onsdag, juni 17, 2009

Utställningen Botanic Sounds i Göteborgs botaniska trädgård

Grattis alla ni som hann se ljudutställningen Botanic Sounds, i Göteborgs botaniska trädgård! Det gjorde tyvärr inte jag - utställningen pågick 6 - 14 juni 2009.

Bland klorofyllet hördes verk av sju olika ljudkonstnärer. Utställningen kallades "Botanic Sounds". Medverkade gjorde bland andra Chris Watson (ljudletare åt David Attenborough - på teve i vintras, visades en dokumentär om hur Chris samlade in ljud från naturen). Övriga medverkande var: Francisco Lopez, Brandon LaBelle, Henrik Håkansson, Jana Winderen, Linda Tedsdotter, Christine Ödlund.

Alla verk utom ett var paketerade som inspelningar. Verket av Linda Tedsdotter bestod däremot av ett antal vita flaggor som snurrade runt och själva alstrade ljud.

Besvikelsen är stor över att jag inte kunde se utställningen. Dela gärna med er av upplevelsen, ni som hade möjligheten att göra ett besök!

Läs artikeln i Göteborsposten om utsällningen i Göteborgs botaniska trädgård.

(Synd att inte DN uppmärksammade mer skillnaden i uppspelade och "direkta" ljud. Av den anledningen får Göteborgsposten äran att stå för länken i det här inlägget. "Det sköna är att inget tillförts utifrån, de ljud som utgör verket är de ljud det skapas av." Bra vinkling, Göteborgsposten!)

Etiketter: , , ,

onsdag, mars 18, 2009

...och julen varar väl till påska?

Jag sökte just på "produktljud" i Google, för att se hur många sökträffar som genereras i dagsläget (för att jämföra med 50 träffar i januari 2007): runt 250 stycken.

Även "ljuddesign" får många fler träffar i dagsläget, men tyvärr har jag ingen exakt siffra att jämföra med från januari 2007, för de följde med min bärbara dator i kraschen förra våren.

När jag ägnade mig åt denna kvantitativa syssla, hittade jag detta, mer kvalitativa, inslag - en rolig julhälsning som Resumé lagt upp lagom till jul 2008 (producerat av AKQA). Ingen perfektion, men rätt imponerande. Vilket jobb.

Etiketter: , , , , , , ,

söndag, januari 18, 2009

Ljuden vid Mariatorget

I en artikel i Svenska Dagbladet (30/12, 2008) beskrivs ett nytt projekt vid Mariatorget, där man kommer att undersöka hur man kan förstärka eller tillföra s.k. naturljud för att maskera de ljud från omgivningen, som i nuläget förorenar parkens ljudmiljö.

Mats Nisson beskriver i artikeln varför ljudet från djur och natur gör oss mer avspända, jämfört med ljud från maskiner och konstruktioner:

"Ljud från naturen fångar inte vår uppmärksamhet, det gör att vi kan koppla av och gå ner i varv. Total tystnad kan upplevas som obehagligt. En bil som gasar gör oss aktiverade."

Men vår uppfattning om ljudkällan påverkar också hur vi påverkas av ljudet. En testgrupp som fick somna till ett uppspelat havsljud sov alla gott. Men i själva verket fick halva gruppen somna till ljudet från en avlägsen motorväg.

Björn Hellström säger:

"Jag brukar skämta och säga att den ultimata manipulationen vore om vi kunde få alla som bor vid Essingeleden att tro att de hör havsbrus och inte vägbuller."

Läs hela artikeln "Konstgjorda ljud ska ge lugn" i SvD här.

Etiketter: , , , , , ,

onsdag, maj 28, 2008

Inferno från Indusec

I morse hade min omtänksamme äkta hälft lämnat en urriven artikel till mig på frukostbordet. Rubriken löd "Här går larmet som får tjuven att kräkas" (Ny Teknik, den 28/5 2008)
Vad är nu detta? Ögnande igenom texten... jaha... ett inbrottslarm framtaget av Indusec, med ett utprovat ljud som tydligen låter så jobbigt att man inte står ut.
Efter frukosten ringde jag upp Indusec och bokade in ett möte. Johan Sandberg och Asko Antikainen tog emot mig och berättade om larmets funktion och användningsområde och lät mig hålla i "avtryckaren". Jag var beredd att stålsätta mig - men stod ändå bara ut i en bråkdels sekund innan jag var tvungen att släppa knappen för att få tyst på larmet. Men illamående, nej, men ett påfrestande ljud. Fast i ärlighetens namn kan jag inte säga att jag upplevde någon större skillnad på larmet jämfört med andra larm jag har hört. Å andra sidan kunde jag ju inte jämföra.

Skillnaden mellan "Inferno" och en vanlig larmsiren är att fyra, istället för en, ton spelas upp samtidigt. Frekvenserna ändras utan koordination, men ligger parvis ganska nära i frekvens. Detta gör att hjärnan har svårt att hantera signalerna, och det leder till obehag.
Företaget har också en produkt som kombinerar ljudlarmet med en ljusfunktion. Den som försöker bryta sig in möts av bländande stroboskopljus, samtidigt som det öronbedövande ljudet. Dessutom visade de upp en prototyp av en "ljudgranat" (som syns på bilden till höger) - ett oskadligt överraskningsmoment som kan användas av säkerhetsstyrkor.

För mer info, kolla Indusec's hemsida.
Foto: Hanna Prage

Etiketter: , , , , , ,

torsdag, februari 14, 2008

Hello Umeå!

To honor the students I met today, at Designhögskolan in Umeå, this will be the first post in English on my blog, ever!

Todays presentations showed different project, where sound was an evident element. The most common way of treating the sound in the project seemed to be resulting in products that used data from the visitors in various ways of interaction - to modify different types of sounds emitted through speakers.

It was a very interesting day, and during the afternoon I had the privilege to meet three out of five groups, to discuss and share thoughts about how they actually were using sound in their projects.

I will meet the two remaining groups tomorrow, very exciting! After lunch I will talk about my thesis, and give my comments on the sound aspect of the projects in general.

It's strange... when I left Stockholm I didn't notice anything strange, but when I arrived in Umeå I could see something WHITE on the ground... What on earth could that possibly be?!

Etiketter: , , , , , ,

måndag, februari 11, 2008

Uppdrag på Stockholms Universitet

Till att börja med vill jag tacka alla närvarande studenter för ert engagemang den 18 januari (2008), under Multimedialinjens obligatoriska utvecklingsdag!


Ett litet sammandrag om dagen:

Jag hade fått i uppgift att göra ett case, en fallstudie över ett problem med "ljudtema" som studenterna skulle kunna diskutera kring.


Från Universitetets sida var tanken med dagen var att studenterna skulle jobba tillsammans utöver klassgränserna, problemlösning, och att komma i kontakt med tidigare Multimediastudenter för att få en inblick i tiden efter utbildningen.

Jag ville lyfta upp svårigheterna att arbeta med att lösa problem: finns det bakomliggande problem som är den egentliga felkällan? Det konkreta problem jag valde var en stökig ljudmiljö i ett mellanstadieklassrum. Jag hade därefter grävt en liten fallgrop i texten, i form av insmugen fakta i texten som hänvisade till forskningsresultat "som visar att fågelkvitter gör att man känner sig mindre stressad". Jag ville se om de som jobbade med caset godtog denna "sanning" rakt av, och var nyfiken på om det kunde leda till intressanta diskussioner.


Ett viktigt syfte med caset, från mitt håll, var slutligen att ge dem en liten "puff" mot en mer ljudmedveten tillvaro, som blivande web-/informationsdesigners (eller som privatpersoner, för all del). För att de multimediala lösningarna ska funka i verkligheter kan det krävas att man ägnar en tanke åt den faktiska miljön där lösningarna kommer att användas, och inte bara den tekniska lösningen i sig.
Tre grupper fick arbeta med mitt case. De satt gruppvis för att bolla idéer i ca en timme, sedan fick de redogöra idéerna för mig. Efter feedback från mig fick de sedan fortsätta diskutera, gruppvis, och formulera en fiktiv "lösning" som sedan skulle presenteras för alla årskurser.


Alla grupper reagerade glädjande nog på uttalandet om fågelkvitter, åtminstone på någon nivå. Särskilt en av grupperna redogjorde metodiskt för sina tankegångar, vilket var mycket intressant att få ta del av:

"Fågelkvitter... ja men är det typ kråkor eller duvor, hahaha? Eller en uggla, ho-hooo, hahaha!", "Man måste ju säkert kolla om det finns några ljud man kan ta bort, typ möbeltassar på alla stolar."

Samma grupp som tidigare ifrågasatte användningen av ljud i klassrummet:

"Vi tror att klassrumsmiljön inte är det rätta stället att spela upp fågelkvitter på, däremot kanske övriga delar av skolmiljön skulle passa".


En annan grupp talade också om att förändra själva lektionernas upplägg, t.ex. genom att samla klassen utomhus.

Sjölva lösningen var naturligtvis inte det viktigaste, utan vägen dit. Det fanns inget "rätt" svar, det "utvecklande" under denna utvecklingsdag var just deras egna tankar, diskussioner, och att arbeta inom nya grupper.

Jag hade en väldigt rolig och lärorik dag, tack alla medverkande!

Etiketter: , , , , , ,

torsdag, januari 17, 2008

Guldsyrsan och paneldebatten på Berns igår

En rapport från Berns den 16:e januari:
Vinnaren av Guldsyrsan 2008 blev Sigrid Strömgren, med lätta stålrörsstolar + bord i ett material som alstrar betydligt mindre ljud mot golvet, elelr tillsammans med glas, porslin och bestick.
Grattis Sigrid! Stort tack för att du här visar att man kan fokusera på "källan" till dåligt ljud istället för på "åtgärder" för dåligt ljud!


Efter prisutdelningen följde paneldebatten, och som alltid när det finns många olika kontexter inblandade så upplevde nog många, både de medverkande och de som kom och lyssnade, att det fanns många ämnen som inte berördes, eller skulle kunnat få större utrymme.
Men...
...summan av kardemumman är att kvällen faktiskt var en startpunkt för vidare resonemang och diskussioner om ljud i restaurangmiljö. Inte en informationskväll. Det är i ett större sammanhang som ljudkvaliteten (både överlag och mer specifikt i restaurangmiljö) kan "förbättras" eller utvecklas.

För: språket (både talat och skrivet) är vetenskapens uttrycksmedel (Rosing,1984). Det är genom diskussion som man kan utveckla ett ämne. Därför hoppas jag snart att kunna få tillfälle till fler sådana diskussioner.
Här kommer några bilder från utställningen också (jag ska försöka fixa ett bättre sätt att visa bilder - just för det är bloggverktygen helt värdelöst, det går inte ens att skriva bildtext - nedan till vänster Ulrika Elovsson & Ulrika Mårtensson, till höger detalj från Allrums väggmodul "Nivå"). Men gå dit och titta själv, vettja! När du gått in på Berns, går du en trappa ned. Utställningen är öppen till den 22 januari (2008).

Foto:
Håkan Sandberg (fotot av panelmedlemmarna - tack Håkan!)
Hanna Prage (övriga bilder)

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

torsdag, december 13, 2007

Byggljud blir konst

Lennart Westman har spelat in ljud från ett bygge på Söder i Stockholm, vid Rosenlundsterrassen. Han kontaktade byggherren (NCC) som nappade på idén med att dokumentera ljuden under byggtiden. Nu har även en fotograf kopplats in eftersom man vill skapa ett konstverk med både ljud och bild.

Förutom den konstnärliga aspekten av projektet anser NCC att projektet också har ett dokumentärt syfte.

Läs om byggljuden i Ny Teknik
Läs om byggljuden i SvD
Lyssna till ett smakprov (SvD)

Etiketter: , , , , , ,

tisdag, december 04, 2007

Anticimex behöver ljud!

När jag gick runt inne på RestaurangExpo 2007 så kom jag plötsligt fram till Anticimex monter.

Om jag minns rätt så såg jag där en "uppstoppad brandman", eller, ja en provdocka iklädd brandkläder. Om jag minns rätt alltså. Montern var vare sig subtil eller särskilt... kul. Inte heller en enda fejkråtta så långt ögat nådde. "Hög aktivitet av råttor och möss" varnas man samtidigt för på Anticimex webbplats. För första gången i mitt liv, på RestaurangExpo 2007, saknade jag faktiskt råttor! Anticimex sysslar visserligen, förutom med skadedjur, även med brandsäkerhet, hälso-/hygienfrågor, förebygger fuktskador mm.

Då väcktes en första tanke: Varför sker inte fler "länkningar" mellan montrar under en mässa, särskilt mellan varumärken som sticker ut från det egentliga mässtemat? Exempelvis hade ju Anticimex kunnat få tillstånd att utnyttja området för gästens upplevelse genom att placera ut en leksaksråtta (med diskret hänvisning till sin monter). Eller att ljudkommunikationsföretag på Restauranmässan "ger ett ljud" till Anticimex monter - med en hänvisning till ljudkommunikationsföretaget. Anticimex skulle i sin tur kunna placera en fejkråtta i ett hörn i ljudkommunikationsmontern, med hänvisning till Anticimex monter. Det skulle säkert väcka nyfikenhet som båda skulle tjäna på. Men... detta om "länkning" i mässmiljö, vad det nu skulle kunna kallas, var egentligen en parentes.

För de tankarna ledde vidare till något annat. För ett såpass "osynligt" - men välkänt - varumärke som Anticimex, vore det inte perfekt att utnyttja ljud i sin marknadsföring, för att ge "kraft" i komunikationen? Nu menar jag alltså på bred front, inte bara i mässmiljön.

Varför? För att ge en tydligare känsla av behov såklart. Den känslan väcks säkert effektivt med hjälp av vissa "negativt laddade" ljud som jag asssocierar Anticimex med - gnagande råttor, krafsande från små skalbaggsben etc... Det finns många som använt negativa värden i positivt syfte.

Jag kan ge några, ej ljudrelaterade, exempel, det finns säkert fler:
Ishotellet i Jukkasjärvi vände ett negativt laddat värde till ett positivt: "ogästvänligt" blev "exotiskt". Industribageriet Delicato utnyttjade konventionella texter som brukar kopplas till "hälsomedvetenhet" för att skoja med hur alltigenom onyttiga deras bakverk är: "Kan innehålla spår av vitaminer och mineraler", samt "Garanterat fria från fullkorn". Vilken succékampanj!

Man skulle kunna tänka sig en effektfull ljudlogga och/eller -installation utförd med finess och med tydliga - men subtila - ljud från "gnagande", "krafsande" eller "kravlande". (Kanske har Anticimex redan utnyttjat detta under senare mässor - i så fall tar jag åt mig äran eftersom jag pratade med mannen i montern om detta.)

Så, kom igen, Anticimex - krafsa mig i nacken eller gnag mig i stortån nästa gång vi ses!

Etiketter: , , , ,

torsdag, november 08, 2007

Arlandapromenad i ljud- och ljusgången versus TV-pejling

Jag glömde skriva att jag och min man tog tillfället i akt att promenera (medan våra två barn tog tillfället i akt att springa/åka bagagevagn/halka/hoppa/ramla/vägra gå) fram och tillbaka i Nordic Walk 59*N som nya ljus- och ljudtunneln tydligen heter.

Coolt med de olika färgade plastfilmerna på fönstren, det gav en härlig effekt! Jag saknade dock en lite mindre "inspelad" ljudbild av just temat "nordic", än en bäck - i taket dessutom! Jag tror jag helt enkelt ville bli mer förförd, liksom. Inspelat och uppspelat ljud från en bäck var liksom inte.... tillräckligt? Jag skulle vilja veta mer om ljudet, har inte hittat någonting om det ännu. (Naturligtvis kan andra ljud ha spelats upp, som jag inte uppfattade!)

På något sätt hade jag liksom förväntat mig mer "ambient" ljud än porlande vatten (som då och då avbröts av viktiga meddelanden, ett störande men såklart nödvändigt inslag). Det som dyker upp först i mitt huvud, när jag tänker på utseendet och själva temat i Nordic Walk 59*N, är vinjetten efter inslagen på TV om Radiotjänsts TV-pejling, lite svepande och lite knastrande... Jag saknade det ljudet precis just där faktiskt - inte exakt samma såklart, men något liknande.

Den vinjetten har f.ö fascinerat mig så länge jag kan minnas. Ska se om jag hittar det någonstans.

Etiketter: , ,

onsdag, september 26, 2007

Invigning av ljus- och ljudtunneln på Arlanda

Idag klockan 15.00 invigs en ljus- och ljudinstallation på Arlanda. Läs pressmeddelandet om projektet här.
Kort beskrivning av projektet:
En sträcka mellan terminalerna 2 och 4 har utsmyckats med ljud och ljus på "ett sätt som för tankarna till nordiska ljusförhållanden. Resenärerna går från nordisk sommardag till skymningsljus, blå timme och norrsken." (Citat från pressmeddelandet.) Karin Elver Renström, Design Manager, LFV Stockholm-Arlanda Airport, menar att detta är ett bra exempel på hur konsten kan integreras i en miljö på ett funktionellt sätt.

Bild: Daniel Asplund

Etiketter: ,

fredag, augusti 31, 2007

Gästens upplevelse tema på RestaurangExpo 2007

Som jag redan har skrivit om ett par gånger så finns det mer än själva maten som har betydelse för upplevelsen när man äter någonstans. Det har uppmärksammats på årets RestaurangExpo 2007 som pågår den 18 - 19 september på Sollentunamässan. Årets temaområde är alltså gästens upplevelse. Med glädje kopierar jag in texten från RestaurangExpo 2007 webbplats:

"Alla vet vi att det behövs mer än en vällagad måltid på tallriken för att påverka restauranggästens upplevelse. En nöjd gäst generar både framgång och ökad lönsamhet för restaurangen. Som en naturlig utveckling av matmässan RestaurangExpo kommer vi därför i år att belysa vilka faktorer som påverkar gästen utöver maten; service, servering, dukning, kläder, atmosfär, musik, färg, ljud, ljus etc."

Roligt!!!

Se mina tidigare inlägg som kan relateras till detta:
Olika betyg på fiket i Bonniers Konsthall
Ljudinventering i Gallerian!
Gummilunch
Tysta bestick
Brandsäker och ljudabsorberande

Etiketter: , , , ,

måndag, februari 19, 2007

Ljudverk blev mötesplats i Gallerian

Sent omsider tar jag nu lite tid från annat för att peta in en glittrande karamell som legat i skåpet länge, som jag verkligen längtat efter att ta fram:

I Gallerian finns en stor kristallkrona, bestående av 21840 svarowskikristaller. Under den finns några sittmöbler där man kan vila, mitt i shoppingvimlet.

När man närmar sig kristallkronan hörs ett "glittrigt" klingande. Fortsätter man in, och runt under kristallkronan, upptäcker man olika "ljudsfärer", med bland annat vattensorl och skogsljud.

Verket bygger på en stillsam interaktion - på flera olika sätt. Dels förändras det uppspelade ljudet, i ett längre perspektiv, utifrån antalet besökare i Gallerian. Dels, i ett kortare perspektiv, hör man olika ljud beroende på var man står. De uppspelade ljuden (klingande, vattensorl, fågelljud etc) maskerar den vanliga ljudbilden med en mer oväntad - men ändå stillsam - ljudbild. Att sitta på en punkt och vila, eller att leka med vad man hör på olika ställen - kan i en miljö som Gallerian - vara ett ganska unikt ögonblick av "rekreation".

Hur detta sedan påverkar fortsatt shoppande är oviktigt, för mig alltså. Men säkerligen inte för Gallerian.

Etiketter: