torsdag, januari 31, 2008

smoothear besöker FORMEX 2008

Nu kommer till slut rapporten från FORMEX 2008 i Älvsjö.

Det här var mitt första besök som "pressperson" alias "ljud-i-design-bloggare" på en mässa. Nästa gång kommer jag definitivt se till att komma i tid och framförallt vara mycket bättre förberedd. Men man lär så länge man lever, inte sant?

Jag såg till att vara på plats strax efter att pressfrukosten satte igång, ovetande om vilket pådrag som redan hade startat. En kvart efter att frukosten börjat fanns nämligen inte en enda sittplats! Vi som stod vid sidan om hade således missat chansen att få bjudas på frukost. "Stunt samma" tänkte jag - tills jag insåg att vi som stod vid sidan om inte heller fick smaka av champagnen som delades ut efter en stund Jag gärna bubblat lite trots den tidiga timman. Under pressfrukosten pågick en kort rapport om årets tema ("la vie en rose") samt lite musikalisk underhållning.

Sedan var det bara att börja scanna ytorna efter en snabb tur upp till pressrummet där jag som tur var hittade några kakor. Det blev pressfrukosten för mig.

Antalet utställare var 752 stycken. Så att tala om scanning i det sammanhanget betydde raskt marscherande + hökblickar i utställningskatalogen och in i montrarna. Att nästla sig in i ljudaspekterna av utställarnas produkter och tjänster visade sig vara omöjligt. Men jag gjorde ett ärligt försök i alla fall.

Inne hos Teddykompaniet började jag fundera över varför mjukdjur alltid bräker något i stil med "Dålig kvaliteheheheheheheheheeet!"
video
Jag frågade om detta - och fick veta att tekniken för att spela upp bättre ljud redan sitter på plats i alla mjukdjur med läten. Själva tekniken har alltså kapacitet nog att rymma bra ljud. Men det är själva filerna som är kass. Nu är jag såklart medveten om att mjukdjursindustrin inte skulle tjäna några pengar på ljudkvalitetsarbete, i jämförelse med exempelvis bilindustrin. Men frågor om hur tekniken ser ut, vad som är den egentliga orsaken till den dåliga ljudkvaliteten - och varför ljudet låter kass trots att själva mjukdjuren skulle kunna låta hur som helst, ledde till en mycket intressant diskussion:

För att få filer med bättre ljud skulle det kosta oerhörda summor. Och skulle man bekosta inspelningen av ljuden själv för att få ljud av bättre kvalitet skulle de som arbetar med att stoppa in filerna ta ut en lika astronomisk summa, så det går inte.

Lite frustrerande när man väl förstår hur det hänger ihop. När det dessutom behövs batterier för att spela upp det dåliga ljud skulle jag vilja uppmana till: bojkott! Köp inte hem dåligt ljud - särskilt inte när du behöver batterier för att kunna använda leksaken!

Billiga leksaker som piper, skjuter, ylar, "kraschar" etc etc fanns det massor av på FORMEX och om sådant orkar jag inte ens skriva. För vem som helst inser ju att ingen bryr sig om ljudet (eller miljön) när man kan få en stor, ny leksakshelikopter för under hundralappen?

Nog om leksaker med uppspelat ljud nu. Jag gick vidare. Några av alla de produkter jag passerade:

Porlande vattenspel
Bambudraperier
Instrument
Köksredskap

Jag borde ha ägnat varje minut bara åt köksredskap, konstaterade jag när jag åkte hem. Avgränsning är alltid bra. Jag upptäckte efter några besök i montrar med köksgrejer: Till och med i ett sammanhang där man visar upp rostfria kökstillbehör bredvid silikonbelagda så finns det ingen som har funderat över skillnaden i ljudbilder som dessa olika kökstillbehör skulle ge upphov till. Ännu i alla fall.

Etiketter: , , , , , , , ,

2 Comments:

Anonymous Eskil said...

förstår inte riktigt var problemet ligger med kostnaderna för att göra ljudfiler av god kvalitet, vad är det som kostar??? naturligtvis ligger det en del arbete i det, men det är väl bara för att det inte finns en utarbetad standard? funderar på att göra ett examensarbete om detta för att höja statusen på ljudande leksaker från tortyrredskap till öronvänliga kompisar, är jag naiv som inbillar mig att det är möjligt?

onsdag, 08 oktober, 2008  
Anonymous Hanna said...

Jag vet inte heller exakt, men gissningsvis är det väl just det som skulle kosta - att utveckla andra standarder än de som redan används. Hela processen sker i Kina, och avtalen går tydligen ut på att den som levererar "uppspelningsmanicken" även står för filerna. Vill man ha bättre kvalitet får man betala mycket (för då följer man ju inte standardprocessen). Vill man lägga till egna ljudfiler får man betala massor, ännu mer, om jag förstod det hela rätt (av samma orsak). Ett exmensarbete om detta vore ju jätteintressant! Hör av dig om du går vidare med de planerna, det vore kul att följa den processen. Jag pratade med någon på företaget med gosedjuren, försök få tag på någon som vet mer om detta, det var väldigt intressant.

Sedan kan jag tro att det blir en annan problematik i att man inte vill ha ljudet av en röst FÖR mänsklig t.ex. Tänk att vakna mitt i natten och höra en "riktig" röst bredvid sig i sängen, det vore nästan skrämmande. Ungefär som man har kommit fram till att avatarer inte för vara FÖR detaljerade för att inte förlora spelkänslan, eller att 3D-animationer med människor måste göras lite "ikon"-lika för att man ska gilla känslan i filmen. Men det bästa vore ju att att i så fall förvränga ljudet på andra sätt än just med hjälp av kass ljudkvalitet!

:-)

Lycka till!
/Hanna

onsdag, 08 oktober, 2008  

Skicka en kommentar

<< Home