fredag, oktober 17, 2008

Pressmeddelande: design av ljud för produkter

I ett pressmeddelande som skickats ut från Luleå tekniska universitet, inför Arne Nykänens disputation den 21 oktober, beskrivs i stora drag avhandlingens innehåll och resultat.

Avhandlingens titel är "Methods for product sound design" och disputationen kommer att äga rum i F-huset vid Luleå tekniska universitet, klockan 10.00 den 21 oktober (2008).
Kopierat från pressmeddelandet (publicerat på http://www.forskning.se/):


"Ljud ger ett viktigt bidrag till vår uppfattning av en produkts kvalitet och identitet, något som har skapat ett behov att utveckla verktyg för produktljuddesign. I ett tidigt skede av produktutvecklings-processen börjar man ofta med att sätta ord på egenskaper man vill att en specifik produkt ska ha, till exempel att den ska låta varm, mjuk, kraftfull, sportig eller lyxig. Sådana rent verbala beskrivningar måste sedan översättas till fysiskt mätvara egenskaper.
De verbala beskrivningarna ger oftast en övergripande beskrivning av produktljudet, men för att kunna hantera deltaljerna krävs andra verktyg. Vid formgivning används skisser och visualiseringar – inom akustiken används facktermen auralisering som som är den ”ljudliga” motsvarigheten till synlig visualisering.

I doktorsavhandlingen Methods for product sound design med vilken Arne Nykänen disputerar den 21 oktober, föreslås att benämningen ljudskiss används för enkla auraliseringar, tänkta att användas i tidiga produktutvecklingsfaser. Genom att ta fram ljudskisser ökar möjligheterna att
tidigt lyssna till, diskutera, modifiera och välja ett målljud för en ny produkt.

...
Upplysningar: Arne Nykänen, tel. 0920-49 21 39, 070-203 88
25, arne.nykanen@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel.
0920-49 16 22, 070-679 16 22,
lena.edenbrink@ltu.se "

Klicka här för att läsa Arne Nykänens avhandling som PDF.

Foto: Arne Nykänen

Etiketter: , , , ,

torsdag, oktober 16, 2008

Klickande handled sabbar stickning


Jag har inte drabbats av stickvågen.
När jag var 15 stickade jag min andra och sista tröja: en bebiströja i storlek 50. För den som inte vet är det den storlek de flesta bebisar har när de föds (men inte många dagar till) så om man vill kunna nämna att man stickat en tröja, men vet med sig att man inte har mycket tålamod, är det ett tips att rikta in sig på just målgruppen "nyfödda".
När jag var 21 stickade jag en halsduk. Då kom jag på att jag redan sex år tidigare hade betsämt mig för att aldrig mer sticka. Delvis insåg jag att jag faktiskt inte är beredd att lägga så mycket tid på en fritidsaktivitet som jag inte till 100% tycker är rolig. Men det var nog inte det värsta. Det värsta var att det klickade i min högra handled. För VARJE maska! Till slut stod jag inte ut med ljudet, det höll på att driva mig till vansinne. Halsduken blev också kortare än planerat.
Men nu har det kommit ut en bok som heter "Sticka mera". Några väldigt duktiga bekanta till mig har gjort den. Så: för alla er som till skillnad från mig förskonats från klickande handleder, och redan kan de allra enklaste grunderna i stickning samt är sugna på kontrollerad improvisation är detta boken med stort B! För egen del räckte det att vara linslus i boken - stickning kommer aldrig att bli min grej. Boken kan köpas på adlibris.com
Foto: Rikard Westman

Etiketter:

torsdag, oktober 09, 2008

Ben Burtt - vem är det?

Ben Burtt heter mannen som ansvarade för ljudet till Star Wars. Det ljud som flest av oss kan relatera till kanske är ljudet från ljussablarna och Darth Waders andetag.

Här är en intervju med Ben om arbetet med att ljudsätta ljussablarna (på youtube):Den senaste filmen som han har medverkat i är Pixars Wall-E. Läs om arbetet med filmen här (San Francisco Chronicle, 27/6 - 08).

Etiketter: , ,

Disputation: metoder för design av produktljud

Den 21 oktober disputerar Arne Nykänen med sin avhandling "Methods for Product Sound Design", vid Luleå tekniska universitet. Återkommer med mer info!

Etiketter: , , ,

Om ljuddesignade förpackningar på p1

På Vetenskapsradion (p1) idag handlar det om förpackningar. Mikael Lindström som är forskare på STFI-Packforsk talar om förpackningens värde för kundens förtroende - ljudet har betydelse för känslan av kvalitet/lyx. Hur papper låter när det rivs, och hur spritflaskor kluckar har en avgörande betydelse för hur prisvärd produkten känns för konsumenten.

Lyssna på inslaget på webbradio här.

Om du vill lyssna på p1 genom din "riktiga" radio så gör dig redo - det börjar i skrivande stund om... 45 minuter!

Tack E för tipset!

Etiketter: , , , , ,