onsdag, december 19, 2007

Paneldebatt om ljud i restaurangmiljö

Klockan 16.00 blir det, på Berns Salonger i Stockholm, en presskonferens om ljud i restaurangmiljö. I anslutning till den kommer "Guldsyrsan", ett ljudstipendium på 10 000 kronor, delas ut. Stipendiet ges i syfte att lyfta fram ljudformande arbete i och för restaurangmiljö. (Läs mitt tidigare inlägg om ljudstipendiet Guldsyrsan.) Klockan 17.00 blir det paneldebatt om ljud i restaurangmiljö.
För några veckor sedan blev jag tillfrågad om jag skulle vilja medverka i paneldebatten. Klart jag ville! Medverkandelistan för paneldebatten ser ut så här, kopierat från Svensk Forms nyhetsbrev:
Tobias Nygren (Grythyttan)
Karsten Thurfjell (SR)
Melker Andersson (krögare)
Hanna Prage (ljuddesignbloggare)
Anna Kamjou (802)
Ingmari Pagenkemper (Berns)
Björn Hellström (ÅF Ingemansson).
Det ska bli spännande att se vilka diskussioner som uppstår och om evenemanget får någon uppmärksamhet i media.
Anmäl dig till osa@designunited.se senast 12 januari 2008.

Etiketter: , , ,

måndag, december 17, 2007

Tassa tyst i fina tofflor

De här fina tofflorna är verkligen mjuka och sköna. Jag upptäckte dem en dag inne på en liten butik på Gästrikegatan 16 i Stockholm.

Undersidan av sulan är supermjuk. Det gör att du kan tassa omkring tyst, tyst och mysa i vintermörkret. (De finns i olika färger och jag är inte helt säker på vilken som är min favorit...)

Säg att ni läst om tofflorna här på bloggen, så får ni 10% rabatt när ni köper dem hos trevlige Rob - på Gästrikegatan 16 i Stockholm - halvvägs mellan S:t Eriksplan och Odenplan. Med rabatten dragen kostar de 180 kronor. Tack så mycket, Rob!

Bra sista-minuten-julklapp till den som vill ha eller som vill ge bort lite extra julefrid. Själv ska jag nog införskaffa ett par bruna och ge mig själv i jul.
Ni som inte kan eller orkar ta er till just Gästrikegatan 16 kan köpa dem på Kamari (Rörstrandsgatan i Stockholm), Knitlab (Rosenlundsgatan i Stockholm), Zak (Lund) och Bonadea (Simrishamn), - men observera att det inte går att få någon rabatt i dessa butiker, då ligger de istället på ca 199 kronor.

Etiketter: , , ,

torsdag, december 13, 2007

Byggljud blir konst

Lennart Westman har spelat in ljud från ett bygge på Söder i Stockholm, vid Rosenlundsterrassen. Han kontaktade byggherren (NCC) som nappade på idén med att dokumentera ljuden under byggtiden. Nu har även en fotograf kopplats in eftersom man vill skapa ett konstverk med både ljud och bild.

Förutom den konstnärliga aspekten av projektet anser NCC att projektet också har ett dokumentärt syfte.

Läs om byggljuden i Ny Teknik
Läs om byggljuden i SvD
Lyssna till ett smakprov (SvD)

Etiketter: , , , , , ,

tisdag, december 11, 2007

Fräsch råbiff eller fusk med färsen?

Ibland är det bra med glömska. Ibland inte.

Till exempel är det bra att jag har glömt posta mitt inlägg om råbiff efftersom ett inlägg nu kanske väcker fler känslor än vad det skulle gjort för ett par veckor sedan:

Jag var på restaurangen Paname för ett antal veckor sedan och satt bredvid en person som beställde in Steak Tartare - råbiff. In kom en fantastisk sådan, med fräscha tillbehör: kapris, lök, äggula... mmmm!

När bordsgrannen började blanda färsen med tillbehören så lät det (ganska väntat) kletigt och klafsigt! Jag som gillar råbiff tyckte det såg väldigt gott ut, och tänkte inte så mycket på hur det egentligen lät. Men sedan har jag undrat över vad personer som inte gillar råbiff tycker om det ljudet?

Häromdagen såg jag Uppdrag Gransknings om kötthanteringen på fyra utvalda Ica Maxi på teve och behöver inte undra längre!

Bilderna av hanteringen av köttfärs på de inblandade Ica Maxi - köttfärs på golvet, köttfärs som någon petar runt i och som sedan plastas om - gjorde verkligen att det vände sig i magen. Nu kan jag inte tänka på köttfärs utan att tänka på det där äckliga ljudet av bordsgrannens råbiff! (Tur för ICA att man inte lade på ljudeffekter till inslaget!) Inte bra att glömma bort att man är beroende av kundernas förtroende om man heter Ica.

Det vore bra om jag kunde glömma de där intrycken, tycker nog alla ICA-handlare - särskilt de som inte fuskat med färsen. Men som konsument? Man är på sin vakt efter en sådan här sak, man vill inte glömma - man vill ju inte bli lurad igen. Tydligen har försäljningen av köttfärs sjunkit rejält enligt en artilen i DN.

Och då är vi tillbaka där det började: Ibland är det bra med glömska. Ibland inte.

Men är det inte ett konstigt sammanträffande att jag funderade över ljudet av just råbiff bara ett par veckor innan Icas fipplande med färsen uppdagades? Otur för mig, jag kommer nog aldrig kunna äta råbiff igen.

Etiketter: , , , , , ,

söndag, december 09, 2007

Öronfägnad på bloggen Matälskaren!

Min ljudfråga om matljud tidigare i veckan har ännu resulterat i... låt mig kalla det... ett begränsat antal svar (ni fattar vinken va...?). Därför lade jag in en krok inne på bloggen Matälskaren på Taffel.se i förrgår.

Eftersom jag inte hittade någon epostadress var jag tvungen att göra en fuling och lägga en kommentar om min ljudfråga under ett annat inlägg - ursäkta för det, Matälskaren. Taffliga metoder eller inte - plötsligt rasslade det till och det kom både några kommentarer på min fråga inne på Matälskaren, några kommentarer här på min egen blogg och några mejl...

...och inte nog med det!

Idag när jag gick in på Matälskaren för att kolla så att jag inte missar några kommentarer om ljud till tio-i-topp-listan om matljud som jag lovat sammanställa - så hittar jag inlägget Öronfägnad högst upp på bloggen Matälskaren. Roligt att min fråga om matljud väckte nyfikenhet!

Inspirationen till frågan om matljud kommer från Lennart Magnusson, som medverkade i en artikel om bland annat matljud i DN för ett tag sedan.

Glöm nu inte bort att lyssna på både råvaror, själva tillredningen och/eller det du tuggar och sväljer. Etcetera. När du känner dig redo - rösta på länken längst upp, eller eposta på hanna@prage.se

Etiketter: , , , ,

lördag, december 08, 2007

Fredagsklirr

Bussen kränger till. De två blåa påsarna från Systembolaget också.

*klirr-klirr*

Ett litet generat skratt, blickar som möts i samförstånd.

"Jojo! Är det såhär det låter ur påsarna inför helgen...!?" skämtar någon. Fniss eller bortvända ansikten - och såklart den gråa massan som tittar rakt fram i intet. Eller sover.

Det här scenariet har väl någon varit med om?

Med de "korvskinn" eller "benvärmare" av elastisk papp som man klär vinflaskorna med försvinner klirret från Systembolagspåsarna. Vad händer då måntro?

Något borde ju hända i alla fall.

Går färre flaskor sönder? Kanske inte eftersom den skyddande "strumpan" tystar ljudet som påminner om den ömtåliga lasten.

Vad händer med de blickar som möts i skojfriskt samförstånd på bussen? Eller med den fesiga känsla av skam över att "bunkra upp" över helgen? Kanske upphör båda, vem vet.

Hur som helst: jag gillar den där pappersstrumpan!

Etiketter: , , ,

onsdag, december 05, 2007

Första dagen på kursen

Efter första dagen på kursen Bygga-bo-dialogen (se mitt tidigare inlägg) kan jag ärligt meddela: det var så roligt!

Dagen har visserligen inte rymt någon diskussion om uttalade ljudaspekter inom byggsektorn, eller "buller", men när jag bläddrar bland mina anteckningar så finns flera saker som avhandlats idag med betydelse för diskussioner om ljud:


  • Ansvar för delar av helheten

  • Strävan efter låga kostnader på kort sikt (någon pratade om de "olika plånböcker" som används)

  • Brister i projekteringsfasen

  • Allmän okunskap inom kritiska områden
Dessa punkter (bland andra) togs idag upp i anslutning till fukt-, ventilations- och tillgänglighetsfrågor, samt om farliga bioackumulerande och cancerframkallande ämnen (bland annat). Men även i ett ljudsammanhang - när det gäller uppnådd ljudkvalitet, eller exponering av "buller" i boende(-miljö)/byggande(-miljö) etc. - så kan diskussioner kring dessa punkter tillföra något gott.

Det tycks också som om det finns "allmänt accepterade föreställningar om verkligheten, som inte nödvändigtvis är korrekta", både när det gäller vilka krav som ställs på byggande, och när det gäller själva byggandet.

Det var upplivande att kursen hölls med ett i huvudsak problemorienterat upplägg. Det höll nyfikenheten på en konstant hög nivå - hela dagen.

Etiketter: , ,

tisdag, december 04, 2007

Anticimex behöver ljud!

När jag gick runt inne på RestaurangExpo 2007 så kom jag plötsligt fram till Anticimex monter.

Om jag minns rätt så såg jag där en "uppstoppad brandman", eller, ja en provdocka iklädd brandkläder. Om jag minns rätt alltså. Montern var vare sig subtil eller särskilt... kul. Inte heller en enda fejkråtta så långt ögat nådde. "Hög aktivitet av råttor och möss" varnas man samtidigt för på Anticimex webbplats. För första gången i mitt liv, på RestaurangExpo 2007, saknade jag faktiskt råttor! Anticimex sysslar visserligen, förutom med skadedjur, även med brandsäkerhet, hälso-/hygienfrågor, förebygger fuktskador mm.

Då väcktes en första tanke: Varför sker inte fler "länkningar" mellan montrar under en mässa, särskilt mellan varumärken som sticker ut från det egentliga mässtemat? Exempelvis hade ju Anticimex kunnat få tillstånd att utnyttja området för gästens upplevelse genom att placera ut en leksaksråtta (med diskret hänvisning till sin monter). Eller att ljudkommunikationsföretag på Restauranmässan "ger ett ljud" till Anticimex monter - med en hänvisning till ljudkommunikationsföretaget. Anticimex skulle i sin tur kunna placera en fejkråtta i ett hörn i ljudkommunikationsmontern, med hänvisning till Anticimex monter. Det skulle säkert väcka nyfikenhet som båda skulle tjäna på. Men... detta om "länkning" i mässmiljö, vad det nu skulle kunna kallas, var egentligen en parentes.

För de tankarna ledde vidare till något annat. För ett såpass "osynligt" - men välkänt - varumärke som Anticimex, vore det inte perfekt att utnyttja ljud i sin marknadsföring, för att ge "kraft" i komunikationen? Nu menar jag alltså på bred front, inte bara i mässmiljön.

Varför? För att ge en tydligare känsla av behov såklart. Den känslan väcks säkert effektivt med hjälp av vissa "negativt laddade" ljud som jag asssocierar Anticimex med - gnagande råttor, krafsande från små skalbaggsben etc... Det finns många som använt negativa värden i positivt syfte.

Jag kan ge några, ej ljudrelaterade, exempel, det finns säkert fler:
Ishotellet i Jukkasjärvi vände ett negativt laddat värde till ett positivt: "ogästvänligt" blev "exotiskt". Industribageriet Delicato utnyttjade konventionella texter som brukar kopplas till "hälsomedvetenhet" för att skoja med hur alltigenom onyttiga deras bakverk är: "Kan innehålla spår av vitaminer och mineraler", samt "Garanterat fria från fullkorn". Vilken succékampanj!

Man skulle kunna tänka sig en effektfull ljudlogga och/eller -installation utförd med finess och med tydliga - men subtila - ljud från "gnagande", "krafsande" eller "kravlande". (Kanske har Anticimex redan utnyttjat detta under senare mässor - i så fall tar jag åt mig äran eftersom jag pratade med mannen i montern om detta.)

Så, kom igen, Anticimex - krafsa mig i nacken eller gnag mig i stortån nästa gång vi ses!

Etiketter: , , , ,

Ny ljudfråga - matljud!

Eftersom jag gått och funderat över olika matljud sedan jag läste artikeln "Ljudet - den glömda kryddan" i DN så blir det nu ytterligare en ljudfråga till er som läser min blogg.

1) När det gäller mat eller ätbara ting, vilket är det...

a) ...vackraste ljudet?
b) ..."godaste" ljudet?
c) ...sämsta ljudet?
d)..."äckligaste" ljudet?

2) När det gäller att tillaga mat, då vilket är det... (Samma frågor a - d ovan)

Mejla mig eller lägg in en kommentar här på bloggen!

(Missa inte heller min fråga om ljud och smycken, läs här)

Etiketter: ,

måndag, december 03, 2007

Intressant intervju

Jag hittade just en intervju med Julian Treasure på nätet. Läs intervjun med Julian på bloggen minicom.

Etiketter:

Bilbranschen tar sig i kragen!

Besökte nyss Julian Treasures blogg och hittade en mycket intressant artikel som publicerades i BusinessWeek den 13 augusti (2007). Bilindustrin tar sig i kragen när det gäller ljudet verkar det som. (Om inte annat så är det ytterligare ett tecken på att media ägnar större utrymme åt produktljud, vilket jag återkommer om vid tillfälle.)

Derrick M. Kuzak gillade inte vad han hörde när han fick det övergripande ansvaret för Fords produktutveckling 2005. Arbetet med att fiffa till de dåliga ljuden hos olika Fordmodeller har bland annat lett till att Ford Taurus fått ett mer förtroendeingivande, kassaskåpsliknande, ljud när bildörren stängs. Enligt artikeln.

Kopierar in en annan del från samma artikel:
"A sign of the growing importance of sound in the auto industry is that J.D.
Power & Associates (a division of The McGraw-Hill Companies, parent of BusinessWeek) last year began measuring "pleasantness of sound" for doors, signals, and engine acceleration in its Initial Quality Study. "The door closure and chime is the car's second impression after exterior design," says J.D. Power Executive Director Joe Ivers."

Läs hela artikeln om ljud i bilbranschen, från BusinessWeek här.

Etiketter: , , , , ,

Min fina Porto ProNu står det en fin röd portabel Porto Pro här hemma i barnens rum!

Den fick jag i present som tack för att jag höll i en liten workshop i Berghs Ljudkommunikations monter under mässdagarna på RestaurangExpo 2007.

Tack Lars för den fina Porton!

(Vill också rikta ett särskilt tack till både Lars och Ted för två trevliga mässdagar!)

Jag återkommer snart med några exempel och bilder från workshopen.

Etiketter: , ,

Det analoga Väst möter det digitala Öst

Jan Krikke skriver på webbplatsen http://www.japaninc.com/ om hur det "analoga Väst" möter det "digitala Öst". Läs artikeln här.

Kopierat från artikeln:
"A similar comparison can be made with other art forms. Europe's anthropomorphic architecture was based on analogies of the human form; East Asia's denaturalized architecture relied on modular building materials. European gardening relied on geometry; East Asian gardening juxtaposed form and space. European music was based on sound; East Asian music was based on silence or rather the interruption of silence -- a fact apparent to anyone who has watched a Kabuki performance."

Etiketter: ,

Från Ikea till Japan till kvalitetsupplevelse via ljud

Som sagts tidigare så leder en tanke ofta vidare till något annat. Från tankar om IKEA och ljud - till ett tips om att Ikea på nytt (efter ett misslyckat försök på 70-talet) öpnats i Japan...

...till webbplatsen http://www.japaninc.com/ Där hittade jag en annan sak, som jag tidigare läst om i Jakob Nielsens bok om webdesign (om upplevelse av förbättrad bildkvalitet trots att det är ljudkvaliteten som förbättrats).

Kopierar från webbplatsen:
"In an increasingly visual world, attests Jeffrey Jousan, manager of Media Technology at Monolith Technologies, 'We should remember the importance of sound. People's perception of image quality is improved by the quality of the audio.' He tells of some experiments performed at MIT, in which people watched the same visual content on the same type of screen, but with different sound quality. Interestingly, viewers consistently said that the picture quality was better on the system with better quality sound, and that the content was more engaging," he notes."
Ljudkvaliteten syftar i det här sammanhanget på det uppspelade ljudet. Men troligtvis skiljer sig uppfattningen om kvalitet även utifrån en produkts övriga ljudegenskaper - tänk ett kristallglas utan klang, en nyproducerad stol som knarrar eller gnisslar etc.

Etiketter: , ,

söndag, december 02, 2007

Tipsa mig om smycken som låter!

Jag vill ha tips på smycken som låter, för jag hittar alldeles för lite av den varan på Google! Bilder, beskrivningar, ja allt ni kan komma på.

Om ni även kan berätta vad ni tycker om smycket och varför, vem som gjort det och när, eller var ni såg det så är det ett plus.

Kom-ihåg-lista:

  • kling
  • klang
  • rassel
  • pinglande
  • klämtande
  • uppspelade ljud

Notera att uppspelade ljud hamnar längst ned på listan . De är inte bannlysta. Bara lite nedtonade, eftersom det finns så myckert mer.

Etiketter: , , ,