måndag, februari 19, 2007

Ljudverk blev mötesplats i Gallerian

Sent omsider tar jag nu lite tid från annat för att peta in en glittrande karamell som legat i skåpet länge, som jag verkligen längtat efter att ta fram:

I Gallerian finns en stor kristallkrona, bestående av 21840 svarowskikristaller. Under den finns några sittmöbler där man kan vila, mitt i shoppingvimlet.

När man närmar sig kristallkronan hörs ett "glittrigt" klingande. Fortsätter man in, och runt under kristallkronan, upptäcker man olika "ljudsfärer", med bland annat vattensorl och skogsljud.

Verket bygger på en stillsam interaktion - på flera olika sätt. Dels förändras det uppspelade ljudet, i ett längre perspektiv, utifrån antalet besökare i Gallerian. Dels, i ett kortare perspektiv, hör man olika ljud beroende på var man står. De uppspelade ljuden (klingande, vattensorl, fågelljud etc) maskerar den vanliga ljudbilden med en mer oväntad - men ändå stillsam - ljudbild. Att sitta på en punkt och vila, eller att leka med vad man hör på olika ställen - kan i en miljö som Gallerian - vara ett ganska unikt ögonblick av "rekreation".

Hur detta sedan påverkar fortsatt shoppande är oviktigt, för mig alltså. Men säkerligen inte för Gallerian.

Etiketter: