tisdag, oktober 23, 2007

Ny mobil leder ljudet genom skallbenet

Kommer ni ihåg mobiltelefonen N-gage från Nokia? Bra på många vis, men när man väl skulle prata med någon var man tvungen att hålla telefonen i sidled mot huvudet, vilket gjorde att den hånades av många och lades ned efter bara ett år (om jag minns rätt). I ärlighetens namn var det nog befogat - mobilen är lite rund och platt, och ja, det kan se det ut som man går och håller fast ett klumpigt lösöra mot huvudet. Inte så coolt.

"As a phone, N-Gage was so lame, it spawned ridicule. You had to hold it sideways against your head. Small wonder someone came up with a spoof site called sidetalking.com showing pictures of people holding various objects (bananas, office chairs)" (citat: usatoday )

Varför pratar jag om detta?

Jo, igår läste jag om en mobil med en funktion som leder en större del av ljudet genom benvävnad, en fördel i bullriga miljöer där de luftburna ljudvågorna "trängs" genom trumhinnan. Ljudet leds alltså via käkbenen direkt till hörselbenen. Ingen nyhet, men smart at utnyttja det i tekniska sammanhang. När det kommer till coolhetsfaktorn så kan den tyvärr inte bli så hög. I likhet med N-gages "här-går-jag-och-håller-i mitt-plastöra" tror jag nog att man lätt kan både tyckas vara - och känna sig - lite dum. Ungefär "här-går-jag-och-tror-att-örat-sitter-på-kinden", om man nu verkligen måste hålla den som hon på bilden. Det lär tiden få utvisa! Ännu finns A1407PT från Pantech nämligen inte ute på marknaden.


Illustration: Skärmdump från http://www.cbs.co.kr/

Etiketter: ,