lördag, oktober 21, 2006

Spanarna i P1 om produktljud

Hörde ni Spanarna igår? På P1, Sveriges Radio, alltså?

Spanarnas Helena von Zweigberk menade att produkter, exempelvis kameror och telefoner, allt mer utrustas med "nostalgiska" ljud som återspeglar hur de lät förr. I den följande diskussionen berördes faktiskt intressanta aspekter på produktljud och ljud, däribland det faktum att produkter tidigare som regel fick låta som de lät, men att de idag allt oftare ljuddesignas.

Visst, Spanarna är ett underhållningsprogram, men det är ändå kul att området ljuddesign uppmärksammas!

Lyssna här och spola framåt till ca 13 minuter in i klippet.

Etiketter:

torsdag, oktober 19, 2006

Olika betyg på fiket i Bonniers Konsthall

Fiket på nyöppnade Bonniers konsthall fick 8 av 10 möjliga poäng i DN på stan idag (19/10 2006).

Så jag och sambon gick dit idag för att äta lunch. Nu ska jag ta detta i den ordning jag upplevde det:

Vi kom in och tog ett bord. Beställde rostbiff med bulgursallad. Gick och satte ned brickan och gladdes åt att brickan inte smällde mot bordet som den brukar. Kände på brickan, men den var av vanligt, hårt trä. Jag klämde och vickade på borden och stolarna och upptäckte en genial ljuddesign: gummiklädda bord och stolar från KOMPLOT. Fantastiskt - en ljudmedveten caféinredning!

Men vänta nu...?

Stolar och bord är ju inte det enda som låter i en lunchrestaurang. Där brukar även gå att lyssna till:

* röster (barnskrik, diskussioner, skratt etc)
* ett oupphörligt slammer av bestick mot porslin
* kassaljud
* diskljud
* porslin eller bestick som faller till golvet

Och dessa ljud hörs det ALLDELES för mycket av. Trots att vi satt på ca. 60 cm avstånd från varandra var det svårt, ibland omöjligt, att höra vad den andre sade. Om man inte höjer rösten, vilket förstås ytterligare höjer den allmänna ljudnivån.

OK. Vi vänder vår blick upp mot taket. Och kan konstatera att cafédelen är det enda synliga utrymmet som inte försetts med något ljudabsorberande material. Det var väl underligt! I de andra utrymmena uppstår ju vanligtvis bara ljud från steg och lågmälda samtal.

Jag undar om Celsing-arkitekterna pratade tvärtom-språket den dagen då det var dags att välja material i utrymmena, utifrån deras respektive användningsområde. Hur kan man annars helt låta bli att sätta upp absorberande tak där användarna kommer att generera mest ljud?

Mitt tips är: titta upp i taket nästa gång du besöker Bonniers Konsthall. Och ät fort upp den goda maten så att du och ditt lunchsällskap kan gå någonstans där ni hör varandra!

Imorgon ringer jag Celsing och frågar hur de har tänkt. Visst, den huvudsakliga verksamheten i konsthallen är kanske inte lunchmöten, men jag är ändå nyfiken på hur deras ljudtänk såg ut.

Mitt betyg av ljudmiljön i fiket i Bonniers Konsthall är: 2 av 10 (tills de har justerat det på något sätt).

Etiketter: ,

Metodik för produktljudskvalitet

Hittade en intressant rapport av Juha Plunt och Monica Hellström (Ingemansson Technology AB). Rapporten beskriver och diskuterar en utveckling av metodiken bakom ljudkvalitetsarbete.

Enligt rapporten finns mycket dokumenation om ljudkvalitet som rör "långvariga produktljud" (continuous product sounds) - men desto mindre om de kortade produktljuden (impulsive product sounds). De kortare produktljud som analyseras i rapporten är öppnings- och stängningsljudet hos bildörrar av tre olika bilmärken, samt från en diskmaskinslucka.

Ett problem sedan tidigare är enligt författarna att den eller de grafiska figurer som skall beskriva kortare produktljud, har varit för odetaljerade. I förenklade figurer uppstår en konflikt: Vilka mätvärden ska få "beskriva" ljudet - den högsta uppmätta ljudstyrkan, energinivån, eller en blandning av de båda?

Genom att istället använda wavelet-analys av ljudfrekvenser - uppdelat i tidsenheter - ökas detaljnivån i den grafiska figuren. Fördelarna med metoden som beskrivs i rapporten är enligt författarna att det kan vara ett effektivare, och mer komplext verktyg i praktiska situationer då ljudkvaliteten hos en produkt skall justeras. Författarna understryker att mer subjektiva analyser kan användas som komplement till den objektiva analysen, eftersom det ofta handlar om att justera förutsättningarna för just användarens UPPLEVELSE av de kortare produktljuden.

Eftersom waveletanalys-bilden var så vacker, skar jag ut en liten detalj, som illustration till mitt inlägg. Jag vill understryka att bilden nedan därmed har mist sina ursprungliga funktioner. Originalet, med variabler och i rätt utsnitt och skala, finns, liksom en mer ingående redogörelse av metoden, i rapporten.


(Detalj från bild av: Plunt & Hellström / Ingemansson Technologies AB)

Etiketter: ,

Roliga veckan

Den här veckan har varit spännande!

* Två lyckade intervjuer med både uppsatsanknytning och inslag av "nätverkande".
* Positiv kritik för min blogg från flera olika håll
* Olika mejl med ljudrelaterade tips

Tack alla berörda! :-)

onsdag, oktober 18, 2006

Bygga torn

Träklossar är ett gediget lekverktyg som stimulerar fantasi, krativitet och konstruktion. En typisk present till 1-årsdagen, till det lilla barnet som just lärt sig stapla, eller sortera färger.

Att leka med klossar går till så här:

1) Häll ut klossarna på golvet
2) Bygg ett högt torn.
3) Se det vingla - och rasa!
4) Upprepa X antal gånger.
5) Kasta ned klossarna i lådan igen.

Blunda och tänk dig ljuden som uppstår i steg 1 - 5. Barn befinner sig i regel närmre den här typen av ljudkällor än vad vuxna gör, tänk på det.

Både hemma och på förskolor utsätts våra barn (och vi själva) för den här typen av ljud, dolda bland goda avsikter, visuellt kamouflerade bland alla leksaker med batteri och uppspelade ljud. De smyger sig in i våra liv, förmodligen därför att vi inte har fått lära oss att det finns ljud även i leksaker utan batterier.

Etiketter: ,

tisdag, oktober 10, 2006

Bonusintervjuer till C-uppsatsen

Det är så kul när det för en gångs skull flyter på "av sig självt" (jag pratar nu om c-uppsatsen...)!

Sedan i fredags har jag bokat in ytterligare intervjuer, vilken bonus! De två som tillkommer är de understa två i listan. Bonusen är att de berörda "yrkeskategorierna" därmed ökade med många procent! Målet var just att försöka inkludera fackfolk från varierande kontexter, vilket inte varit fallet tidigare.

Alla intervjuer är inte med i uppsatsen, utan kan vara mer av "orienterande" sort. Fast det är kul. De inkluderade yrkena är nu:

smyckeskonstnär A
smyckeskonstnär B
keramiker
möbeldesigner A
möbeldesigner B
akustiker
designer av ett kommunikationshjälpmedel

Måste fortsätta...

torsdag, oktober 05, 2006

En gömd skatt...

Idag hittade jag en intressant text. I princip utgjordes den av information som till 110% går att använda i min c-uppsats... :-)

Läs Leif Rydéns och Björn Hellströms artikel (publicerad i "Bygg & Teknik" nr. 3, 2005).

Artikeln definierar akustisk design och hur det kan användas i offentlig miljö, i det här fallet citybanans två planerade tågstationer. Planerna om citybanan har visserligen lagts ned, men läsningen är ändå helt klart den här månadens höjdpunkt!

onsdag, oktober 04, 2006

Mjuka leksaker

Mjuka leksaker kopplas mest ihop med bebisar. Varför det? Jo, därför att de inte ska göra sig illa på hårda material såklart. Men hårda material kan vara ett problem även för större barn (och deras föräldrar) - de ger upphov till höga ljudnivåer vid lek. Det kan resultera i skadliga/oönskade ljud (höga ljudnivåer kan skada hörseln och oönskat ljud kan orsaka stress). "Pedagogiska leksaker" borde vara de första att bidra med ett genomarbetat ljudtänk.

När ska en användbarhetsanpassad ljuddesign hos kvalitetsleksaker bli verklighet?

Här kommer ett praktexempel på en leksak som är användarvänlig för både förälder och barn! *APPLÅDER*

Det mjuka bowlingsetet kan köpas på spralls webbutik.

Etiketter:

tisdag, oktober 03, 2006

Hörselkåporna överlämnade!

Igår lämnade jag över hörselkåporna från Peltor till dagiset! (Vet du inte vad jag pratar om? Läs här!) Det ska bli intressant att se vad det resulterar i. Naturligtvis känns det väldigt kul att mitt första idéella projekt är igång!

Etiketter:

Coola möbeltassar

Kolla in de här möbeltassarna! Visserligen fortfarande i vit filt så ingen innovation på den fronten, men ändå:


Bild: Emanco's hemsida

Etiketter:

Porlande vatten på Sicilien

Tillbaka igen efter en lång härlig semester ute på landet i Sicilien! Förutom en lång rad sociala sammanhang då vi blev bjudna på fantastisk mat och trevligt umgänge (inklusive språkförbistringar), så rådde lugn och frid.

Vi bodde i ett vackert hus, en vattenkvarn från medeltiden, med vattenrännor som ledde vattnet genom trädgården via komplicerade fördämmningar med små kranar. Att höra porlande vatten dygnet runt var härligt, fast förvirrande när det gällde att bedöma vädret, eftersom det jämt lät som om det regnade.

Nu vet jag hur det låter utomhus i alla fall så nu måste jag snart prova att fixa någon liten minifontän inomhus för utvärdering.