torsdag, januari 31, 2008

smoothear besöker FORMEX 2008

Nu kommer till slut rapporten från FORMEX 2008 i Älvsjö.

Det här var mitt första besök som "pressperson" alias "ljud-i-design-bloggare" på en mässa. Nästa gång kommer jag definitivt se till att komma i tid och framförallt vara mycket bättre förberedd. Men man lär så länge man lever, inte sant?

Jag såg till att vara på plats strax efter att pressfrukosten satte igång, ovetande om vilket pådrag som redan hade startat. En kvart efter att frukosten börjat fanns nämligen inte en enda sittplats! Vi som stod vid sidan om hade således missat chansen att få bjudas på frukost. "Stunt samma" tänkte jag - tills jag insåg att vi som stod vid sidan om inte heller fick smaka av champagnen som delades ut efter en stund Jag gärna bubblat lite trots den tidiga timman. Under pressfrukosten pågick en kort rapport om årets tema ("la vie en rose") samt lite musikalisk underhållning.

Sedan var det bara att börja scanna ytorna efter en snabb tur upp till pressrummet där jag som tur var hittade några kakor. Det blev pressfrukosten för mig.

Antalet utställare var 752 stycken. Så att tala om scanning i det sammanhanget betydde raskt marscherande + hökblickar i utställningskatalogen och in i montrarna. Att nästla sig in i ljudaspekterna av utställarnas produkter och tjänster visade sig vara omöjligt. Men jag gjorde ett ärligt försök i alla fall.

Inne hos Teddykompaniet började jag fundera över varför mjukdjur alltid bräker något i stil med "Dålig kvaliteheheheheheheheheeet!"
video
Jag frågade om detta - och fick veta att tekniken för att spela upp bättre ljud redan sitter på plats i alla mjukdjur med läten. Själva tekniken har alltså kapacitet nog att rymma bra ljud. Men det är själva filerna som är kass. Nu är jag såklart medveten om att mjukdjursindustrin inte skulle tjäna några pengar på ljudkvalitetsarbete, i jämförelse med exempelvis bilindustrin. Men frågor om hur tekniken ser ut, vad som är den egentliga orsaken till den dåliga ljudkvaliteten - och varför ljudet låter kass trots att själva mjukdjuren skulle kunna låta hur som helst, ledde till en mycket intressant diskussion:

För att få filer med bättre ljud skulle det kosta oerhörda summor. Och skulle man bekosta inspelningen av ljuden själv för att få ljud av bättre kvalitet skulle de som arbetar med att stoppa in filerna ta ut en lika astronomisk summa, så det går inte.

Lite frustrerande när man väl förstår hur det hänger ihop. När det dessutom behövs batterier för att spela upp det dåliga ljud skulle jag vilja uppmana till: bojkott! Köp inte hem dåligt ljud - särskilt inte när du behöver batterier för att kunna använda leksaken!

Billiga leksaker som piper, skjuter, ylar, "kraschar" etc etc fanns det massor av på FORMEX och om sådant orkar jag inte ens skriva. För vem som helst inser ju att ingen bryr sig om ljudet (eller miljön) när man kan få en stor, ny leksakshelikopter för under hundralappen?

Nog om leksaker med uppspelat ljud nu. Jag gick vidare. Några av alla de produkter jag passerade:

Porlande vattenspel
Bambudraperier
Instrument
Köksredskap

Jag borde ha ägnat varje minut bara åt köksredskap, konstaterade jag när jag åkte hem. Avgränsning är alltid bra. Jag upptäckte efter några besök i montrar med köksgrejer: Till och med i ett sammanhang där man visar upp rostfria kökstillbehör bredvid silikonbelagda så finns det ingen som har funderat över skillnaden i ljudbilder som dessa olika kökstillbehör skulle ge upphov till. Ännu i alla fall.

Etiketter: , , , , , , , ,

onsdag, januari 30, 2008

Studiebesök på Designhögskolan i Umeå inbokat!

Jag fick klartecken under kvällen att jag får komma och besöka Designhögskolan i Umeå! Vi reser nämligen dit för att rasta barnen i skidbacken, under deras sportlov vecka 9.
Inte nog med att jag överhuvudtaget får komma dit: under vecka 4 - 8 pågår dessutom en kurs som heter "Industrial sound design". Masterstudenter utforskar då "förhållandet mellan 3-dimensionell form och ljud", enligt min trevliga kontaktperson. Det är nästan för bra för att vara sant.

Etiketter: , , ,

Jag leker med klossar


Tänk att träklotsar har sådan status. Det anses nog vara bland det mest pedagogiska lekmaterialet - trots att det i vissa rum inte går att använda - förutom att BYGGA torn så ingår ju även momentet att RASA dem… och det låter!!!

För trä kan ju låta ganska mycket. I en förskolemiljö kan det vara lockande att köpa in naturmaterial, men då måste man också kompensera för träklotsarnas “röst”, för den följer också med i köpet. Det jag vill visa idag är två olika sorters klotsar. De har samma funktion men är tillverkade i olika material: skumplast respektive trä. De tysta finns hos Lekolär (men går tyvärr bara att köpa till skolor och förskolor).

Det jag vill uppmärksamma med att visa dessa skillnader är att väcka tankar om vilka ljud vi egentligen tar (eller värre: köper!) in i vår inomhusmiljö.

Naturligtvis är det inte bara tystare produkter som gör vår ljudmiljö mer estetisk eller “önskvärd”. Men det jag vill komma till är som vanligt att vi i högre utsträckning borde välja - och välja bort - produkter och föremål utifrån hur de låter. Olika behov kommer att styra vilka ljudegenskaper som är bra eller dåliga. I en förskolemiljö, där golvytorna måste vara lättstädade (och därför ibland hårda) kan det därför vara lämpligt att välja bort trä, medan man i en miljö med mjukare underlag kanske kan “unna” sig att få uppleva träets alla positiva egenskaper.
Klicka nedan för att se en videosnutt som visar två olika torn som rasas. Hör du skillnaden?



Foto: Hanna Prage
Film: Hanna Prage

Etiketter: , , , , ,

Låna köksverktyg från Roswi

Jag har just hört av Roswi, efter mitt besök på Formex 2008 på Älvsjömässan, 17 - 20 januari.

I Roswi:s monter hittade jag flera bra produkter med uppenbara fördelaktiga ljudegenskaper. Jag diskuterade detta med en av personerna i montern, vi talade om just köksverktyg, restaurangkök och ljud. I enlighet med mina tidigare erfarenheter fanns ingen produkt som marknadsfördes med hänvisning till sina fördelaktiga ljudegenskaper. Ändå hittade jag glädjande nog några helt uppenbara sådana, som jag nu ser fram emot att få låna!

Etiketter: , , , ,

tisdag, januari 29, 2008

Halleluja moment hos Solidmakarna

I förmiddags hade jag den stora äran att få komma på besök hos Solidmakarna i Nacka. Som sagt: Halleluja Moments sker ändå inte varje dag. Ni som har erfarenhet av 3D-skrivare: sluta läs nu!

Principen är: lager på lager av 2-dimensionella skikt, bestående av - i det här fallet - gipskompositpulver bildar efter ett tag en 3-dimensionellt föremål. I alla fall en prototyp av ett föremål. Dessutom skriver skrivaren ut i färg. När allt är klart blåser man bort det pulver som inte har härdats - och kvar finns en perfekt 3-dimensionell prototyp. Ofattbart coolt. Jag återkommer med bilder och lite mer ljudrelaterade tankar som väcktes hos mig.

