tisdag, augusti 11, 2009

Blogghösten 2009 invigd!

Ni har kanske märkt ett svagt rasslande härinne? Igår två nya inlägg, idag ett. Eller kanske två, och allt detta efter långa veckor av tystnad.

Fortfarande är vi inställda på sommar, eller är vi det? Någonting händer men vi kan inte sätta fingret på vad... Är det mörkret som överraskar oss om kvällarna? Eller det allt torrare ljudet när vinden sveper runt i trädkronorna? Eller vetskapen om att skolåret 2009-2010 börjar för de två yngre familjemedlemmarna om två - respektive nio - dagar? Vinterns kurande ligger fortfarande långt framför oss, sommarens nöjen dröjer sig kvar och vi befinner oss i en tid när vi därför inte vet om vi ska blicka bakåt eller framåt.

Just i en sådan tid kan man bestämma sig, man kan välja ett av två och jag väljer: framåt !!!

Och härmed förklaras blogghösten som invigd!

(Det betyder att jag välkomnar mejl och/eller kommentarer med era frågor, tips och åsikter!)

Etiketter: , ,

tisdag, maj 05, 2009

Absorberad på Möbelmässan

Smoothear besökte möbelmässan Stockholm Furniture Fair 2009.

Ljudabsorberna breder ut sig, på längden och på tvären. Och de ändrar form och fason. Överlag är det dyra lösningar, och i många fall ganska tveksamt hur kvoten dämpningsegenskaper/utseende egentligen kan värderas. Det är inte så viktigt i sammanhanget, för väggabsorbenternas utbredande ger en tydlig bild av att ljudmedveten har ökat under de senaste två åren.

Kanske snabbar det på utvecklingen så att producenter, beställare, designers, konsumenter, återförsäljare och konceptutvecklare ser möjligheterna i att förhindra dåligt ljud redan vid källan.

En halvdag ägnade jag inne på Furniture och Light. Greenhouse skulle jag återkomma till dagen därpå - men fick tyvärr förhinder i sista minuten.

Etiketter: , , , , , , ,

fredag, september 05, 2008

DN Bostad på hembesök!

Nu ligger den uppe på nätet, artikeln om mig i DN Bostad. Läs den här!
Och ni andra som snarare kommer hit på grund av artikeln:
Varmt välkomna att titta runt här inne på bloggen!
Till höger finns en spalt med tidigare inlägg, och längre ned till höger arkiveras äldre material. Det finns även små "etiketter" längst ned i varje inlägg. Om man klickar på ett sådant får man upp alla blogginlägg inom ett visst ämne. Vill man tillbaka till förstasidan klickar man bara på "smoothear" längst upp på sidan.
Foto: DN/Tomas Ohlsson

Etiketter: , , , , , ,

måndag, augusti 11, 2008

Tillbaka efter semesteruppehållet

Nu är bloggen igång igen efter nära två månaders sommaruppehåll. I början av juni var det dags för bloggens tvåårsjubileum -med andra ord är vi nu inne på tredje året sedan start!

Varmt välkommen med tips, frågor, kommentarer m.m. även i forsättningen.

Etiketter:

torsdag, april 03, 2008

Med i Vallentunas lokaltidning

Jag fick höra idag om en artikel som publicerats i Vallentunas lokaltidning, "Steget", baserat i huvudsak på en intervju med Björn Hellström. Men någonstans i mitten skymtade jag mitt eget namn också, och bloggen. Roligt! Jag lägger ut artikeln här på bloggen så fort jag fått tag i den.

Etiketter: , , ,

fredag, mars 14, 2008

Testbild... (jobbsökning pågår)

Om det här var en teve skulle ni ha sett en testbild här sedan en tid tillbaka. Som ni har märkt har jag inte ägnat mig åt bloggen under de senaste två veckorna, jag håller nämligen på att söka jobb.
Än så länge har den huvudsakliga tiden gått åt till att kontakta olika företag, författa CV och personliga brev, scanna jobb-fliken på olika webbplatser, platsannonser m.m.

Betyder det att bloggen kommer att läggas ned? Vem ska då blogga om ljud?
Det finns ingen anledning till panik - jag kommer att skriva så ofta jag hinner, men nu måste intäkterna bli större. Sponsorskap för bloggen, anställning eller konsultuppdrag mottages härmed tacksamt!

Etiketter: ,

torsdag, januari 31, 2008

smoothear besöker FORMEX 2008

Nu kommer till slut rapporten från FORMEX 2008 i Älvsjö.

Det här var mitt första besök som "pressperson" alias "ljud-i-design-bloggare" på en mässa. Nästa gång kommer jag definitivt se till att komma i tid och framförallt vara mycket bättre förberedd. Men man lär så länge man lever, inte sant?

Jag såg till att vara på plats strax efter att pressfrukosten satte igång, ovetande om vilket pådrag som redan hade startat. En kvart efter att frukosten börjat fanns nämligen inte en enda sittplats! Vi som stod vid sidan om hade således missat chansen att få bjudas på frukost. "Stunt samma" tänkte jag - tills jag insåg att vi som stod vid sidan om inte heller fick smaka av champagnen som delades ut efter en stund Jag gärna bubblat lite trots den tidiga timman. Under pressfrukosten pågick en kort rapport om årets tema ("la vie en rose") samt lite musikalisk underhållning.

Sedan var det bara att börja scanna ytorna efter en snabb tur upp till pressrummet där jag som tur var hittade några kakor. Det blev pressfrukosten för mig.

Antalet utställare var 752 stycken. Så att tala om scanning i det sammanhanget betydde raskt marscherande + hökblickar i utställningskatalogen och in i montrarna. Att nästla sig in i ljudaspekterna av utställarnas produkter och tjänster visade sig vara omöjligt. Men jag gjorde ett ärligt försök i alla fall.

Inne hos Teddykompaniet började jag fundera över varför mjukdjur alltid bräker något i stil med "Dålig kvaliteheheheheheheheheeet!"
video
Jag frågade om detta - och fick veta att tekniken för att spela upp bättre ljud redan sitter på plats i alla mjukdjur med läten. Själva tekniken har alltså kapacitet nog att rymma bra ljud. Men det är själva filerna som är kass. Nu är jag såklart medveten om att mjukdjursindustrin inte skulle tjäna några pengar på ljudkvalitetsarbete, i jämförelse med exempelvis bilindustrin. Men frågor om hur tekniken ser ut, vad som är den egentliga orsaken till den dåliga ljudkvaliteten - och varför ljudet låter kass trots att själva mjukdjuren skulle kunna låta hur som helst, ledde till en mycket intressant diskussion:

För att få filer med bättre ljud skulle det kosta oerhörda summor. Och skulle man bekosta inspelningen av ljuden själv för att få ljud av bättre kvalitet skulle de som arbetar med att stoppa in filerna ta ut en lika astronomisk summa, så det går inte.

Lite frustrerande när man väl förstår hur det hänger ihop. När det dessutom behövs batterier för att spela upp det dåliga ljud skulle jag vilja uppmana till: bojkott! Köp inte hem dåligt ljud - särskilt inte när du behöver batterier för att kunna använda leksaken!

Billiga leksaker som piper, skjuter, ylar, "kraschar" etc etc fanns det massor av på FORMEX och om sådant orkar jag inte ens skriva. För vem som helst inser ju att ingen bryr sig om ljudet (eller miljön) när man kan få en stor, ny leksakshelikopter för under hundralappen?

Nog om leksaker med uppspelat ljud nu. Jag gick vidare. Några av alla de produkter jag passerade:

Porlande vattenspel
Bambudraperier
Instrument
Köksredskap

Jag borde ha ägnat varje minut bara åt köksredskap, konstaterade jag när jag åkte hem. Avgränsning är alltid bra. Jag upptäckte efter några besök i montrar med köksgrejer: Till och med i ett sammanhang där man visar upp rostfria kökstillbehör bredvid silikonbelagda så finns det ingen som har funderat över skillnaden i ljudbilder som dessa olika kökstillbehör skulle ge upphov till. Ännu i alla fall.

Etiketter: , , , , , , , ,

måndag, januari 21, 2008

Första dagen som gästbloggare på kravallslöjd.se

Den här veckan har jag blivit inbjuden att gästblogga på slöjd-/hantverkssajten kravallslöjd.se!

Har just fräst iväg första inlägget

Men jag återkommer senare, nu ska jag på information/utbildning om nyföretagande!

Etiketter: ,

tisdag, januari 15, 2008

Veckans schema

Igår kom presskortet till FORMEX 2008 med posten som en glad överraskning! Jag var nämligen osäker på om jag skulle bli "godkänd" som pressperson eller inte.

Den här veckan blir kul!

Onsdag: Jag ska medverka i en paneldebatt på Berns om ljud i restaurangmiljö.
Torsdag: Jag besöker FORMEX 2008 på Älvsjömässan och nyhetsspanar om ljud i design.
Fredag: Jag håller i ett case om ljud och designtänkande under en utvecklingsdag med studenterna på Multimedialinjen, vid Stockholms Universitet.

Med andra ord så hamnar mitt livs två första tillfällen att tala inför en folksamling med två dagars mellanrum. Bra - då finns ingen tid för oro när det ena väl är avklarat!

Etiketter: , , , , ,

Applåder till Lekolär!

Det här inlägget är nu redigerat. Det visade sig nämligen att de klotsarna av mjukt och tyst material som jag applåderade BRIO för inte var från BRIO - utan från Lekolär. De sistnämnda är sedan en tid separerade från BRIO, och är återförsäljare av kvalitetsleksaker och pedagogiskt material till skolor och förskolor.

Så det tidigare inlägget måste redigeras lite, i rött. Men på det stora hela löd inlägget så här:

Här kommer en applåd till Lekolär. Härligt att kunna dela ut lite ros till en återförsäljare av leksaker, och inte bara ris, som tidigare.

Idag när jag hämtade yngste sonen A på dagis så kom pedagogen J fram och visade upp flera decimeter stora träklotsar.

"Aj", tänkte jag, "mina tår. Eller öron."

Men... sedan kom den mycket upplyftande upptäckten: klotsarna var inte av trä, utan av något slags liggunderlagsliknande material, fast mycket finporigare, och med ljust trämönster! De finns tydligen i en mindre version också. Produkten heter Byggklossar av EVA-material och återfinns i Lekolärs produktkatalog eller på webbplatsen. Tack, J för det tipset!

HURRA!

Hoppas någon nu förstår att den här gången vill jag filma och blogga om de fantastiska klotsarna (det betyder att jag skulle vilja få eller låna produktprover, Lekolär - vilket tyvärr visade sig vara omöjligt).

(I redigerande stund pågår knåpandet med ett inlägg om klotsarna, så snart kommer en filmsnutt på mig när jag bygger torn. Och rasar torn.)

Etiketter: , , , , ,

måndag, januari 14, 2008

Nämen titta... vad jag skulle behöva!

Ryckte för tio minuter sedan ut min kassa webbkamera i rena ilskan. Surfade sedan ut för att leta efter en bättre version, med framför allt bättre ljud. Skulle en ljudbloggare ha en webbkamera där ljudet inte ens fungerar? Nä, det går ju inte, det fattar ju vem som helst. Men samtidigt - den här bloggen drar inte in några pengar. Inte ännu i alla fall.

Döm om min stora förvåning när jag, för två minuter sedan, hittade denna tävling:

Tävling: Vilken bloggare ska få en schysst webbkamera?

Den bloggare som får flest röster (av andra än sig själv förstås) vinner alltså den testade webbkameran, som bloggaren råkade få dubbel upplaga av. Ni förstår hur ni kan hjälpa mig va?
Nähä, OK... :-)
Klicka på länken ovan och lägg där in en kommentar om vilken bloggare du tycker borde vinna webbkameran.

Etiketter: , ,

fredag, november 30, 2007

Läs om mig i Fly Nordics ombordsmagasin

Flygbolaget Fly Nordic har ett ombordsmagasin som heter Clear Skies. I det senaste numret går det att läsa om mig i en liten artikel som heter "Design som hörs", på sidan 9.

Roligt, tycker jag!

Etiketter: ,

torsdag, november 29, 2007

Fick en plats på bygga-bo-utbildningen!

Fick just besked att jag fått en plats på Boverkets Bygga-Bo-utbildning den 5-6 december (2007)!

Jag fick veta att kursdeltagarna kommer att delas in i grupper, vilka sedan kan fördjupa sig inom valfritt område. Jag hoppas därför att någon grupp vill fördjupa sig i önskat/oönskat ljud relaterat till boende/bostäder. De medverkande kommer i huvudsak utgöras av byggherrar, arkitekter, planerare, projektledare, projektörer. Och sist men inte minst: jag.

Ett krav för att få deltaga är att man är beredd att leda vidareutbildning inom sitt företag, om det man lärt sig på kursen. Den vidareutbildning jag kommer att leda är att återkommande blogga om ämnet här. Den motiveringen blev alltså godkänd, roligt!

Etiketter: , , , ,

torsdag, november 08, 2007

Tillgängligheten på smoothear.com?

Ingen kanske har lagt märke till det, men i ett försök att göra www.smoothear.com/blog lite, lite mer tillgänglig för personer som använder "handikappanpassade" hjälpmedel för att surfa på internet, exempelvis synskadade.

Därför har länkarna här på bloggen sedan ett par veckor blivit betydligt längre. Det ser kanske lite rörigare ut, men skillnaden för någon som får en länk uppläst via ett ljudgränssnitt kan det resultera i en stor skillnad i tillgänglighet. Jag är inte helt insatt i saken, men som jag förstår det kan man få alla länkar som ligger på en hemsida som en "lista", upplästa för sig. Tänk dig då att försöka sålla mellan:

lyssna här
här
läs här
titta på det här

Inte så intressant, va? Dessutom irriterande. Därför försöker jag (och passar på att uppmana andra) att göra länkarna lite längre, så att åtminstone lite information om vad länkarna handlar om, faktiskt framgår av länken själv.

Kommenter (och tips, klagomål, förslag etc) mottages tacksamt!

Hittade en lista på Synskadades riksförbund med tips för att göra hemsidor mer tillgängliga för synskadade för den som vill veta mer.

Etiketter: , ,

tisdag, juli 17, 2007

1-årsjubileum!

Under värmlandsvistelsen inföll ETTÅRSJUBILÉET för bloggen!
Jag hade tänkt fira det med en stor jordgubbstårta, men det kanske blir av senare. (Just nu fyller det stundande bröllopet på Sicilien den mesta tiden och tankeverksamheten.)
Jag hade ambitionen att uppdatera bloggen även på resande fot, men med en seeeeg internetuppkoppling ute i skogen och en allmän semesterkänsla i kroppen var det svårt att finna motivation att avskärma mig från mina nära och kära.
Det årliga midsommarfirandet i Värmland hade på det stora hela ungefär samma ingredienser som alla mina tidigare midsomrar. Men eftersom min älskade farfar gick bort i höstas var saknaden efter honom stor under midsommarveckan, men glädjen desto större över att farmor (och alla andra) mår bra.

Etiketter: