tisdag, oktober 03, 2006

Hörselkåporna överlämnade!

Igår lämnade jag över hörselkåporna från Peltor till dagiset! (Vet du inte vad jag pratar om? Läs här!) Det ska bli intressant att se vad det resulterar i. Naturligtvis känns det väldigt kul att mitt första idéella projekt är igång!

Etiketter:

torsdag, september 14, 2006

Goodie-bag till förskolor

Ett sidoprojekt jag har är att försöka öka ljudmedvetenheten på en förskola, och därigenom förbättra förutsättningarna i deras ljudmiljö. Förskolor är ett praktexempel på en belastande ljudmiljö i kombination med en begränsad budget.

Visst finns det information från myndigheter som Arbetsmiljöverket om hur man förbättrar ljudmiljön, exempelvis sånt här, men det är för mycket teori, och alltså långt från vardagen på en förskola. Jag skulle i stället vilja erbjuda något som kan öka ljudmedvetenheten på ett mer praktiskt och konkret sätt, hos både pedagoger och barn.

Så jag började leka med tanken på att överlämna en liten "goodie-bag", med en handbok som är speciellt riktad till förskolepersonal, i kombination med färgglada hörselkåpor för barn (se bilden ovan) och svagt dämpande öronproppar för pedagogerna.

Nu verkar det kunna bli möjlighet! Åtminstone delvis. Efter att ha mejlat med Peltor fick jag idag beskedet att de vill samarbeta och sponsrar projektet med två hörselkåpor för barn. Himla roligt!

Efter att ha överlämnat häftet och goodie-bagen ska jag försöka dokumentera, och efter ca två veckor utvärdera upplevelsen av hörselskydden, både hos barnen och pedagogerna.

Särskilt intressant ska det bli att se om/hur detta kan leda till en ökad ljudmedvetenhet hos personalen.

Etiketter:

söndag, augusti 13, 2006

Snygga öronproppar!

Apropå mitt förra inlägg:

Om det finns de som är beredda att betala 2000 kronor för ett hörselskydd inklusive individuell passform och noggrann frekvensanpassning - men garanterat exklusive snygghetsfaktor! - så kan jag verkligen tänka mig att det finns många som skulle tycka att dessa fantastiska öronproppar av konstnären Titti Bjernér är väl värda sitt pris:


Designer: Titti Bjernér

Dessa godingar säljs på Platina i Stockholm.

Etiketter: ,

Trendigt att skydda sig?

Det är lite trendigt att ta hand om sig själv, i alla fall på vissa sätt: motion, avspänning, solkräm och solglasögon är några exempel. Både fysiskt och psykiskt vill man ju må bra. Dekadens verkar vara totalt ute.

Där kommer mitt senaste intresse in: öronproppar.

Under de senaste månaderna har jag funderat över ljuden i min omgivning, och över de sätt man försöker begränsa ljud i offentliga miljöer. Skador på hörselsinnet och stress är de fysiska och psykiska men man kan drabbas av till följd av skadliga eller "oönskade" ljud. I den mån det är möjligt borde det därför ligga i individens intresse att själv kunna påverka vad man hör. Egenansvaret skulle kunna bli trendigt (jämför med användningen av solkräm). I alla fall skulle det vara ett mer påverkbart sätt att påverka det man hör, än det som beslutas på högre instans, till skydd för allmänheten.

Det fåtal jag känner som använder öronproppar gör det i syfte att sova ostört. Men finns det inte fler situationer när öronproppar skulle hjälpa?

Efter några månaders flitig användning av öronproppar vid jobbiga tillfällen kan jag avslöja att svaret på den frågan är JO! Jag upplever tillexempel oftare än vad jag trodde stress p.g.a. hög ljudvolym eller "oönskat ljud". Och ändå är jag inte medveten om själva ljuden! Tänk på hur det känns när man gått omkring och kisat i flera timmar på stan (eller på sjön) i gassande sol för att man har glömt solbrillorna hemma. Och så får man plötsligt låna ett par av någon. Omedelbar lättnad!

Så känns det med öronproppar också ibland. På apoteket finns flergångsvarianter som går att skölja av och sådana i skum som är av engångstyp. Alla varianterna är superbilliga, och antingen helt prestigelösa ur formsynpunkt - eller rätt så fult sportigt utformade. Men då får man tänka på att priset är riktigt överkomligt, ca 30 kronor för flera engångs-, eller 1 par flergångsöronproppar.

Det finns även andra varianter av hörselskydd som gjuts för att passa bärarens öra. De jag har stött på är av typen som ligger som en "klump", synligt i ytterörat. Det finns oerhört många varianter vilket gör att man kan få ett specifikt dämpningsbehov tillgodosett. Men priset är 2000 kronor! De är på ett sätt också prestigelösa till formen, helt enkelt plastpluppar i valfri färg eller transparent.

Men har man ett stort behov av öronproppar som ger en specifik dämpning så kan jag faktiskt tänka mig att 2000 kronor är acceptabelt. Jämför bara med glasögon!

Etiketter: