fredag, februari 29, 2008

Låter alla induktionshällar?

Jag har de senaste dagarna bekantat mig med en induktionshäll, en spis alltså med någon form av magnetisk funktion. När man lagar mat pågår ett oavbrutet vasst svirrande, som om grannen under har glömt att de ställde alarmet på en gammaldags väckarklocka. Nu undrar jag: låter alla induktionshällar så?

Etiketter: , , ,

torsdag, februari 14, 2008

Hello Umeå!

To honor the students I met today, at Designhögskolan in Umeå, this will be the first post in English on my blog, ever!

Todays presentations showed different project, where sound was an evident element. The most common way of treating the sound in the project seemed to be resulting in products that used data from the visitors in various ways of interaction - to modify different types of sounds emitted through speakers.

It was a very interesting day, and during the afternoon I had the privilege to meet three out of five groups, to discuss and share thoughts about how they actually were using sound in their projects.

I will meet the two remaining groups tomorrow, very exciting! After lunch I will talk about my thesis, and give my comments on the sound aspect of the projects in general.

It's strange... when I left Stockholm I didn't notice anything strange, but when I arrived in Umeå I could see something WHITE on the ground... What on earth could that possibly be?!

Etiketter: , , , , , ,

måndag, februari 11, 2008

Uppdrag på Stockholms Universitet

Till att börja med vill jag tacka alla närvarande studenter för ert engagemang den 18 januari (2008), under Multimedialinjens obligatoriska utvecklingsdag!


Ett litet sammandrag om dagen:

Jag hade fått i uppgift att göra ett case, en fallstudie över ett problem med "ljudtema" som studenterna skulle kunna diskutera kring.


Från Universitetets sida var tanken med dagen var att studenterna skulle jobba tillsammans utöver klassgränserna, problemlösning, och att komma i kontakt med tidigare Multimediastudenter för att få en inblick i tiden efter utbildningen.

Jag ville lyfta upp svårigheterna att arbeta med att lösa problem: finns det bakomliggande problem som är den egentliga felkällan? Det konkreta problem jag valde var en stökig ljudmiljö i ett mellanstadieklassrum. Jag hade därefter grävt en liten fallgrop i texten, i form av insmugen fakta i texten som hänvisade till forskningsresultat "som visar att fågelkvitter gör att man känner sig mindre stressad". Jag ville se om de som jobbade med caset godtog denna "sanning" rakt av, och var nyfiken på om det kunde leda till intressanta diskussioner.


Ett viktigt syfte med caset, från mitt håll, var slutligen att ge dem en liten "puff" mot en mer ljudmedveten tillvaro, som blivande web-/informationsdesigners (eller som privatpersoner, för all del). För att de multimediala lösningarna ska funka i verkligheter kan det krävas att man ägnar en tanke åt den faktiska miljön där lösningarna kommer att användas, och inte bara den tekniska lösningen i sig.
Tre grupper fick arbeta med mitt case. De satt gruppvis för att bolla idéer i ca en timme, sedan fick de redogöra idéerna för mig. Efter feedback från mig fick de sedan fortsätta diskutera, gruppvis, och formulera en fiktiv "lösning" som sedan skulle presenteras för alla årskurser.


Alla grupper reagerade glädjande nog på uttalandet om fågelkvitter, åtminstone på någon nivå. Särskilt en av grupperna redogjorde metodiskt för sina tankegångar, vilket var mycket intressant att få ta del av:

"Fågelkvitter... ja men är det typ kråkor eller duvor, hahaha? Eller en uggla, ho-hooo, hahaha!", "Man måste ju säkert kolla om det finns några ljud man kan ta bort, typ möbeltassar på alla stolar."

Samma grupp som tidigare ifrågasatte användningen av ljud i klassrummet:

"Vi tror att klassrumsmiljön inte är det rätta stället att spela upp fågelkvitter på, däremot kanske övriga delar av skolmiljön skulle passa".


En annan grupp talade också om att förändra själva lektionernas upplägg, t.ex. genom att samla klassen utomhus.

Sjölva lösningen var naturligtvis inte det viktigaste, utan vägen dit. Det fanns inget "rätt" svar, det "utvecklande" under denna utvecklingsdag var just deras egna tankar, diskussioner, och att arbeta inom nya grupper.

Jag hade en väldigt rolig och lärorik dag, tack alla medverkande!

Etiketter: , , , , , ,

Till Designhögskolan i Umeå på torsdag morgon!

Nu är resan bokad - jag åker till Umeå redan på onsdag kväll!

För två veckor sedan ringde jag till Designhögskolan i Umeå, för att pejla om jag kunde få göra ett besök under vecka 9. Det visade sig gå bra (se tidigare inlägg). Men jag fick samtidigt veta att det just nu pågår en kurs som låter studenter (på masternivå) utforska "förhållandet mellan 3-dimensionell form och ljud". Efter att jag varit i kontakt med kurs- och utbildningsansvarige har jag nu fått möjligheten att komma dit nu i veckan, torsdag och fredag, under pågående kurs, i stället för att komma dit när kursen just slutat.

Det ser jag fam emot. Dels får jag vara med under studenternas presentationer av de första två veckornas arbete, dels kommer jag att berätta om min undersökning av hur designers hanterar ljudegenskaper under designprocessen (uppsatsen finns att ladda ned som PDF till höger på bloggens startsida).

Det blir således mitt andra tillfälle ansikte mot ansikte med en grupp studenter.

Etiketter: , ,

torsdag, februari 07, 2008

Tyst mjukis

Ni vet ju att jag har skrivit om matljud tidigare?
Jag håller som bäst på att sammanställa en liten lista över de ljud ni har skickat hit till bloggen (se mitt tidigare inlägg om matljud) och på taffel.se (se inlägget på matälskaren). Bidra gärna med dina bästa och värsta ljud, lägg in en kommentar här nedan!
Mitt eget trumfkort när det gäller matljud, en riktig känslopetare, är råbiff. Det vet ni om sedan tidigare. Men i dessa den globala uppvärmningens tider har jag funderat över en annan mindre och mer oansenlig person än den koldioxidrapande kossan, nämligen kålroten. Man kan förundras över den lilla figuren som lurar först i jorden, sedan längst ned i kylskåpets kyliga mörker. Sedan som rotmos, eller som mjuka gyllene bitar i grytan.
Få är vi som äter den rå. Men vi borde vara många fler som äter den tillagad, särsklit med tanke på dess låga belastning på miljön. I min hittills inofficiella trendrapport om matljud för 2008 ingår den, kålroten. Rotmosets - och husmanskostens överlag- försiktiga ljudegenskaper: tystnad med avbrott för några klops och klafs - tror jag att vi kommer att få lyssna till i ännu större utsträckning under 2008. Det handlar om snälla, trygga och vänliga ljud (bidrar de kanske till ett inre lugn i vår stressiga, riskfyllda vardag, eller efter hotfulla och våldsamma nyheter från omvärlden?).
Läs ett inspirerande inlägg på taffel.se, tillägnat kålroten. Där finns massor av recept.
Här är ett utdrag (citat): "Kålroten tröstar när tomat, gurka och sallad sviker." ... "Och med tanke på att den går under namnet swede i stora delar av den engelskspåkiga världen borde ni andra verkligen anstränga er för att visa den lite mer respekt."

Etiketter: , ,

tisdag, februari 05, 2008

smoothear till Möbelmässan!





Illustration: skärmdump från www.stockholmfurniturefair.se
Jag fick just presskortet till möbelmässan Stockholm Furniture Fair 2008 med posten!
Tyvärr är båda barnen sjuka så vi får se när (eller om) jag lyckas ta mig dit.
Sigrid Strömgren som vann Guldsyrsan 2008 med sina bord och stolar "Silent Whisper" kommer att hålla till i Greenhouse, förresten. Ett tips till er som inte hade möjlighet att se och lyssna på bordet och stolarna på Berns i januari.

Etiketter: , , ,