måndag, maj 18, 2009

Ljudhjältarna - imorgon på P1

Förra veckan såg vi föreställningen Ljudhjältarna. Den var otroligt bra tyckte både jag och alla fem barnen som fick följa med. Jag hoppas att så många skolor som möjligt har möjligheten att se den.
Stort tack för en trevlig kväll!
Föreställningen riktar sig till lågstadium samt förskoleklass ("0:an") och syftar till att öka medvetenhet och kunskap om ljud och hörsel.
Imorgon, tisdag 19 maj (2009) kl. 21 i P1 sänds ”Skolministeriet” från UR. Där ska enligt uppgift några minuter handla om AMMOT's projekt ”Ljudhjältarna”.

Etiketter: , , , , , ,

torsdag, maj 14, 2009

Ilsken kommentar när allt bara piiper

Idag hörde jag något som livade upp när micron, kaffemaskinen och diverse andra 2000-talsinventarier i en vanlig kontorsmiljö höll på med sin sedvanliga informationsspridning:

"ALLAMASKINERSOMPIPERBORDEFÖRBJUDAS!!"
väste en kollega ilsket. Ett vänligt fnissande uppstod genast.

Ta vår käre Micro som exempel. Den ville bara tala om: "Visserligen har den förinställda tiden gått ut och inga microvågor sänds ut längre. Men nu när jag stängt av mig så måste du komma ihåg att trycka på avstängningsknappen."

Etiketter: , , , ,

torsdag, maj 07, 2009

Månadens fråga - hur betala för nedladdade filer?

Månadens tre frågor kommer här:
  • Om man vill betala för musik/ljud som kan laddas ned, vilken skulle vara den optimala lösningen (både för den som vill lyssna och upphovspersonen)?
  • Vilken typ av bra sådana betallösningar (eller lösningar som genererar pengar till upphovspersonen) finns i nuläget?
  • Bra/dåligt + övriga kommentarer?
Som ni märker har jag just klivit ut i ett sidospår, i den här bloggens historia alltså. För musikspåret är en stig som ofta för mig över både pysande, illaluktande träsk - och över surrande, varmt doftande blomsterängar. Det är därför jag inte tar den komplicerade vägen så ofta, utan håller till i mer okomplicerade marker.

Men detta med att det kluras hej vilt över hur upphovsmän kompenseras är spännande, och fler än jag är nog nyfikna på vilka nya lösningar som uppstår med tiden. Skäms inte över att ta plats - nu vill jag höra vad ni tycker.

Etiketter: ,

tisdag, maj 05, 2009

På kurs mot... vaddå?

Imorgon (tittar på klockan, korrigerar raskt till "Senare i dag") blir jag student om allt går sig väl. Inom ett ljudområde. På distans. Vi får väl se hur det går, men jag har klickat iväg ett oroligt mejl nu i alla fall. Att jag är antagen råder det inga tivivel om. Men med tanke på att kursstarten formellt inföll idag (klockan igen - ok då, "igår") och det fortfarande kvarstår vissa oklarheter är frågorna många:

När börjar jag?
Hur ser kursplanen ut?
Hur går distansstudierna till?
Har info-utskicket till mig kommit bort?
Är kursen inställd?

Ja, ni ser själva att det saknas en del ganska väsentlig information. Jag berättar mer om kursen när (om?) det visar sig att allt är i sin ordning.

Etiketter: , , ,

Absorberad på Möbelmässan

Smoothear besökte möbelmässan Stockholm Furniture Fair 2009.

Ljudabsorberna breder ut sig, på längden och på tvären. Och de ändrar form och fason. Överlag är det dyra lösningar, och i många fall ganska tveksamt hur kvoten dämpningsegenskaper/utseende egentligen kan värderas. Det är inte så viktigt i sammanhanget, för väggabsorbenternas utbredande ger en tydlig bild av att ljudmedveten har ökat under de senaste två åren.

Kanske snabbar det på utvecklingen så att producenter, beställare, designers, konsumenter, återförsäljare och konceptutvecklare ser möjligheterna i att förhindra dåligt ljud redan vid källan.

En halvdag ägnade jag inne på Furniture och Light. Greenhouse skulle jag återkomma till dagen därpå - men fick tyvärr förhinder i sista minuten.

Etiketter: , , , , , , ,