torsdag, september 17, 2009

Dagens Media: om ljud och marknadsföring med Julian Treasure

söndag, september 06, 2009

Efterlyses: åldersanpassat ljud i Lego Batman

För att även yngre barn ska kunna spela dator- eller tevespel som baseras på historierna om Star Wars, Batman och Indiana Jones finns det sedan flera år tillbaka spel där alla karaktärer, både huvudpersoner och skurkar, är små legogubbar.

Varenda objekt i spelet är en liten legokontruktion. Att förgöra skurkar går ut på att förstöra små legogubbar, som rasar samman till en liten hög med legobitar. Resultatet är ett väldigt snällt spel. Men ändå är spelen är förvånansvärt spännande - och roliga!

Men.... Efter att ha suttit med spelen som bakgrundsljud i tiotals timmar har jag funderat över hur speltillverkarna egentligen tänker på det här med våldsamma ljud för yngre barn.

När Legogubbarna slåss eller skjuter varandra faller de visserligen sönder i små högar av plastbitar, vilket får sägas vara förhållandevis oskyldigt i jämförelse med andra spel för barn i yngre skolåldern. Men vad jag inte förstår är varför legofigurerna då stönar av smärta på ett väldigt realistiskt sätt, med vuxna mansröster?

Jag har försökt leta mig fram till någon undersökning om hur ljud i datorspel påverkar barn, utan att lyckas. Många undersökningar har gjorts om hur "videovåld" eller "våldsamma tevespel" egentligen påverkar barn, men om man skummar igenom texten är frågeställningen ofta baserad på vad som visas grafiskt.

Varför vänja yngre barn vid att lyssna till realistiskt återgivet mänskligt lidande, än i mindre doser? Grafiskt har man lyckats förträffligt med att tona ned eventuella associationer till sådant, men legogubbarnas realistiska stönanden signalerar helt fel tänk kring spelets målgrupp. Eventuellt har man fler val på andra spelkonsoller, men i PS2-versionen är valmöjligheterna för ljud (Lego Batman):

(Vibration: on/off)
Surround Sound: on/off
Audio volume: 1-10/10
Music: on/off

Etiketter: , , ,