söndag, augusti 13, 2006

Trendigt att skydda sig?

Det är lite trendigt att ta hand om sig själv, i alla fall på vissa sätt: motion, avspänning, solkräm och solglasögon är några exempel. Både fysiskt och psykiskt vill man ju må bra. Dekadens verkar vara totalt ute.

Där kommer mitt senaste intresse in: öronproppar.

Under de senaste månaderna har jag funderat över ljuden i min omgivning, och över de sätt man försöker begränsa ljud i offentliga miljöer. Skador på hörselsinnet och stress är de fysiska och psykiska men man kan drabbas av till följd av skadliga eller "oönskade" ljud. I den mån det är möjligt borde det därför ligga i individens intresse att själv kunna påverka vad man hör. Egenansvaret skulle kunna bli trendigt (jämför med användningen av solkräm). I alla fall skulle det vara ett mer påverkbart sätt att påverka det man hör, än det som beslutas på högre instans, till skydd för allmänheten.

Det fåtal jag känner som använder öronproppar gör det i syfte att sova ostört. Men finns det inte fler situationer när öronproppar skulle hjälpa?

Efter några månaders flitig användning av öronproppar vid jobbiga tillfällen kan jag avslöja att svaret på den frågan är JO! Jag upplever tillexempel oftare än vad jag trodde stress p.g.a. hög ljudvolym eller "oönskat ljud". Och ändå är jag inte medveten om själva ljuden! Tänk på hur det känns när man gått omkring och kisat i flera timmar på stan (eller på sjön) i gassande sol för att man har glömt solbrillorna hemma. Och så får man plötsligt låna ett par av någon. Omedelbar lättnad!

Så känns det med öronproppar också ibland. På apoteket finns flergångsvarianter som går att skölja av och sådana i skum som är av engångstyp. Alla varianterna är superbilliga, och antingen helt prestigelösa ur formsynpunkt - eller rätt så fult sportigt utformade. Men då får man tänka på att priset är riktigt överkomligt, ca 30 kronor för flera engångs-, eller 1 par flergångsöronproppar.

Det finns även andra varianter av hörselskydd som gjuts för att passa bärarens öra. De jag har stött på är av typen som ligger som en "klump", synligt i ytterörat. Det finns oerhört många varianter vilket gör att man kan få ett specifikt dämpningsbehov tillgodosett. Men priset är 2000 kronor! De är på ett sätt också prestigelösa till formen, helt enkelt plastpluppar i valfri färg eller transparent.

Men har man ett stort behov av öronproppar som ger en specifik dämpning så kan jag faktiskt tänka mig att 2000 kronor är acceptabelt. Jämför bara med glasögon!

Etiketter:

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej, kolla killnoise.com där köpte jag mina proppar som jag änvänder när jag övar hagelskytte.
mvh
John

onsdag, 25 juni, 2008  

Skicka en kommentar

<< Home