Vill ni se trolleriet - klicka här.
(länk till en videosnutt från www.3dskrivare.se)

Etiketter: , , , ,

tisdag, januari 22, 2008

Mjuka höljen kring hårda kärnor

Idag skrev jag ett gästbloggarinlägg på kravallslöd.se om kattleksakerna som kallas "kattbär" från www.emmagjort.se

Kattbäret är en hård nöt som "stickats in" i ett hölje av yllegarn, och fungerar alltså som kattleksak. Den är både hård och mjuk på samma gång - ljuden mot golvet är "dämp"-iga (mitt första påhittade ljudord) och ändå "skramlar" nötens innandöme lite "hårt" när man skakar den. video

Detta med mjuka höljen kring hårda kärnor är förresten ett enkelt sätt att förändra ljudegenskaper hos hårda föremål. Att förändra ljudegenskaperna på detta sätt sker både avsiktligt och oavsiktligt. Vi möter detta enkla ljudrelaterade fenomen varje dag, till exempel i vissa produkter som marknadsförs som "greppvänliga", "halkfria" eller "ergonomiska". Men någon formulering om fördelaktiga ljudegenskaper har jag hittills inte stött på i de sammanhang som sådana "greppvänliga" produkter profileras, eller beskrivs i marknadsföringssammanhang. Är inte det nästan lite roligt? Skillnaden hörs - men ändå inte?

Men vid det här laget har jag väl pratat om detta med så många företag som producerar silikonöverdragna köksverktyg att sådana formuleringar snart poppar upp... På FORMEX, till exempel, pratade jag med två olika producenter/återförsäljare om detta och trots att ljudegenskaperna är så uppenbart mycket "mjukare" (rostfritt stål versus silikon) så hade ingen av de jag pratade med någonsin tänkt på detta.

(FORMEX får ett eget inlägg så fort jag får tid.)

Etiketter: , , , , , , ,

måndag, januari 21, 2008

Ljuduppdrag eller anställning sökes

Kontkta mig via mejl vid förfrågningar om ljudåtgärder, eller för att se mitt CV:

hanna@prage.se

Första dagen som gästbloggare på kravallslöjd.se

Den här veckan har jag blivit inbjuden att gästblogga på slöjd-/hantverkssajten kravallslöjd.se!

Har just fräst iväg första inlägget

Men jag återkommer senare, nu ska jag på information/utbildning om nyföretagande!

Etiketter: ,

torsdag, januari 17, 2008

Guldsyrsan och paneldebatten på Berns igår

En rapport från Berns den 16:e januari:
Vinnaren av Guldsyrsan 2008 blev Sigrid Strömgren, med lätta stålrörsstolar + bord i ett material som alstrar betydligt mindre ljud mot golvet, elelr tillsammans med glas, porslin och bestick.
Grattis Sigrid! Stort tack för att du här visar att man kan fokusera på "källan" till dåligt ljud istället för på "åtgärder" för dåligt ljud!


Efter prisutdelningen följde paneldebatten, och som alltid när det finns många olika kontexter inblandade så upplevde nog många, både de medverkande och de som kom och lyssnade, att det fanns många ämnen som inte berördes, eller skulle kunnat få större utrymme.
Men...
...summan av kardemumman är att kvällen faktiskt var en startpunkt för vidare resonemang och diskussioner om ljud i restaurangmiljö. Inte en informationskväll. Det är i ett större sammanhang som ljudkvaliteten (både överlag och mer specifikt i restaurangmiljö) kan "förbättras" eller utvecklas.

För: språket (både talat och skrivet) är vetenskapens uttrycksmedel (Rosing,1984). Det är genom diskussion som man kan utveckla ett ämne. Därför hoppas jag snart att kunna få tillfälle till fler sådana diskussioner.
Här kommer några bilder från utställningen också (jag ska försöka fixa ett bättre sätt att visa bilder - just för det är bloggverktygen helt värdelöst, det går inte ens att skriva bildtext - nedan till vänster Ulrika Elovsson & Ulrika Mårtensson, till höger detalj från Allrums väggmodul "Nivå"). Men gå dit och titta själv, vettja! När du gått in på Berns, går du en trappa ned. Utställningen är öppen till den 22 januari (2008).

Foto:
Håkan Sandberg (fotot av panelmedlemmarna - tack Håkan!)
Hanna Prage (övriga bilder)

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

tisdag, januari 15, 2008

Veckans schema

Igår kom presskortet till FORMEX 2008 med posten som en glad överraskning! Jag var nämligen osäker på om jag skulle bli "godkänd" som pressperson eller inte.

Den här veckan blir kul!

Onsdag: Jag ska medverka i en paneldebatt på Berns om ljud i restaurangmiljö.
Torsdag: Jag besöker FORMEX 2008 på Älvsjömässan och nyhetsspanar om ljud i design.
Fredag: Jag håller i ett case om ljud och designtänkande under en utvecklingsdag med studenterna på Multimedialinjen, vid Stockholms Universitet.

Med andra ord så hamnar mitt livs två första tillfällen att tala inför en folksamling med två dagars mellanrum. Bra - då finns ingen tid för oro när det ena väl är avklarat!

Etiketter: , , , , ,

Edgar 7 år - gästbloggare

När hotell Kantarell är fullbelagt

Jobbiga ljud:
på vårt piano fins det ett orgelljud som låter vasst.
nnär man blir störd på lektionerna.
prassel av folie.

Bra ljud:
talböcker eller när någon läser en saga.
melodin till hotell kantarell.

Foto: Rikard Westman

Etiketter:

Applåder till Lekolär!

Det här inlägget är nu redigerat. Det visade sig nämligen att de klotsarna av mjukt och tyst material som jag applåderade BRIO för inte var från BRIO - utan från Lekolär. De sistnämnda är sedan en tid separerade från BRIO, och är återförsäljare av kvalitetsleksaker och pedagogiskt material till skolor och förskolor.

Så det tidigare inlägget måste redigeras lite, i rött. Men på det stora hela löd inlägget så här:

Här kommer en applåd till Lekolär. Härligt att kunna dela ut lite ros till en återförsäljare av leksaker, och inte bara ris, som tidigare.

Idag när jag hämtade yngste sonen A på dagis så kom pedagogen J fram och visade upp flera decimeter stora träklotsar.

"Aj", tänkte jag, "mina tår. Eller öron."

Men... sedan kom den mycket upplyftande upptäckten: klotsarna var inte av trä, utan av något slags liggunderlagsliknande material, fast mycket finporigare, och med ljust trämönster! De finns tydligen i en mindre version också. Produkten heter Byggklossar av EVA-material och återfinns i Lekolärs produktkatalog eller på webbplatsen. Tack, J för det tipset!

HURRA!

Hoppas någon nu förstår att den här gången vill jag filma och blogga om de fantastiska klotsarna (det betyder att jag skulle vilja få eller låna produktprover, Lekolär - vilket tyvärr visade sig vara omöjligt).

(I redigerande stund pågår knåpandet med ett inlägg om klotsarna, så snart kommer en filmsnutt på mig när jag bygger torn. Och rasar torn.)

Etiketter: , , , , ,

måndag, januari 14, 2008

Nämen titta... vad jag skulle behöva!

Ryckte för tio minuter sedan ut min kassa webbkamera i rena ilskan. Surfade sedan ut för att leta efter en bättre version, med framför allt bättre ljud. Skulle en ljudbloggare ha en webbkamera där ljudet inte ens fungerar? Nä, det går ju inte, det fattar ju vem som helst. Men samtidigt - den här bloggen drar inte in några pengar. Inte ännu i alla fall.

Döm om min stora förvåning när jag, för två minuter sedan, hittade denna tävling:

Tävling: Vilken bloggare ska få en schysst webbkamera?

Den bloggare som får flest röster (av andra än sig själv förstås) vinner alltså den testade webbkameran, som bloggaren råkade få dubbel upplaga av. Ni förstår hur ni kan hjälpa mig va?








Nähä, OK... :-)
Klicka på länken ovan och lägg där in en kommentar om vilken bloggare du tycker borde vinna webbkameran.

Etiketter: , ,

DN om designhögskolan i Umeå

Jag glömde skriva om DN:s artikel om designhögskolan i Umeå häromdagen. Jag åker till Umeå över sportlovet, ska försöka få till ett studiebesök där.

