måndag, oktober 29, 2007

I London!

Visst kan tunnelbanan i Stockholm gnissla då och då - och visst, sitter man längst bak i en av SL:s bussar så blir man halvt hörselskadad varje gång bakdörren öppnas och stängs.

Men Londons tunnelbana är ändå strået vassare, skramlande och slamrande och gnissande utifrån nästlar sig in i vagnarna utan några som helst problem. Jag har inte rest mycket med tunnelbana i London, men vissa sträckor harvarit rätt påfrestande. Men en kul grej var en affisch i tunnelbanan som uppmanade till att sänka ljudet på i-pod:en för att skydda sin hörsel. Lägger in bild snart.

tisdag, oktober 23, 2007

Ny mobil leder ljudet genom skallbenet

Kommer ni ihåg mobiltelefonen N-gage från Nokia? Bra på många vis, men när man väl skulle prata med någon var man tvungen att hålla telefonen i sidled mot huvudet, vilket gjorde att den hånades av många och lades ned efter bara ett år (om jag minns rätt). I ärlighetens namn var det nog befogat - mobilen är lite rund och platt, och ja, det kan se det ut som man går och håller fast ett klumpigt lösöra mot huvudet. Inte så coolt.

"As a phone, N-Gage was so lame, it spawned ridicule. You had to hold it sideways against your head. Small wonder someone came up with a spoof site called sidetalking.com showing pictures of people holding various objects (bananas, office chairs)" (citat: usatoday )

Varför pratar jag om detta?

Jo, igår läste jag om en mobil med en funktion som leder en större del av ljudet genom benvävnad, en fördel i bullriga miljöer där de luftburna ljudvågorna "trängs" genom trumhinnan. Ljudet leds alltså via käkbenen direkt till hörselbenen. Ingen nyhet, men smart at utnyttja det i tekniska sammanhang. När det kommer till coolhetsfaktorn så kan den tyvärr inte bli så hög. I likhet med N-gages "här-går-jag-och-håller-i mitt-plastöra" tror jag nog att man lätt kan både tyckas vara - och känna sig - lite dum. Ungefär "här-går-jag-och-tror-att-örat-sitter-på-kinden", om man nu verkligen måste hålla den som hon på bilden. Det lär tiden få utvisa! Ännu finns A1407PT från Pantech nämligen inte ute på marknaden.


Illustration: Skärmdump från http://www.cbs.co.kr/

Etiketter: ,

lördag, oktober 20, 2007

Skotteflarn, någon?

Jag trodde jag har inhandlat små möbeltassar när jag var på Fredells häromdagen. Men se, det var det då rakt inte! De små vita filtrundlarna är inget annat än några vanliga gamla skotteflarn.

Skotteflarn?!?

Jag har fnissat minst 20 gånger åt namnet, och kommer såklart aldrig att glömma bort det. Vilket säljknep... eller, ja.... vad det nu är.

Ni som nu också känner ett skriande behov av skotteflarn kan - tyvärr inte köpa dem via Skottens Plast AB som tillverkar dem - men däremot ta en tur till Fredells där jag inhandlade mina.

Etiketter:

fredag, oktober 19, 2007

Köksredskap med bra ljudkvalitet

Ska bara klargöra en sak för ovana läsare som ännu inte har uppgraderat sin "produktljudmedvetenhet". Produktljud uppstår även hos produkter utan motorljud, utan uppspelade ljud etc.

Var på ett showroom igår och kände och lyssnade på kökstillbehör (samtliga utan motorljud/feedbackljud etc). Både när de dinglar på sin krok, när man använder dem, samt kastar dem i diskhon är de behagliga att lyssna till, de hörs knappt alls, och det som hörs är mjukt och skönt. De skulle rentav kunna beskrivas som "ljudmedvetet formgivna" - även om de inte är det (vilket förövrigt är synd, eftersom det finns några små missar ur ett ljudperspektiv, på vissa av produkterna.)

Jag har redan två av köksredskapen i mitt eget kök och väntar på att investera i fler. Det skulle vara så kul om en restaurang ville sanera sitt kök från allt onödigt slammer, nu menar jag inte bara att dämpa de ljud som uppstår, utan att i den mån det går förhindra att de uppkommer. Jag kommer att skriva mer om detta lite senare i höst, om ungefär två månader, då en ny spännande produkt kommer ut på marknaden. Under tiden lyssnar jag på annat i restaurangmiljöerna, vilket också blir ett tema under hösten, sedan jag inspirerats av artikeln om "matljud" i dn häromveckan. (Jag har skrivit om detta tidigare, som ni vet.)

Etiketter: , ,

Utdelningen av Stockholms-Snäckan 2007

Idag var jag på Moderna Museet och lyssnade på Tove Kullberg som tilldelades HRF's "Stockholms-Snäckan" som jag skrev om igår. Jag missade tyvärr första hälften, eftersom ett av barnen skulle hämtas tidigt och följde med. (Att promenera från Nybroplan till Skeppsholmen tar olika lång tid om man är 4 respektive 30+. Även att 30+ promenerar med 4-åring på axlarna och tre stora kassar tar längre tid än beräknat kan jag meddela...)

Tove berättade om sitt arbete (läs om Tove på hrf.se). I inledningen av hennes undersökning, "En bra ljudmiljö gagnar alla", skriver Tove (citerar): "Det som är bra för en person som hör dåligt är även bra för alla andra." Arbetet har inneburit en ljudanalys av Moderna Museets lokaler, utifrån hörselskadades förutsättningar, och innehåller förslag på förbättringar. Men som sagt - förbättringar av exempelvis "överlappande" ljudverk är ju något som uppskattas av alla, inte bara personer med hörselskada.

Min 4-åring var tyst som en mussla (okejdå, en mussla med hosta i alla fall) under föreläsningen och blev väldigt nöjd över att det bjöds på bubbelvatten och nötter efteråt. Själv var jag glad över att ha hunnit träffa Tove trots att jag var försenad!

Illustration: Tove Kullberg

Etiketter: , , ,

Tove Va-va

Jag köpte en fin bok idag: "Tove Va-va" av Tove Kullberg. Jag och yngste sonen fick den dessutom signerad efter utdelningen idag av hrf's pris "Stockholms-Snäckan", som gick till författaren (men av andra orsaker, nämligen hennes arbete med att öka ljudmedvetenheten på Moderna Museet, för att förbättra tillgängligheten för personer med hörselskada).

Boken handlar om en liten flicka som hör dåligt, baserad på Toves egna upplevelser som barn: Ingen kan förstå varför Tove Va-va aldrig "lyssnar ordentligt" förrän de gör en öron- och hörselkontroll. Då får hon också hjälp att höra bättre. Köp boken via AdLibris eller Bokus (i skrivande stund 89 kr + fraktkostnad hos båda, billigare alltså än de 155 kronorna den kostade på Moderna Museet!).

Förlag: Eriksson & Lindgren (2007)
Illustration: Emma Adbåge (större bild kommer)

Etiketter: , , , ,

torsdag, oktober 18, 2007

Mossenmarkska Ljudfonden

Mossenmarkska Ljudfonden delar årligen ut ett stipendium (läs: hedersstipendium), samt "Årets Öra". Utmärkelserna delas ut året efter det har förtjänats - så 2006 års stipendium gick nyligen (år 2007) till SJ för deras "tysta vagnar". 2006 års "öra" gick till AMMOT för deras kamp för bättre ljudmiljöer och bättre anpassning för hörselskadade.

Äran är större än bidraget skall nämnas - men den äran sen!Foto: Staffan Mossenmark

Etiketter: ,

onsdag, oktober 17, 2007

Stockholms-Snäckan 2007 delas ut på torsdag

Stockholms-Snäckan delas ut om mindre än ett dygn, nämligen klockan 15.00 (torsdag) på Moderna Museet, av Hörselskadades förening i Stockholm.

Priset skall delas ut till ”den eller de som gjort berömvärda insatser för att göra livet bättre och tillgängligare för hörselskadade” (citat, hrf). Ett passande tillägg här blir pristagaren, Tove Kullbergs uttalande: "”Det som är bra för en person som hör dåligt, är även bra för alla andra.”

Läs mer om priset och varför Tove får priset här (där även anmälan görs).

En rolig detalj som jag upptäckte nyss: Själva priset, en glasskulptur, är formgiven av Jonas Torstensson som jag skrivit om tidigare här på bloggen.

Etiketter:

måndag, oktober 15, 2007

Guldsyrsan: stipendium för ljuddesign

Guldsyrsan är ett stipendium på 10.000 kronor som delas ut av ÅF-Ingemansson AB, i samarbete med Svensk Form och Berns Salonger. Stipendiet avser att uppmuntra designförslag "där ljud samverkar med form, funktion och miljö" (citat).

Och vidare:

"Musik har länge använts som stämningsskapare och inropare men ljuddesign är så
mycket mer. Genom att arbeta ämnesöverskridande kan man skapa ett ljudlandskap
som tilltalar alla sinnen och som samverkar med den fysiska miljön. Ljuddesign handlar om att tillämpa ljud som designelement, på liknande sätt som man inreder, möblerar,
ljus- och färgsätter miljöer." (citat)

Tävlingen är öppen för studenter vid universitet och högskolor i Sverige, med inriktning design, konst, musik, akustik och arkitektur och sista inlämningsdag för bidrag är den 16 december 2007.

Regler och utförligare information om stipendiet Guldsyrsan här!

Illustration och källa: Ingemanssons webbplats

Etiketter: , , , ,

Sugen på något gott?

Idag bjuds det på morötter!

Eller bjuds och bjuds, förresten.... ja, ja, hur som helst:

Jag har fått tips om några olika utmärkelser som på ena eller andra viset har med ljud att göra. (Rena musikaliska utmärkelser struntar jag i helt.) Jag uppmanar härmed alla som är sugna (och får delta) på att kamma hem vinsten att visa vilka ljudrelaterade grejor, situationer, platser, hjälpmedel m.m. som saknas i världen!

Ett inlägg ägnas åt varje utmärkelse - så kom tillbaka!


Bild: Rikard Westman

Etiketter: ,

onsdag, oktober 10, 2007

Värdefulla tips för skola och förskola

Sökte just på nätet efter något helt annat - och ramlade i stället in på en webbplats (absoflex.se) som ger akustiska tips för skolor och förskolor.

Tipsen kan du läsa här.

tisdag, oktober 09, 2007

Ljudgränssnitt hjälp vid trasig känselnerv


Då och då stöter man på experiment med ljudgränssnitt. Jag har sett flera exempel på när olika ljudbilder får representera olika bilder på en datorskärm.

Idag hittade jag dock en annan mycket intressantare variant, som ska underlätta rehabilitering, i en artikel i SvD från den 12 november 2006. Ingressen lyder så här (citat):

"Innan nerverna växt ut och känseln återvänt efter en handskada tar kirurgerna hörselsinnet till hjälp för att hjärnan inte ska glömma bort handen. Friktionsljud från känselhandsken bevarar handens plats på hjärnans kroppskarta vilket underlättar rehabiliteringen."

Se grafiken från SvD om hur handsken fungerar.
Foto: Andreas Weibull & Jonas Svensson

Etiketter: , ,

Programvaran Uni-Verse underlättar arbete med ljudegenskaper

Fick ett tips häromdagen om ett datorprogram som ska förenkla arbetsprocessen när flera kompetenser är inkopplade med att utforma ett föremål eller en miljö med hjälp av 3D-simulering. Programmet heter Uni-Verse och har utvecklats av bl.a KTH och Interactive Institute. Här följer en beskrivning hämtad från forskning.se's webbplats (citat):

"I projektet utvecklas också avancerade verktyg för ljud och akustiksimulering. Exempel på områden där Uni-Verseverktyg och Verse-protokollet passar bra är utveckling av 3D-innehåll för spel, animerad film, virtual reality samt arkitektur. Vid till exempel ett byggprojekt där en arkitekt gör den grundläggande geometrin och någon annan väljer material och färger kan båda arbeta samtidigt och lättare diskutera med varandra med hjälp av Verse. Tidigare har de varit tvungna att spara filer som skickats fram och tillbaka. För att undvika problem har man då ofta valt att arbeta med samma programvara."... "Med hjälp av akustiksimuleringen kan arkitekten få en uppfattning om byggnadens akustik vilket man tidigare varit tvungna att anlita speciella akustikkonsulter för att uppnå. Nu kan arkitekten flytta en vägg eller ändra materialet och direkt höra resultatet."

Fördelarna är att arbetsfilen hela tiden lagras på en server som en och samma fil, tillgänglig för alla parter, vilket spar tid och underlättar informationsflödet betydligt. Läs mer om programmet här, på forskning.se's webbplats.

Etiketter: , , ,

lördag, oktober 06, 2007

Ny ljudartikel i SvD

Ljudet har verkligen landat på frukostbordet de senaste dagarna! När jag för tre år sedan började utforska området ljud i design och produktutveckling gavs området knappt någon plats i media överhuvudtaget. Nu börjar det förändras verkar det som.

Idag publiceras ytterligare en artikel om ljud, i SvD. Den handlar om Helena Magnusson på Dekorativ Akustik. Hon arbetar med den gamla beprövade metoden att förändra förutsättningarna för ljuden i en miljö med hjälp av absorbenter. Helena förenar funktion och form och tillverkar personliga och dekorativa absorbenter. Form och motiv går att få i stort sett efter önskemål. En stor, vacker bild med funktionen att förbättra ljudmiljön är nog något många är nyfikna på, och passar bra för såväl hemmet, dagis och skola, offentliga miljöer och kontor. (Tillägg 7 okt -07: Materialet, polyestrfibrer/dacron, är brandklassat enl Swedcert 022. Vid brand smälter det ihop utan gaser och rök.)
En rolig parentes är att det var pappan som medverkade i DN:s artikel häromdagen (se tidigare inlägg), och alltså hans dotter som medverkade här i SvD.

Etiketter: , , , ,

torsdag, oktober 04, 2007

Två bra artiklar om ljud i restaurangmiljöer

Har ni sett DN På Stan idag, alltså den 4 okt 2007?

På förstasidan står:

"Ljudet ger matupplevelsen en extra dimension.
Det vet Lennart Magnussom som är akustikingenjör
och arbetar med att förbättra miljön på bland annat restauranger" (citat, DN, 04 okt 2007)

Läs artikeln i DN här.

Igår kväll fick jag också en intressant artikel mejlad till mig, från septembernumret av tidningen Xpress (ombordmagasinet på Arlanda Express), som tyvärr inte finns på nätet. Artikeln handlar om arkitekten Pye Aurell Ehrström på Marge Arkitekter som berättar om några inredningsuppdrag åt restauranger, med fokus på känsla och funktion. Ett av uppdragen inkluderade Moderna Museets kafé (Café Blom) och hon berättade bland annat om hur de tänkt kring material och ljudmiljö.

Så lunchen äter jag där idag.

Etiketter: , , , , ,

tisdag, oktober 02, 2007

Uppsatsen och pressmeddelandet nu på bloggen

Nu har jag lagt in min uppsats som en länk i min länksamling till höger här på bloggen. Även pressmeddelandet ligger där nu för den som vill läsa. Tack till Stockholms Universitets pressavdelning för hjälpen!

Idag fick jag en present!

Min naprapat är nog den snällaste i hela världen!

I present av honom fick jag idag pennburken av gummi som jag skrivit om tidigare. Den är så fin och jag är så glad! Jag har förgäves försökt att köpa den, och var t.o.m. ute hos designern Jonas Torstensson - men tji fick jag, för den tillverkas inte längre. Vad tycker ni att jag ska ge honom för pennburk som tack? Tipsa mig genom att lägga en kommentar här under!

Till nyfikna naprapater: inte tjuvkika under kommentarer i det här inlägget... ok?

Etiketter: , , ,