måndag, augusti 10, 2009

Ytterligare en ljudrapport i DN

I DN i lördags (8 augusti 2009) finns ytterligare en artikel som rapporterar om ljudläget:

"I dator- och telecombranschen är ljud ett designelement"

(Läs inlägget innan detta om du inte gjort det redan.)

Etiketter: , , , ,

måndag, maj 18, 2009

Ljudhjältarna - imorgon på P1

Förra veckan såg vi föreställningen Ljudhjältarna. Den var otroligt bra tyckte både jag och alla fem barnen som fick följa med. Jag hoppas att så många skolor som möjligt har möjligheten att se den.
Stort tack för en trevlig kväll!
Föreställningen riktar sig till lågstadium samt förskoleklass ("0:an") och syftar till att öka medvetenhet och kunskap om ljud och hörsel.
Imorgon, tisdag 19 maj (2009) kl. 21 i P1 sänds ”Skolministeriet” från UR. Där ska enligt uppgift några minuter handla om AMMOT's projekt ”Ljudhjältarna”.

Etiketter: , , , , , ,

tisdag, maj 05, 2009

På kurs mot... vaddå?

Imorgon (tittar på klockan, korrigerar raskt till "Senare i dag") blir jag student om allt går sig väl. Inom ett ljudområde. På distans. Vi får väl se hur det går, men jag har klickat iväg ett oroligt mejl nu i alla fall. Att jag är antagen råder det inga tivivel om. Men med tanke på att kursstarten formellt inföll idag (klockan igen - ok då, "igår") och det fortfarande kvarstår vissa oklarheter är frågorna många:

När börjar jag?
Hur ser kursplanen ut?
Hur går distansstudierna till?
Har info-utskicket till mig kommit bort?
Är kursen inställd?

Ja, ni ser själva att det saknas en del ganska väsentlig information. Jag berättar mer om kursen när (om?) det visar sig att allt är i sin ordning.

Etiketter: , , ,

tisdag, januari 13, 2009

Ljudsymposiet i Lund

Under semestern i Las Palmas i oktober fick jag en massa trevliga upplevelser. Men jag missade samtidigt en: Ljudsymposiet i Lund, som jag skrivit om tidigare.

Medverkade gjorde Björn Hellström, Eva Lahti, Catarina Dyrssen och Daniel Västfjäll. En introduktion i vad de skulle tala om kan du läsa här: "Vad är ljuddesign?"

Jag väntar på mer information om vad som hände under dagen, och hoppas kunna rapportera om det lite längre fram i vår.

Etiketter: , , ,

tisdag, november 04, 2008

Artikel i Ny Teknik om design av produktljud

"Det räcker inte att prata om ljud eller rita diagram över hur saker låter"..."Istället vill [Arne Nykänen] att ljud ska behandlas som all annan design".

Ny Teknik skriver om Arne Nykänens arbete i en artikel som publicerades den 29 oktober 2008. Passa på att lyssna på nio olika ljud från bilars fönsterhissar!

Etiketter: , , , , , , ,

torsdag, september 25, 2008

Rikssamtal med Lunds Universitet

För en tid sedan talade jag med Frans Mossberg vid Ljudmiljöcentrum, som samordnar tvärvetenskaplig forskning om ljud vid Lunds Universitet. De anordnade även ett ljudsymposium den 24 oktober 2008, läs mer om det här.


Vårt samtal berörde bloggen som verktyg, om interdisciplinär forskning och jag fick några bra svar på olika saker jag gått och funderat över. Framförallt fick jag lite inblick i vad som händer på Ljudmiljöcentrum som tillhör Lunds tekniska högskola.

Etiketter: , , ,

Föreläsning: ljud som designelement inom arkitektur

I torsdags, den 18 september (2008), gick jag på en mycket intressant föreläsning med Björn Hellström (Urban Sound Institute) om ljud, på KTH Arkitektur. Stockholms Arkitektförening anordnade föreläsningen.

Den här handlade om ljuds betydelse och möjligheter som designelement inom arkitektur. Utan tid och förmåga att beskriva föreläsningen ur mitt eget perspektiv, presenterar jag här några utdrag från mina anteckningar. Orden är alltså Björn Hellströms. Som jag hoppas ni förstår var själva föreläsningen mycket mer levande och engagerande än mina anteckningar...

Några citat:
  • Hur ska arkitekter och akustiker kunna samarbeta?
  • Ta kommandot över ljudmiljön och börja prata om ljudkvalitet.
  • Ska vi lära oss något om ljud ska vi fråga oss vilka ljud som är önskade.
  • För att arbeta med ljud som designelement krävs interdisciplinär metodik.
  • (ungefär:) Det behövs bygglov om en butik vill sätta upp en skylt i det offentliga rummet. Men vill man spela musik i det offentliga rummet behövs inget liknande tillstånd.

Björn berättade om några projekt han varit med i:

  • Mötesplats i Gallerian
  • Citybanan
  • Transportsträcka Odenplan
  • Nordic Walk
  • Ljuddesignlabbet på Konstfack

Sedan beskrev han ljuddesignlabbet på Konstfack, som används för auralisering. Poängen med auralisering är att förenkla kommunikationen mellan akustiker och arkitekt. Metoden ger en kreativ arbetsprocess i kontaktytorna mellan akustik/arkitektur/design. Därmed har auraliseringsverktyget en samtidigt pedagogisk och social funktion.

Några frågor avslutade föreläsningen, en om öppna kontorslandskap versus heltäckningsmattor och s.k. vitt brus. En annan fråga var om det finns några arkitektoniska "förebilder", då ljud använts som designelement.

En mycket intressant föreläsning!

Etiketter: , , , , , ,

måndag, maj 26, 2008

Föreläsning på Berghs School of Communication

Fredagen utvecklades enligt planerat med ett besök på Berghs School of Communication.
Som en del av den årliga slututställningen hölls en föreläsning om annorlunda marknadsföring. Föreläsningen inleddes med dofters betydelse i marknadsföring, intressant och fokuserat innehåll.
Sedan var det dags för kroppsspråkets betydelse inom samma ämne - och vidare över till det jag själv väntade på, nämligen Petter Lindholm, som skulle tala om ljudets betydelse i marknadsföring.

Det blev ett underhållande 45 minuterspass med Petter.
  • "Hur gör man ljud av en visuell idé?" Frågan illustrerades av ett ljudexempel, baserad på den grafiska reklamkampanjen för Sjöhistoriska Muséets utställning Estoniakatastrofen: ordet ESTONIA som läses upp om och om igen, med en mer och mer förvrängd, allt dovare klang.

  • "Kan upplästa budskap etsa sig fast?" Frågan illustrerades av ett ljudspår: En kvinna berättade om hur hon en gång satt repeat på en ljudslinga, i syftet att ställa in rätt inspelningsnivåer etc. Av en slump var det talade ordets melodi och rytm precis som en inspelad melodi. När vi lyssnat på loopen ett tjugotal gånger fick vi höra den ursprungliga texten läsas upp - och mitt i allt ihop kom "melodin" in, ett bisarrt men mycket underhållande fenomen.

  • "Hur ändrar jag mottagarens känsla på 10 sekunder?" Frågan illustrerades av upspelad filmmusik från Psycho, följt av dramatisk klassisk musik, följt av barnskratt.

Undehållande föreläsning och kul att Berghs tar upp ämnet!

Etiketter: , , , , , ,

torsdag, maj 15, 2008

På Materialbiblioteket på Material Connexion i New York

Fredag i New York. Vid tre var det dags för mitt inbokade möte på materialbibliteket. Michael La Greca tog emot mig och berättade om Material Connexion, ett materialbibliotek vars tjänster man kan utnyttja som medlem, och som finns i New York, Cologne, Bangkok och Milano.

Både företagen som producerar materialen eller tekniken och de som vill ha tillgång till det arkiverade materialet betalar medlemsavgifter. Varje månad röstar en jury fram 15 nya material, vilka exponeras i entrén. Följande månad ersätts de av nya inröstade material och flyttas därför in till det större utställningsrummet. Där hänger de tills det blir dags att arkiveras i lagret, men även då kan de hämtas de fram efter förfrågan, efter sökningar på sökord eller kategorier.

Etiketter: , , , , ,

torsdag, februari 14, 2008

Hello Umeå!

To honor the students I met today, at Designhögskolan in Umeå, this will be the first post in English on my blog, ever!

Todays presentations showed different project, where sound was an evident element. The most common way of treating the sound in the project seemed to be resulting in products that used data from the visitors in various ways of interaction - to modify different types of sounds emitted through speakers.

It was a very interesting day, and during the afternoon I had the privilege to meet three out of five groups, to discuss and share thoughts about how they actually were using sound in their projects.

I will meet the two remaining groups tomorrow, very exciting! After lunch I will talk about my thesis, and give my comments on the sound aspect of the projects in general.

It's strange... when I left Stockholm I didn't notice anything strange, but when I arrived in Umeå I could see something WHITE on the ground... What on earth could that possibly be?!

Etiketter: , , , , , ,

måndag, februari 11, 2008

Uppdrag på Stockholms Universitet

Till att börja med vill jag tacka alla närvarande studenter för ert engagemang den 18 januari (2008), under Multimedialinjens obligatoriska utvecklingsdag!


Ett litet sammandrag om dagen:

Jag hade fått i uppgift att göra ett case, en fallstudie över ett problem med "ljudtema" som studenterna skulle kunna diskutera kring.


Från Universitetets sida var tanken med dagen var att studenterna skulle jobba tillsammans utöver klassgränserna, problemlösning, och att komma i kontakt med tidigare Multimediastudenter för att få en inblick i tiden efter utbildningen.

Jag ville lyfta upp svårigheterna att arbeta med att lösa problem: finns det bakomliggande problem som är den egentliga felkällan? Det konkreta problem jag valde var en stökig ljudmiljö i ett mellanstadieklassrum. Jag hade därefter grävt en liten fallgrop i texten, i form av insmugen fakta i texten som hänvisade till forskningsresultat "som visar att fågelkvitter gör att man känner sig mindre stressad". Jag ville se om de som jobbade med caset godtog denna "sanning" rakt av, och var nyfiken på om det kunde leda till intressanta diskussioner.


Ett viktigt syfte med caset, från mitt håll, var slutligen att ge dem en liten "puff" mot en mer ljudmedveten tillvaro, som blivande web-/informationsdesigners (eller som privatpersoner, för all del). För att de multimediala lösningarna ska funka i verkligheter kan det krävas att man ägnar en tanke åt den faktiska miljön där lösningarna kommer att användas, och inte bara den tekniska lösningen i sig.
Tre grupper fick arbeta med mitt case. De satt gruppvis för att bolla idéer i ca en timme, sedan fick de redogöra idéerna för mig. Efter feedback från mig fick de sedan fortsätta diskutera, gruppvis, och formulera en fiktiv "lösning" som sedan skulle presenteras för alla årskurser.


Alla grupper reagerade glädjande nog på uttalandet om fågelkvitter, åtminstone på någon nivå. Särskilt en av grupperna redogjorde metodiskt för sina tankegångar, vilket var mycket intressant att få ta del av:

"Fågelkvitter... ja men är det typ kråkor eller duvor, hahaha? Eller en uggla, ho-hooo, hahaha!", "Man måste ju säkert kolla om det finns några ljud man kan ta bort, typ möbeltassar på alla stolar."

Samma grupp som tidigare ifrågasatte användningen av ljud i klassrummet:

"Vi tror att klassrumsmiljön inte är det rätta stället att spela upp fågelkvitter på, däremot kanske övriga delar av skolmiljön skulle passa".


En annan grupp talade också om att förändra själva lektionernas upplägg, t.ex. genom att samla klassen utomhus.

Sjölva lösningen var naturligtvis inte det viktigaste, utan vägen dit. Det fanns inget "rätt" svar, det "utvecklande" under denna utvecklingsdag var just deras egna tankar, diskussioner, och att arbeta inom nya grupper.

Jag hade en väldigt rolig och lärorik dag, tack alla medverkande!

Etiketter: , , , , , ,

Till Designhögskolan i Umeå på torsdag morgon!

Nu är resan bokad - jag åker till Umeå redan på onsdag kväll!

För två veckor sedan ringde jag till Designhögskolan i Umeå, för att pejla om jag kunde få göra ett besök under vecka 9. Det visade sig gå bra (se tidigare inlägg). Men jag fick samtidigt veta att det just nu pågår en kurs som låter studenter (på masternivå) utforska "förhållandet mellan 3-dimensionell form och ljud". Efter att jag varit i kontakt med kurs- och utbildningsansvarige har jag nu fått möjligheten att komma dit nu i veckan, torsdag och fredag, under pågående kurs, i stället för att komma dit när kursen just slutat.

Det ser jag fam emot. Dels får jag vara med under studenternas presentationer av de första två veckornas arbete, dels kommer jag att berätta om min undersökning av hur designers hanterar ljudegenskaper under designprocessen (uppsatsen finns att ladda ned som PDF till höger på bloggens startsida).

Det blir således mitt andra tillfälle ansikte mot ansikte med en grupp studenter.

Etiketter: , ,

onsdag, januari 30, 2008

Studiebesök på Designhögskolan i Umeå inbokat!

Jag fick klartecken under kvällen att jag får komma och besöka Designhögskolan i Umeå! Vi reser nämligen dit för att rasta barnen i skidbacken, under deras sportlov vecka 9.
Inte nog med att jag överhuvudtaget får komma dit: under vecka 4 - 8 pågår dessutom en kurs som heter "Industrial sound design". Masterstudenter utforskar då "förhållandet mellan 3-dimensionell form och ljud", enligt min trevliga kontaktperson. Det är nästan för bra för att vara sant.

Etiketter: , , ,

tisdag, januari 29, 2008

Halleluja moment hos Solidmakarna

I förmiddags hade jag den stora äran att få komma på besök hos Solidmakarna i Nacka. Som sagt: Halleluja Moments sker ändå inte varje dag. Ni som har erfarenhet av 3D-skrivare: sluta läs nu!

Principen är: lager på lager av 2-dimensionella skikt, bestående av - i det här fallet - gipskompositpulver bildar efter ett tag en 3-dimensionellt föremål. I alla fall en prototyp av ett föremål. Dessutom skriver skrivaren ut i färg. När allt är klart blåser man bort det pulver som inte har härdats - och kvar finns en perfekt 3-dimensionell prototyp. Ofattbart coolt. Jag återkommer med bilder och lite mer ljudrelaterade tankar som väcktes hos mig.

Vill ni se trolleriet - klicka här.
(länk till en videosnutt från www.3dskrivare.se)

Etiketter: , , , ,

måndag, januari 21, 2008

Första dagen som gästbloggare på kravallslöjd.se

Den här veckan har jag blivit inbjuden att gästblogga på slöjd-/hantverkssajten kravallslöjd.se!

Har just fräst iväg första inlägget

Men jag återkommer senare, nu ska jag på information/utbildning om nyföretagande!

Etiketter: ,

tisdag, januari 15, 2008

Veckans schema

Igår kom presskortet till FORMEX 2008 med posten som en glad överraskning! Jag var nämligen osäker på om jag skulle bli "godkänd" som pressperson eller inte.

Den här veckan blir kul!

Onsdag: Jag ska medverka i en paneldebatt på Berns om ljud i restaurangmiljö.
Torsdag: Jag besöker FORMEX 2008 på Älvsjömässan och nyhetsspanar om ljud i design.
Fredag: Jag håller i ett case om ljud och designtänkande under en utvecklingsdag med studenterna på Multimedialinjen, vid Stockholms Universitet.

Med andra ord så hamnar mitt livs två första tillfällen att tala inför en folksamling med två dagars mellanrum. Bra - då finns ingen tid för oro när det ena väl är avklarat!

Etiketter: , , , , ,

måndag, januari 14, 2008

DN om designhögskolan i Umeå

Jag glömde skriva om DN:s artikel om designhögskolan i Umeå häromdagen. Jag åker till Umeå över sportlovet, ska försöka få till ett studiebesök där.

Om man tittar in på Umeås designhögskolas webbplats ser det också spännande ut, och så även när man kikar närmare på listan över fristående kurser.

Ska genast fräsa iväg ett mejl!

Etiketter: , , ,

onsdag, december 05, 2007

Första dagen på kursen

Efter första dagen på kursen Bygga-bo-dialogen (se mitt tidigare inlägg) kan jag ärligt meddela: det var så roligt!

Dagen har visserligen inte rymt någon diskussion om uttalade ljudaspekter inom byggsektorn, eller "buller", men när jag bläddrar bland mina anteckningar så finns flera saker som avhandlats idag med betydelse för diskussioner om ljud:


  • Ansvar för delar av helheten

  • Strävan efter låga kostnader på kort sikt (någon pratade om de "olika plånböcker" som används)

  • Brister i projekteringsfasen

  • Allmän okunskap inom kritiska områden
Dessa punkter (bland andra) togs idag upp i anslutning till fukt-, ventilations- och tillgänglighetsfrågor, samt om farliga bioackumulerande och cancerframkallande ämnen (bland annat). Men även i ett ljudsammanhang - när det gäller uppnådd ljudkvalitet, eller exponering av "buller" i boende(-miljö)/byggande(-miljö) etc. - så kan diskussioner kring dessa punkter tillföra något gott.

Det tycks också som om det finns "allmänt accepterade föreställningar om verkligheten, som inte nödvändigtvis är korrekta", både när det gäller vilka krav som ställs på byggande, och när det gäller själva byggandet.

Det var upplivande att kursen hölls med ett i huvudsak problemorienterat upplägg. Det höll nyfikenheten på en konstant hög nivå - hela dagen.

Etiketter: , ,

torsdag, november 29, 2007

Fick en plats på bygga-bo-utbildningen!

Fick just besked att jag fått en plats på Boverkets Bygga-Bo-utbildning den 5-6 december (2007)!

Jag fick veta att kursdeltagarna kommer att delas in i grupper, vilka sedan kan fördjupa sig inom valfritt område. Jag hoppas därför att någon grupp vill fördjupa sig i önskat/oönskat ljud relaterat till boende/bostäder. De medverkande kommer i huvudsak utgöras av byggherrar, arkitekter, planerare, projektledare, projektörer. Och sist men inte minst: jag.

Ett krav för att få deltaga är att man är beredd att leda vidareutbildning inom sitt företag, om det man lärt sig på kursen. Den vidareutbildning jag kommer att leda är att återkommande blogga om ämnet här. Den motiveringen blev alltså godkänd, roligt!

Etiketter: , , , ,