Om man tittar in på Umeås designhögskolas webbplats ser det också spännande ut, och så även när man kikar närmare på listan över fristående kurser.

Ska genast fräsa iväg ett mejl!

Etiketter: , , ,

söndag, januari 13, 2008

Kunskapskanalen om filmljud

Ikväll var det ett riktigt kul program på TV! På Kunskapskanalen visades "Ett ljud blir till" - ett avsnitt från serien "Älska film" (UR). Ett av inslagen handlade om Hope, en dokumentärfilmare i New York som talar om hur det visuella och ljudet i filmen måste skapa kontraster.

Ett annat kul möte är med Ulf, som är "trampare" - han har gjort över 2000 stegljud för film i olika sammanhang. Riktigt kul blir det när han visar upp olika metoder för att förse filmens innehåll med lämpliga tilläggsljud:

Steg på olika underlag
Kyssar och andra intima ljud
Harklingar
Snörvlingar

Titta på avsnittet i serien "Älska Film" (UR) fredag den 18/01 19:30 i Kunskapskanalen! Läs mer om avsnittet "Ett ljud blir till" på UR:s webbplats.

Etiketter: , ,

lördag, januari 12, 2008

3D-utskrifter och produkters ljudegenskaper

Har just skickat iväg ett mejl med önskemål om att göra studiebesök hos solidmakarna.se. De har en skrivare som skriver ut föremål. In med en datorfil och - sim salabim - ut med ett tredimensionellt föremål!

Skulle vara kul att diskutera hur sådana prototyper kan utnyttjas när det gäller att analysera produktens blivande ljudegenskaper. Hoppas de tar emot mig.

Etiketter: , , ,

tisdag, januari 08, 2008

Välkommen till Guldsyrsan den 16 januari!

Nu är det snart dags! Guldsyrseutdelningen med tillhörande paneldebatt den 16:e på Berns närmar sig med stormsteg och så gör även sista dagen för att anmäla sig - den 11 januari - om man vill komma och lyssna.

Vad händer den 16:e på Berns Salonger i Stockholm undrar någon kanske? Programmet ser ut så här:

16.00 - pressvisning och prisutdelning av Guldsyrsan 2008
17.00-19.00 - paneldebatt om ljud i restaurangmiljö, där undertecknad kommer att medverka i sällskap med en massa spännande människor, se mitt tidigare inlägg

Förutom debatt och prisutdelning visas en utställning med "ett urval av de senaste trenderna inom svensk ljuddesign med installationer, produkter och absorbenter i alla dess former". Utställningen är öppen för allmänheten mellan den 17 och 24 januari.

Kom dit alla som kan - gärna redan den 16:e!

Du som vill gå och höra på paneldebatten, anmäl dig på osa@designunited.se

Är du journalist? Här finns pressinbjudan (pressansvarig: Emma Shanley, 076-205 01 50, info@designunited.se)

Guldsyrsan anordnas av Svensk Form, ÅF-Ingemansson, Design United och Berns salonger.

Etiketter: , ,

söndag, januari 06, 2008

Gott Nytt 2008!

Årets första inlägg, något försenat, kommer här:

Jag vill önska er alla, både er nya och er lite mer inbitna besökare, ett
GOTT NYTT 2008!!!
Hoppas julefriden härjat fritt och att ni kunnat lyssna till nötskal som spräcks, sörplande från glöggdrickande, puttrande från spisen, pepparkaksknaper, omslagspappersprassel, HOHO:ande från tomten, raspande mot tändsticksplån, och glada ljud eller bara julefrid inifrån grannarnas, tissel och tassel om paket under granen.
Apropå paket under granen: Hur många är vi som någon gång i livet försökt gissa ljud genom att skaka på julklapparna under granen? Det var tider, det!

Antalet besökare här på bloggen växer för varje månad, vilket jag tycker är mycket roligt. På återseende!

Etiketter: