fredag, april 18, 2008

Konferensen Audio Mostly i Piteå, oktober 2008

I Piteå den 22-23 oktober 2008, kommer en konferens om interaktivitet med ljud att äga rum. Audio Mostly är namnet den fått. Läs mer om den här!

Etiketter: , ,

torsdag, januari 17, 2008

Guldsyrsan och paneldebatten på Berns igår

En rapport från Berns den 16:e januari:
Vinnaren av Guldsyrsan 2008 blev Sigrid Strömgren, med lätta stålrörsstolar + bord i ett material som alstrar betydligt mindre ljud mot golvet, elelr tillsammans med glas, porslin och bestick.
Grattis Sigrid! Stort tack för att du här visar att man kan fokusera på "källan" till dåligt ljud istället för på "åtgärder" för dåligt ljud!


Efter prisutdelningen följde paneldebatten, och som alltid när det finns många olika kontexter inblandade så upplevde nog många, både de medverkande och de som kom och lyssnade, att det fanns många ämnen som inte berördes, eller skulle kunnat få större utrymme.
Men...
...summan av kardemumman är att kvällen faktiskt var en startpunkt för vidare resonemang och diskussioner om ljud i restaurangmiljö. Inte en informationskväll. Det är i ett större sammanhang som ljudkvaliteten (både överlag och mer specifikt i restaurangmiljö) kan "förbättras" eller utvecklas.

För: språket (både talat och skrivet) är vetenskapens uttrycksmedel (Rosing,1984). Det är genom diskussion som man kan utveckla ett ämne. Därför hoppas jag snart att kunna få tillfälle till fler sådana diskussioner.
Här kommer några bilder från utställningen också (jag ska försöka fixa ett bättre sätt att visa bilder - just för det är bloggverktygen helt värdelöst, det går inte ens att skriva bildtext - nedan till vänster Ulrika Elovsson & Ulrika Mårtensson, till höger detalj från Allrums väggmodul "Nivå"). Men gå dit och titta själv, vettja! När du gått in på Berns, går du en trappa ned. Utställningen är öppen till den 22 januari (2008).

Foto:
Håkan Sandberg (fotot av panelmedlemmarna - tack Håkan!)
Hanna Prage (övriga bilder)

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

tisdag, januari 08, 2008

Välkommen till Guldsyrsan den 16 januari!

Nu är det snart dags! Guldsyrseutdelningen med tillhörande paneldebatt den 16:e på Berns närmar sig med stormsteg och så gör även sista dagen för att anmäla sig - den 11 januari - om man vill komma och lyssna.

Vad händer den 16:e på Berns Salonger i Stockholm undrar någon kanske? Programmet ser ut så här:

16.00 - pressvisning och prisutdelning av Guldsyrsan 2008
17.00-19.00 - paneldebatt om ljud i restaurangmiljö, där undertecknad kommer att medverka i sällskap med en massa spännande människor, se mitt tidigare inlägg

Förutom debatt och prisutdelning visas en utställning med "ett urval av de senaste trenderna inom svensk ljuddesign med installationer, produkter och absorbenter i alla dess former". Utställningen är öppen för allmänheten mellan den 17 och 24 januari.

Kom dit alla som kan - gärna redan den 16:e!

Du som vill gå och höra på paneldebatten, anmäl dig på osa@designunited.se

Är du journalist? Här finns pressinbjudan (pressansvarig: Emma Shanley, 076-205 01 50, info@designunited.se)

Guldsyrsan anordnas av Svensk Form, ÅF-Ingemansson, Design United och Berns salonger.

Etiketter: , ,

onsdag, december 19, 2007

Paneldebatt om ljud i restaurangmiljö

Klockan 16.00 blir det, på Berns Salonger i Stockholm, en presskonferens om ljud i restaurangmiljö. I anslutning till den kommer "Guldsyrsan", ett ljudstipendium på 10 000 kronor, delas ut. Stipendiet ges i syfte att lyfta fram ljudformande arbete i och för restaurangmiljö. (Läs mitt tidigare inlägg om ljudstipendiet Guldsyrsan.) Klockan 17.00 blir det paneldebatt om ljud i restaurangmiljö.
För några veckor sedan blev jag tillfrågad om jag skulle vilja medverka i paneldebatten. Klart jag ville! Medverkandelistan för paneldebatten ser ut så här, kopierat från Svensk Forms nyhetsbrev:
Tobias Nygren (Grythyttan)
Karsten Thurfjell (SR)
Melker Andersson (krögare)
Hanna Prage (ljuddesignbloggare)
Anna Kamjou (802)
Ingmari Pagenkemper (Berns)
Björn Hellström (ÅF Ingemansson).
Det ska bli spännande att se vilka diskussioner som uppstår och om evenemanget får någon uppmärksamhet i media.
Anmäl dig till osa@designunited.se senast 12 januari 2008.

Etiketter: , , ,

torsdag, november 22, 2007

Ännu ett pris för tyst asfalt

Sigge Thernwalls Stora Byggpris på en halv miljon kronor gick till Roger Nilsson och Rolf Lindström på Skanska, för arbetet med tyst asfalt. Asfalten ska tåla nordiskt klimat och tung trafik. Det är ytans små håligheter som minskar bullret som uppstår där däcket möter asfalten. (källa: Ny Teknik, 21/11 -07).

Skanskas tysta asfalt har tidigare belönats med Vägverkets Miljöpris.

Foto: Nils Nordgren

Etiketter: , , ,

fredag, oktober 19, 2007

Utdelningen av Stockholms-Snäckan 2007

Idag var jag på Moderna Museet och lyssnade på Tove Kullberg som tilldelades HRF's "Stockholms-Snäckan" som jag skrev om igår. Jag missade tyvärr första hälften, eftersom ett av barnen skulle hämtas tidigt och följde med. (Att promenera från Nybroplan till Skeppsholmen tar olika lång tid om man är 4 respektive 30+. Även att 30+ promenerar med 4-åring på axlarna och tre stora kassar tar längre tid än beräknat kan jag meddela...)

Tove berättade om sitt arbete (läs om Tove på hrf.se). I inledningen av hennes undersökning, "En bra ljudmiljö gagnar alla", skriver Tove (citerar): "Det som är bra för en person som hör dåligt är även bra för alla andra." Arbetet har inneburit en ljudanalys av Moderna Museets lokaler, utifrån hörselskadades förutsättningar, och innehåller förslag på förbättringar. Men som sagt - förbättringar av exempelvis "överlappande" ljudverk är ju något som uppskattas av alla, inte bara personer med hörselskada.

Min 4-åring var tyst som en mussla (okejdå, en mussla med hosta i alla fall) under föreläsningen och blev väldigt nöjd över att det bjöds på bubbelvatten och nötter efteråt. Själv var jag glad över att ha hunnit träffa Tove trots att jag var försenad!

Illustration: Tove Kullberg

Etiketter: , , ,

Tove Va-va

Jag köpte en fin bok idag: "Tove Va-va" av Tove Kullberg. Jag och yngste sonen fick den dessutom signerad efter utdelningen idag av hrf's pris "Stockholms-Snäckan", som gick till författaren (men av andra orsaker, nämligen hennes arbete med att öka ljudmedvetenheten på Moderna Museet, för att förbättra tillgängligheten för personer med hörselskada).

Boken handlar om en liten flicka som hör dåligt, baserad på Toves egna upplevelser som barn: Ingen kan förstå varför Tove Va-va aldrig "lyssnar ordentligt" förrän de gör en öron- och hörselkontroll. Då får hon också hjälp att höra bättre. Köp boken via AdLibris eller Bokus (i skrivande stund 89 kr + fraktkostnad hos båda, billigare alltså än de 155 kronorna den kostade på Moderna Museet!).

Förlag: Eriksson & Lindgren (2007)
Illustration: Emma Adbåge (större bild kommer)

Etiketter: , , , ,

torsdag, oktober 18, 2007

Mossenmarkska Ljudfonden

Mossenmarkska Ljudfonden delar årligen ut ett stipendium (läs: hedersstipendium), samt "Årets Öra". Utmärkelserna delas ut året efter det har förtjänats - så 2006 års stipendium gick nyligen (år 2007) till SJ för deras "tysta vagnar". 2006 års "öra" gick till AMMOT för deras kamp för bättre ljudmiljöer och bättre anpassning för hörselskadade.

Äran är större än bidraget skall nämnas - men den äran sen!Foto: Staffan Mossenmark

Etiketter: ,

onsdag, oktober 17, 2007

Stockholms-Snäckan 2007 delas ut på torsdag

Stockholms-Snäckan delas ut om mindre än ett dygn, nämligen klockan 15.00 (torsdag) på Moderna Museet, av Hörselskadades förening i Stockholm.

Priset skall delas ut till ”den eller de som gjort berömvärda insatser för att göra livet bättre och tillgängligare för hörselskadade” (citat, hrf). Ett passande tillägg här blir pristagaren, Tove Kullbergs uttalande: "”Det som är bra för en person som hör dåligt, är även bra för alla andra.”

Läs mer om priset och varför Tove får priset här (där även anmälan görs).

En rolig detalj som jag upptäckte nyss: Själva priset, en glasskulptur, är formgiven av Jonas Torstensson som jag skrivit om tidigare här på bloggen.

Etiketter:

måndag, oktober 15, 2007

Guldsyrsan: stipendium för ljuddesign

Guldsyrsan är ett stipendium på 10.000 kronor som delas ut av ÅF-Ingemansson AB, i samarbete med Svensk Form och Berns Salonger. Stipendiet avser att uppmuntra designförslag "där ljud samverkar med form, funktion och miljö" (citat).

Och vidare:

"Musik har länge använts som stämningsskapare och inropare men ljuddesign är så
mycket mer. Genom att arbeta ämnesöverskridande kan man skapa ett ljudlandskap
som tilltalar alla sinnen och som samverkar med den fysiska miljön. Ljuddesign handlar om att tillämpa ljud som designelement, på liknande sätt som man inreder, möblerar,
ljus- och färgsätter miljöer." (citat)

Tävlingen är öppen för studenter vid universitet och högskolor i Sverige, med inriktning design, konst, musik, akustik och arkitektur och sista inlämningsdag för bidrag är den 16 december 2007.

Regler och utförligare information om stipendiet Guldsyrsan här!

Illustration och källa: Ingemanssons webbplats

Etiketter: , , , ,

Sugen på något gott?

Idag bjuds det på morötter!

Eller bjuds och bjuds, förresten.... ja, ja, hur som helst:

Jag har fått tips om några olika utmärkelser som på ena eller andra viset har med ljud att göra. (Rena musikaliska utmärkelser struntar jag i helt.) Jag uppmanar härmed alla som är sugna (och får delta) på att kamma hem vinsten att visa vilka ljudrelaterade grejor, situationer, platser, hjälpmedel m.m. som saknas i världen!

Ett inlägg ägnas åt varje utmärkelse - så kom tillbaka!


Bild: Rikard Westman

Etiketter: ,