels, i ett kortare perspektiv, hör man olika ljud beroende på var man står. De uppspelade ljuden (klingande, vattensorl, fågelljud etc) maskerar den vanliga ljudbilden med en mer oväntad - men ändå stillsam - ljudbild. Att sitta på en punkt och vila, eller att leka med vad man hör på olika ställen - kan i en miljö som Gallerian - vara ett ganska unikt ögonblick av "rekreation".

Hur detta sedan påverkar fortsatt shoppande är oviktigt, för mig alltså. Men säkerligen inte för Gallerian.

Etiketter:

onsdag, februari 14, 2007

Alla möbeltasshjärtans dag!

Platina pågår just nu (med start på alla hjärtans dag och t.o.m. 31 mars) en utställning på temat "Love Signs".

Vad har det med ljud att göra? Jo, dels framfördes faktiskt två ljudverk, dels har undertecknad ett bidrag med på utställningen! I brist på egen titel tilldelades det namnet "Kärlek till möbeltassar". Till vardags handlar det snarare om "Hatkärlek till möbeltassar", som ni kanske kommer ihåg sedan mina tidigare inlägg.

Här är i alla fall bidraget:

Etiketter: ,