torsdag, maj 14, 2009

Ilsken kommentar när allt bara piiper

Idag hörde jag något som livade upp när micron, kaffemaskinen och diverse andra 2000-talsinventarier i en vanlig kontorsmiljö höll på med sin sedvanliga informationsspridning:

"ALLAMASKINERSOMPIPERBORDEFÖRBJUDAS!!"
väste en kollega ilsket. Ett vänligt fnissande uppstod genast.

Ta vår käre Micro som exempel. Den ville bara tala om: "Visserligen har den förinställda tiden gått ut och inga microvågor sänds ut längre. Men nu när jag stängt av mig så måste du komma ihåg att trycka på avstängningsknappen."

Etiketter: , , , ,

tisdag, december 02, 2008

Matljud på teve: Food Design

Såg ni det underhållande programmet om matdesign på svt häromdagen? En del av innehållet ägnades åt ljuden vi uppfattar när vi äter eller hanterar mat. Vackert foto också.

Om ni missade reprisen igår kväll, kan jag rekommendera att ni tittar på programmet via webben!

Se programmet Food Design här (öppnar svt:s videolänk).

Etiketter: , , , ,

onsdag, augusti 13, 2008

Gnisslande serveringsvagn



Vill du rulla omkring på den här hemma hos dig? Lyssna!

Etiketter: , , , ,

måndag, augusti 11, 2008

Knaperiknus på Taffel

Jag måste tipsa om matljud igen. I senate Taffel handlar det om knapriga godbitar!

Trevligt tycker jag som laborerar med hemgjord müsli, knäckebröd och skorpor just för att de låter så trevligt när man smaskar i sig dem. Gå till länken ovan för att läsa om just sådant.

Etiketter: ,

fredag, maj 30, 2008

Filmsnutt: den visslande etiketten från Micvac




Här är äntligen filmsnutten från besöket på Gooh. Jag inhandlade en maträtt (lax med kardemummadoftande ris, kokosmjölk och lime för att vara exakt) och förevigade uppvärmningsprocessen. Tyvärr var det fläktar och kunder och min egen mobiltelefon som krånglade till ljudupptagningen, men jag tror att det går att höra den visslande etiketten från Micvac i filmen ovan (sätt bara på ljudet på datorn och vänta en liten stund). När jag väl lyckats installera alla nödvändiga program efter min bärbara dators totalhaveri kommer jag kunna lägga till den separata ljudfilen, av lite bättre kvalitet. Tack K och A för långtidslånet av den mycket behändiga och alldeles förträffliga Minidisc-inspelaren!

Video/ljud: Hanna Prage

Etiketter: , , , , , ,

tisdag, maj 27, 2008

Kletigt och gott i Malmö!

Mest provocerande matljudet är enligt mig det ljud som uppstår när man joxar ihop ingredienserna under en måltid bestående av råbiff. Det har jag pratat om förut.

När vi var i Malmö var det råbiffspremiär för mig, sedan köttfärsskandalen i höstas. Jag trodde aldrig jag kunde känna ett sug efter råbiff igen, men jag hade fel. Väldigt fel, eftersom jag kände ett tvingande begär efter det två dagar i rad. Så jag åt det därför två dagar i rad.

Ljudet får ni tänka er själva. Jag har fortfarande inte lyckats ringa in ett ställe i Stockholm som uppfyller två viktiga krav: dels måste det finnas en fantastisk råbiff, dels en ljudmiljö som lämpar sig för ljudupptagning. Tures går fetbort av den sistnämnda anledningen.
Några tips?

Etiketter: , , , ,

måndag, maj 19, 2008

Maten-är-klar-pip från Micvac och Gooh

Jag rev ur en liten notis ur Ny Teknik innan Malmöresan. Tyvärr vet jag inte vilket datum den publicerades men den visar en smart förpackning, med en ventil som visslar när maten är färdig, inne i microvågsugnen.

Micvac heter företaget som utvecklat etiketten. Färdigmaten säljs via snabbmatsvarumärket Gooh, och på deras hemsida går det att se var rätterna går att köpa. Man behöver en microvågsugn för att det hela ska fungera, och det har tyvärr inte jag... Men jag har just varit i kontakt med Micvac och Gooh, så förhoppningsvis kan jag filma en snutt på plats, någon av de kommande dagarna. Lunch imorgon på Hemköp på Åhlens City, kanske, om någon från Gooh hör av sig.

Etiketter: , , , ,

fredag, februari 29, 2008

Låter alla induktionshällar?

Jag har de senaste dagarna bekantat mig med en induktionshäll, en spis alltså med någon form av magnetisk funktion. När man lagar mat pågår ett oavbrutet vasst svirrande, som om grannen under har glömt att de ställde alarmet på en gammaldags väckarklocka. Nu undrar jag: låter alla induktionshällar så?

Etiketter: , , ,