fredag, augusti 31, 2007

Gästens upplevelse tema på RestaurangExpo 2007

Som jag redan har skrivit om ett par gånger så finns det mer än själva maten som har betydelse för upplevelsen när man äter någonstans. Det har uppmärksammats på årets RestaurangExpo 2007 som pågår den 18 - 19 september på Sollentunamässan. Årets temaområde är alltså gästens upplevelse. Med glädje kopierar jag in texten från RestaurangExpo 2007 webbplats:

"Alla vet vi att det behövs mer än en vällagad måltid på tallriken för att påverka restauranggästens upplevelse. En nöjd gäst generar både framgång och ökad lönsamhet för restaurangen. Som en naturlig utveckling av matmässan RestaurangExpo kommer vi därför i år att belysa vilka faktorer som påverkar gästen utöver maten; service, servering, dukning, kläder, atmosfär, musik, färg, ljud, ljus etc."

Roligt!!!

Se mina tidigare inlägg som kan relateras till detta:
Olika betyg på fiket i Bonniers Konsthall
Ljudinventering i Gallerian!
Gummilunch
Tysta bestick
Brandsäker och ljudabsorberande

Etiketter: , , , ,

torsdag, augusti 30, 2007

Affekt på Confidencen

Igår var vi på föreställningen "I krig och fred med Monteverdi" på Confidencen i Ulriksdal.

Tidstypiska instrument, otroliga sångare och musiker och dansare, en scen upplyst uteslutande av stearinljus. Stillsamt och omvälvande på samma gång.

Att sångarna och dansarna uteslutande ägnade sig åt sin egen konstform, och illustrerade varandra, gav en otrolig höjd åt sammanhanget.

Jag ska inte ens försöka beskriva hur det kändes, gå och se den! Biljetter kan köpas via ticnet.

Dirigent: Arnold Östman
Iscensättning: Ulf Gadd
Bild: Confidencen

Etiketter:

onsdag, augusti 29, 2007

Gummilunch

Igår lunchade jag på Bonniers Konsthalls café igen. Det var ett tag sedan sist. Jag vet inte vad det var som gjorde största skillnaden, takabsorbenterna, några tyllaktiga gardiner vid fönstren, ovanligt få föräldrar med bebisar? Det kändes lugnare hur som helst.
NON-stolarna av Komplot Design som står där skulle verkligen passa här hemma - för att inte tala om borden! Ett bord i köket med 4 stolar... *drömmer*.... ska bara hosta upp 30000 kronor först.

Etiketter: , ,

tisdag, augusti 28, 2007

Kul läsning

Julian Treasures bok Sound Business är verkligen att rekommendera!

Har hittills mest gjort en djupdykning i bokens tredje del, "Sound Practice". Där analyserar Treasure olika typer av produkter där en medveten bestämning av ljudet saknas, i olika miljöer. Han tar exempelvis upp restauranger och barer - där ljudbilden, menar han, sällan är planerad. Olika ljud från kunder och produkter fyller lokalerna utan att någon egentligen bestämt förutsättningarna.

Treasure uppmanar därför till medvetenhet, att inte spela musik bara "för att alla andra restauranger gör det" - utan i så fall ställa sig frågan: Tillför musik något för kundens upplevelse? Vilken sorts musik lyssnar målgruppen på? Vad säger musiken om oss?

Restauranger - liksom alla miljöer - fylls dessutom av en massa olika ljud förutom musik: människor, stolar, porslin och köksmaskiner. Treasure verkar vara av samma uppfattning som jag själv: en medvetenhet i designskedet (både lokalens och de produkter som den fylls med), i inköpsskedet och i bruksskedet är avgörande för vilken ljudbild som uppstår.

Inspirerande läsning!

Etiketter: