onsdag, juni 17, 2009

Utställningen Botanic Sounds i Göteborgs botaniska trädgård

Grattis alla ni som hann se ljudutställningen Botanic Sounds, i Göteborgs botaniska trädgård! Det gjorde tyvärr inte jag - utställningen pågick 6 - 14 juni 2009.

Bland klorofyllet hördes verk av sju olika ljudkonstnärer. Utställningen kallades "Botanic Sounds". Medverkade gjorde bland andra Chris Watson (ljudletare åt David Attenborough - på teve i vintras, visades en dokumentär om hur Chris samlade in ljud från naturen). Övriga medverkande var: Francisco Lopez, Brandon LaBelle, Henrik Håkansson, Jana Winderen, Linda Tedsdotter, Christine Ödlund.

Alla verk utom ett var paketerade som inspelningar. Verket av Linda Tedsdotter bestod däremot av ett antal vita flaggor som snurrade runt och själva alstrade ljud.

Besvikelsen är stor över att jag inte kunde se utställningen. Dela gärna med er av upplevelsen, ni som hade möjligheten att göra ett besök!

Läs artikeln i Göteborsposten om utsällningen i Göteborgs botaniska trädgård.

(Synd att inte DN uppmärksammade mer skillnaden i uppspelade och "direkta" ljud. Av den anledningen får Göteborgsposten äran att stå för länken i det här inlägget. "Det sköna är att inget tillförts utifrån, de ljud som utgör verket är de ljud det skapas av." Bra vinkling, Göteborgsposten!)

Etiketter: , , ,

torsdag, maj 15, 2008

I väntan på en brännugn

Ett av projekten som tagit den mesta av min tid efter USA-resan (återkommer till det om exakt 2 och en halv vecka) ledde mig ut på jakt efter det ultimata kärlet för en inomhusfontän, eller mindre springbrunn.

Jag har därför rört mig i krokarna där jag bor och befann mig till slut inne på keramikstället Salong Pottan. Där inne, längst uppe på en hylla, skymd av olika krukor, täckt av damm och lite spindelväv fann jag vad jag letat efter. En keramikfontän, skapad av Pia Hedstrand.

Den stod i väntan på att bli bränd en andra omgång, och det var högst osäkert om den skulle klara hettan, och vad som skulle hända med sprickorna i foten. Nervös väntan.
Så på onsdagen ringde Pia och meddelade att babyn var född - den hade klarat sig oskadd igenom bränningsprocessen! Jag sprang dig och beskådade underverket: svart, matt med en klang som en metallskål. Jag fick låna hem den, monterade fast pumpanorningen, satte i kontakten, hällde på en skopa vatten...
...och fick se vattnet rinna ut undertill över bordsytan! Vattenläckan var ett litet antiklimax, men fontänprojektet visade sig vara ett experiment och kan alltså ge ett lyckat nästa resultat. Men när jag och min man stog och tittade på fontänen var vi överens om att den borde stå härhemma i alla fall, fast tom. Den passar ändå ihop med den egenkonstruerade vattenkällan vi har i fönstret, fylld med stenar från resor från när vi själva var små, och barnens stenar. Min personlige fotograf tog en bild av fontänen, men den får jag först om ett par dagar. Tills dess får ni nöja er med bilden jag själv tog, som inte ger rättvisa åt konstverket.

Etiketter: , , , , ,

torsdag, januari 17, 2008

Guldsyrsan och paneldebatten på Berns igår

En rapport från Berns den 16:e januari:
Vinnaren av Guldsyrsan 2008 blev Sigrid Strömgren, med lätta stålrörsstolar + bord i ett material som alstrar betydligt mindre ljud mot golvet, elelr tillsammans med glas, porslin och bestick.
Grattis Sigrid! Stort tack för att du här visar att man kan fokusera på "källan" till dåligt ljud istället för på "åtgärder" för dåligt ljud!


Efter prisutdelningen följde paneldebatten, och som alltid när det finns många olika kontexter inblandade så upplevde nog många, både de medverkande och de som kom och lyssnade, att det fanns många ämnen som inte berördes, eller skulle kunnat få större utrymme.
Men...
...summan av kardemumman är att kvällen faktiskt var en startpunkt för vidare resonemang och diskussioner om ljud i restaurangmiljö. Inte en informationskväll. Det är i ett större sammanhang som ljudkvaliteten (både överlag och mer specifikt i restaurangmiljö) kan "förbättras" eller utvecklas.

För: språket (både talat och skrivet) är vetenskapens uttrycksmedel (Rosing,1984). Det är genom diskussion som man kan utveckla ett ämne. Därför hoppas jag snart att kunna få tillfälle till fler sådana diskussioner.
Här kommer några bilder från utställningen också (jag ska försöka fixa ett bättre sätt att visa bilder - just för det är bloggverktygen helt värdelöst, det går inte ens att skriva bildtext - nedan till vänster Ulrika Elovsson & Ulrika Mårtensson, till höger detalj från Allrums väggmodul "Nivå"). Men gå dit och titta själv, vettja! När du gått in på Berns, går du en trappa ned. Utställningen är öppen till den 22 januari (2008).

Foto:
Håkan Sandberg (fotot av panelmedlemmarna - tack Håkan!)
Hanna Prage (övriga bilder)

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

söndag, januari 13, 2008

Kunskapskanalen om filmljud

Ikväll var det ett riktigt kul program på TV! På Kunskapskanalen visades "Ett ljud blir till" - ett avsnitt från serien "Älska film" (UR). Ett av inslagen handlade om Hope, en dokumentärfilmare i New York som talar om hur det visuella och ljudet i filmen måste skapa kontraster.

Ett annat kul möte är med Ulf, som är "trampare" - han har gjort över 2000 stegljud för film i olika sammanhang. Riktigt kul blir det när han visar upp olika metoder för att förse filmens innehåll med lämpliga tilläggsljud:

Steg på olika underlag
Kyssar och andra intima ljud
Harklingar
Snörvlingar

Titta på avsnittet i serien "Älska Film" (UR) fredag den 18/01 19:30 i Kunskapskanalen! Läs mer om avsnittet "Ett ljud blir till" på UR:s webbplats.

Etiketter: , ,

torsdag, december 13, 2007

Byggljud blir konst

Lennart Westman har spelat in ljud från ett bygge på Söder i Stockholm, vid Rosenlundsterrassen. Han kontaktade byggherren (NCC) som nappade på idén med att dokumentera ljuden under byggtiden. Nu har även en fotograf kopplats in eftersom man vill skapa ett konstverk med både ljud och bild.

Förutom den konstnärliga aspekten av projektet anser NCC att projektet också har ett dokumentärt syfte.

Läs om byggljuden i Ny Teknik
Läs om byggljuden i SvD
Lyssna till ett smakprov (SvD)

Etiketter: , , , , , ,

måndag, december 03, 2007

Det analoga Väst möter det digitala Öst

Jan Krikke skriver på webbplatsen http://www.japaninc.com/ om hur det "analoga Väst" möter det "digitala Öst". Läs artikeln här.

Kopierat från artikeln:
"A similar comparison can be made with other art forms. Europe's anthropomorphic architecture was based on analogies of the human form; East Asia's denaturalized architecture relied on modular building materials. European gardening relied on geometry; East Asian gardening juxtaposed form and space. European music was based on sound; East Asian music was based on silence or rather the interruption of silence -- a fact apparent to anyone who has watched a Kabuki performance."

Etiketter: ,

torsdag, juli 20, 2006

Favoritkoppen TILT

Muggen TILT är min absoluta favorit när det gäller design av produktljud med utgångspunkt i material, tredimensionell form, funktion och användbarhet! Utan några "externa" tilläggsljud - eller batterier - bildar koppen själv förutsättningarna för ett feedbackljud som talar om för användaren att koppen är fylld till en viss nivå.

Koppen TILT (Anna Ostrowska/CH.OS) designades för synskadade, men är även vacker att titta på och skapar dessutom funderingar och samtal. Det vet jag för jag har en hemma i fönstret!
Den enda negativa är att man får punktskriften mot underläppen när man dricker ur den. Om punktskriften istället satt på handtaget, eller mitt emot, skulle man slippa det, och eventuellt skulle det även skapa en bättre friktion i greppet.

Men genialisk, det är den!

(se koppen TILT i ett nyare inlägg med en filmsnutt, blog. anm.)

Etiketter: , , ,