torsdag, april 19, 2007

Ljudinventering i Gallerian!

I köpcentret Gallerian i Stockholm passerar omkring 40 000 besökare varje dag, en siffra som har ökat markant efter en ordentlig renovering under de senaste åren. Undersökningar visar att besökarna upplever att det blivit lättare att hitta, att det känns mer modernt och att bemötandet från butikerna förbättrats. Jag väljer själv att shoppa i Gallerian av ungefär samma anledningar.

Positivt är att Gallerian har vågat satsa på ljud, i form av ljudutsmyckningar på flera ställen. Jag har redan tidigare hyllat den gigantiska Swarowski-kristallkronan och ljudinstallationen i dess anslutning. Man har alltså vågat erkänna ljudet som ett formbart element. Men det behövs en satsning även på att forma de ljud som inte har någon planerad funktion. Exempelvis finns det minst ett café med stolar som formligen skriker när man flyttar dem.

Mitt förslag är därför en ljudinventering av Gallerian!

Hur låter bestick, porslin och glas tillsammans och mot borden? Hur låter det när borden flyttas, eller när någon hämtar en staplad barnstol? Hur låter det när man gör en espresso? (Naturligtvis är det inte bara caféerna som låter, men det var de exempel som låg till hands efter mina egna erfarenheter i Gallerian.) Och hur påverkas användarnas beteende egentligen av dessa ljud?

I en miljö som Gallerian är det förvånande att det får förekomma stolar som inte är anpassade för underlaget. Det finns ganska många sådana dessutom. Med en bättre ljudmedvetenhet under planeringsfasen hade problemen enkelt kunnat undvikas, något som kanske hade lett till ökad försäljning: en behagligare ljudmiljö kanske ger nöjdare besökare, som stannar längre. Och handlar mer!

Etiketter: , ,

onsdag, april 18, 2007

Auralisering

Ingemanssons webbplats kan man se och lyssna till olika exempel på auralisering (kräver högtalare eller ännu hellre hörlurar).

Rummets egenskaper, med avseende på exempelvis tredimensionell form och ytmaterial används av ett datorprogram för att räkna ut hur ett ljud låter vid en viss punkt i rummet. Det gör det därmed möjligt att lyssna till hur exempelvis ett uppspelat meddelande låter vid olika punkter i rummet. Datorprogrammet ger även en möjlighet att jämföra hur olika typer av ytmaterial påverkar ett visst ljud vid en viss punkt.

Grafik: Ingemanssons webbplats

Etiketter: , ,

fredag, april 13, 2007

AMMOT

Igår var jag på AMMOTs årsmöte, en trevlig tillställning! Det var roligt att höra vad de sysslar med. Efter mötet bjöds det på en festlig buffé och livemusik. Det var intressant att träffa lite nya människor med ordentlig inblick i ljudområdet.

Arbetsmaterialet för "HULLER OM BULLER" delades också ut: en musik-CD, en bok och en lärarhandledning - julafton för mig som verkligen letat efter det materialet. Det ska bli kul att se vad yngsta sonens förskola tycker om materialet när jag överlämnar det till dem! Det går f.ö. att beställa via AMMOT för 280 kr per set.

Huller om buller-projektet omfattar också en ljudföreställning: "Huller om buller med Tone och Poff". Den riktar sig mot barn i åldrarna 3-5 år och går att boka: 2500 kronor för en föreställning på 35 minuter (max 40 barn). Det enda kravet är det finns en samlingslokal för barn, och en fri spelyta på 3 x 3 meter. Läs mer om bokning på AMMOTs webbplats.

(AMMOT står för Artister och Musiker mot Tinnitus. Deras arbete berör naturligtvis även oss som inte har några konstaterade eller upplevda problem med hörselsinnet.)

Etiketter: