onsdag, september 13, 2006

Sugrör i radio

Radion står på i köket. Du själv sitter uppkrupen i soffan och läser. Plötsligt hör du någon som rör om i en kaffekopp. Men vem, du är ju själv? Jaha, från radion, ok...

Har idag surfat runt hos diverse produktionsbolag och lyssnat på radioreklam. Det är slående vad som händer när radiosnutten innehåller produktljud. Särskilt de passiva produktljuden (klirr, slurp, klonk etc) överraskar med sin "närhet". De är svårare att stänga ute på något vis, de nästlar sig in i din ljudbild och stjäl en liten bit tid.

Produktljud i radioreklam innebär en paus från det förväntade, tror jag. Det borde vara positivt. De aktiva produktljuden (mobiltelefonsignaler, varningsalarm, väckarklockor etc) är redan där. Även de passiva produktljuden smyger sig in (borsta tänderna frenetiskt, böja ett sugrör). Men ett ljud av att röra med skeden i en kopp, papper som rasslar, en droppande kran, att knäppa en portfölj, öppna en läsk, "kliver in" hemma eller på kontoret, genom att verka inom ens egen "rumslighet" snarare än inom "mediet" (radion). Ljudet (och avsändaren) skaffar sig därmed en närvaro som dröjer sig kvar.

Ett genialt exempel på passivt produktljud i radioreklam är den Bubble-gum gjort för Coca Cola (som sagt, ingen utvärdering av avsändaren): ljudet när man böjer ett sugrör. Klicka på länken nedan - och klicka sedan på "straw". Se till att ljudet är på.

http://www.bubble-gum.se/html/sound.htm

Etiketter: