måndag, maj 18, 2009

Ljudhjältarna - imorgon på P1

Förra veckan såg vi föreställningen Ljudhjältarna. Den var otroligt bra tyckte både jag och alla fem barnen som fick följa med. Jag hoppas att så många skolor som möjligt har möjligheten att se den.
Stort tack för en trevlig kväll!
Föreställningen riktar sig till lågstadium samt förskoleklass ("0:an") och syftar till att öka medvetenhet och kunskap om ljud och hörsel.
Imorgon, tisdag 19 maj (2009) kl. 21 i P1 sänds ”Skolministeriet” från UR. Där ska enligt uppgift några minuter handla om AMMOT's projekt ”Ljudhjältarna”.

Etiketter: , , , , , ,

torsdag, oktober 09, 2008

Om ljuddesignade förpackningar på p1

På Vetenskapsradion (p1) idag handlar det om förpackningar. Mikael Lindström som är forskare på STFI-Packforsk talar om förpackningens värde för kundens förtroende - ljudet har betydelse för känslan av kvalitet/lyx. Hur papper låter när det rivs, och hur spritflaskor kluckar har en avgörande betydelse för hur prisvärd produkten känns för konsumenten.

Lyssna på inslaget på webbradio här.

Om du vill lyssna på p1 genom din "riktiga" radio så gör dig redo - det börjar i skrivande stund om... 45 minuter!

Tack E för tipset!

Etiketter: , , , , ,

måndag, augusti 11, 2008

I nyheterna om "buller" på arbetsplatser

På Ekot i Sveriges Radio den 30 juli (2008) intervjuas Kerstin Persson Waye om lågfrekventa störningsljud i kontorsmiljöer. Inslaget är kopplat till samma studie som tas upp i artikeln i DN samma dag.

Läs artikeln i DN om störningsljud på arbetsplatser. (DN 30 juli 2008)
Lyssna på inslaget om lågfrekventa störningsljud på arbetsplatser. (Ekot 30 juli 2008)

Etiketter: , , , ,

måndag, maj 26, 2008

Föreläsning på Berghs School of Communication

Fredagen utvecklades enligt planerat med ett besök på Berghs School of Communication.
Som en del av den årliga slututställningen hölls en föreläsning om annorlunda marknadsföring. Föreläsningen inleddes med dofters betydelse i marknadsföring, intressant och fokuserat innehåll.
Sedan var det dags för kroppsspråkets betydelse inom samma ämne - och vidare över till det jag själv väntade på, nämligen Petter Lindholm, som skulle tala om ljudets betydelse i marknadsföring.

Det blev ett underhållande 45 minuterspass med Petter.
  • "Hur gör man ljud av en visuell idé?" Frågan illustrerades av ett ljudexempel, baserad på den grafiska reklamkampanjen för Sjöhistoriska Muséets utställning Estoniakatastrofen: ordet ESTONIA som läses upp om och om igen, med en mer och mer förvrängd, allt dovare klang.

  • "Kan upplästa budskap etsa sig fast?" Frågan illustrerades av ett ljudspår: En kvinna berättade om hur hon en gång satt repeat på en ljudslinga, i syftet att ställa in rätt inspelningsnivåer etc. Av en slump var det talade ordets melodi och rytm precis som en inspelad melodi. När vi lyssnat på loopen ett tjugotal gånger fick vi höra den ursprungliga texten läsas upp - och mitt i allt ihop kom "melodin" in, ett bisarrt men mycket underhållande fenomen.

  • "Hur ändrar jag mottagarens känsla på 10 sekunder?" Frågan illustrerades av upspelad filmmusik från Psycho, följt av dramatisk klassisk musik, följt av barnskratt.

Undehållande föreläsning och kul att Berghs tar upp ämnet!

Etiketter: , , , , , ,

torsdag, januari 17, 2008

Guldsyrsan och paneldebatten på Berns igår

En rapport från Berns den 16:e januari:
Vinnaren av Guldsyrsan 2008 blev Sigrid Strömgren, med lätta stålrörsstolar + bord i ett material som alstrar betydligt mindre ljud mot golvet, elelr tillsammans med glas, porslin och bestick.
Grattis Sigrid! Stort tack för att du här visar att man kan fokusera på "källan" till dåligt ljud istället för på "åtgärder" för dåligt ljud!


Efter prisutdelningen följde paneldebatten, och som alltid när det finns många olika kontexter inblandade så upplevde nog många, både de medverkande och de som kom och lyssnade, att det fanns många ämnen som inte berördes, eller skulle kunnat få större utrymme.
Men...
...summan av kardemumman är att kvällen faktiskt var en startpunkt för vidare resonemang och diskussioner om ljud i restaurangmiljö. Inte en informationskväll. Det är i ett större sammanhang som ljudkvaliteten (både överlag och mer specifikt i restaurangmiljö) kan "förbättras" eller utvecklas.

För: språket (både talat och skrivet) är vetenskapens uttrycksmedel (Rosing,1984). Det är genom diskussion som man kan utveckla ett ämne. Därför hoppas jag snart att kunna få tillfälle till fler sådana diskussioner.
Här kommer några bilder från utställningen också (jag ska försöka fixa ett bättre sätt att visa bilder - just för det är bloggverktygen helt värdelöst, det går inte ens att skriva bildtext - nedan till vänster Ulrika Elovsson & Ulrika Mårtensson, till höger detalj från Allrums väggmodul "Nivå"). Men gå dit och titta själv, vettja! När du gått in på Berns, går du en trappa ned. Utställningen är öppen till den 22 januari (2008).

Foto:
Håkan Sandberg (fotot av panelmedlemmarna - tack Håkan!)
Hanna Prage (övriga bilder)

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

torsdag, november 08, 2007

Ljud som varumärke: uppsats och radioreportage

Med anledning om det tidigare inlägget om ansökan om att få Tarzans vrål varumärkesskyddat inom EU, vill jag tipsa om Stockholms Universitets pressmeddelande om Erika Lunells avhandling "Okonventionella varumärken – form, färg, doft, ljud".

Erika nämns även i ett blogginlägg på bloggen Vinterwebb, som handlar om bland annat ljud som varumärke och tipsar om Kvällspasset på P3 (31 oktober 2007, spola framåt till 25 minuter in i programmet). Tack Vinterbloggen för det - jag befann mig helt ovetandes i London då. För att höra enbart intervjun med Erika, spola fram till 46:15.

I programmet framgår bland annat att Jägermeister erhållit varumärkesskydd för en hjorts "brölande". Som grafisk återgivning i ansökan använde de sig av ett ljudspektrogram, som i sig är ganska svårbegripligt och svårtillgängligt. Erika berättar att det numera är tillåtet med ljudfil i ansökan, vilket gör spektrogrammet mer begripligt.

Det är lite lika acceptans mellan USA och EU. I EUs varumärkesregister måste det som ska skyddas kunna återges grafiskt, vilket inte inkluderar beskrivande ord av det som ska skyddas. Doften av gräs på tennisboll fick emellertid skydd som doftvarumärke genom en ansökan med beskrivande ord - men det är inte längre tillåtet i EU-domstolen.

Okonventionella varumärken blir fler och fler eftersom tekniken utvecklas, menar Erika. På frågan "Varför vill man konkurerra med ljud?" svarar hon att ljud ett effektivt medel, vi tar emot mycket information med hörseln, det är ett effektivt sinne.

Gränserna för vad som ska kunna skyddas med immeteriella, okonventionella varumärkesskydd måste också diskuteras, eftersom man inte vill riskera att "tillgängligheten" på tillexempel färgspektrat begränsas. Exempelvis ska ingen kunna skydda färgen orange på flytvästar, eftersom flytvästar i andra färger inte skulle synas lika bra, därför ska man inte kunna få ensamrätt på den säkerhetsfaktorn.

Etiketter: , ,

tisdag, januari 30, 2007

radioreportage i SR om produktljud

Idag ramlade jag på ett radioreportage från den 12 december 2006 i Tendens (Sveriges Radio):

lyssna här. Reportaget är ca 30 minuter långt. Björn Hellström berättar om ljudinstallationer i Gallerian och reflekterar om stadsljud. Monika Hellström talar om design av produktljud.

Etiketter:

lördag, oktober 21, 2006

Spanarna i P1 om produktljud

Hörde ni Spanarna igår? På P1, Sveriges Radio, alltså?

Spanarnas Helena von Zweigberk menade att produkter, exempelvis kameror och telefoner, allt mer utrustas med "nostalgiska" ljud som återspeglar hur de lät förr. I den följande diskussionen berördes faktiskt intressanta aspekter på produktljud och ljud, däribland det faktum att produkter tidigare som regel fick låta som de lät, men att de idag allt oftare ljuddesignas.

Visst, Spanarna är ett underhållningsprogram, men det är ändå kul att området ljuddesign uppmärksammas!

Lyssna här och spola framåt till ca 13 minuter in i klippet.

Etiketter:

onsdag, september 13, 2006

Eldoradominnen

Jag kommer ihåg hur fascinerande det var, hur man kom av sig på något vis. Vi lyssnade aldrig på musik hemma hos oss, mest för att alla glömde bort att det gick, liksom. Men ibland var Eldorado på i köket och det var lite skrämmande och helt omöjligt att förstå, vilket var nog för att man skulle komma av sig med det där andra man hade hållt på med, och drömma lite.

En annan gång: Ute på paddlingstur med pappa. Vi hade slagit upp tältet, och nu rådde totalt beckmörker. Utrustad med pannlampa (!) och en pytteliten batteridriven radio kommer jag ihåg hur mysigt jag tyckte det var. Eldorado på radion. Semester med pappa.

Eldorado sänds i P2, torsdagar klockan 22.30. Med Kjell Alinge såklart. Det går också att lyssna på tidigare program via Eldorados hemsida.

Etiketter: ,

Sugrör i radio

Radion står på i köket. Du själv sitter uppkrupen i soffan och läser. Plötsligt hör du någon som rör om i en kaffekopp. Men vem, du är ju själv? Jaha, från radion, ok...

Har idag surfat runt hos diverse produktionsbolag och lyssnat på radioreklam. Det är slående vad som händer när radiosnutten innehåller produktljud. Särskilt de passiva produktljuden (klirr, slurp, klonk etc) överraskar med sin "närhet". De är svårare att stänga ute på något vis, de nästlar sig in i din ljudbild och stjäl en liten bit tid.

Produktljud i radioreklam innebär en paus från det förväntade, tror jag. Det borde vara positivt. De aktiva produktljuden (mobiltelefonsignaler, varningsalarm, väckarklockor etc) är redan där. Även de passiva produktljuden smyger sig in (borsta tänderna frenetiskt, böja ett sugrör). Men ett ljud av att röra med skeden i en kopp, papper som rasslar, en droppande kran, att knäppa en portfölj, öppna en läsk, "kliver in" hemma eller på kontoret, genom att verka inom ens egen "rumslighet" snarare än inom "mediet" (radion). Ljudet (och avsändaren) skaffar sig därmed en närvaro som dröjer sig kvar.

Ett genialt exempel på passivt produktljud i radioreklam är den Bubble-gum gjort för Coca Cola (som sagt, ingen utvärdering av avsändaren): ljudet när man böjer ett sugrör. Klicka på länken nedan - och klicka sedan på "straw". Se till att ljudet är på.

http://www.bubble-gum.se/html/sound.htm

Etiketter: