onsdag, augusti 30, 2006

Provat ljudfåtöljen m.m.

Idag har det hänt mycket.

Klockan 11: Möte med en mycket trevlig kvinna på Eurobibs showroom. (Cool upplevelse att sitta i ljudfåtöljen Luna! Att bara sitta tyst, eller lyssna på något ur högtalarna, var lite märkligt. Man kan vara avskärmad - mitt i en offentlig miljö. Man upplever tystnad - i en högljudd omgivning. Man kan nästan välja att känna sig ensam eller "bland folk" efter eget behag. Att prata själv är inte att rekommendera, det var nästan obehagligt, men jag gissar att det heller inte är meningen.) En lång, mycket intressant disussion om ljud i design resulterade i lite nya kunskaper, samt åtskilliga funderingar om vem som egentligen ansvarar för ljudet hos produkter.

Dessutom ledde diskussionen till (min personliga) insikt om inredningsarkitektens roll som boven i dramat när det gäller påfrestande ljudmiljöer. En inredningsarkitekt kan uppenbarligen "komma undan" med ett ljudmässigt outhärdligt, men visuellt tilltalande, inredningskoncept. Den som bestämmer vilka objekt som ska plockas in i miljön för att ge ett visuellt mervärde, borde också ha ett ansvar för hur objekten påverkar ljudmiljön. Både som reflekterande ytor och som ljudkällor kommer objektens ljudegenskaper att påverka upplevelsen (och därmed användbarheten) av lokalen.

Klockan 12:30: In i en inredningsaffär. Rullade ett svindyrt (5900 kr) rullbord som skallrade för att en gummiplupp trillat bort. Hjulen vickade lite och gnisslade. Frågade om det inte skulle sälja bättre om pluppen sattes tillbaka. Mannen i affären fnissade lite. Jag gick vidare, klämde på allt, drog i några klädhängare som gnisslade ungefär som när man drar naglarna mot svarta tavlan. Passade på att fråga om mannen i affären kände till några sittmöbler i kork - men tyvärr.

Oj, höll på att glömma brickbordet för ca 3000 som skallrade, smällde och skrek mot golvet om man nuddade det. Kvalitet? Hm...

söndag, augusti 20, 2006

Ljudfåtöljen Luna

Jag hittade ljudfåtöljen Luna på Eurobibs hemsida, designad av Mårten Cyrén och Bertil Harström. Ljuddesign: Stefan Sorey, Listen Visual och ljudteknik: Glenn Olofsson.

Tänkte prova den när Eurobibs showroom öppnar igen efter semestern. Måste fråga om ljudet varit en utgångspunkt även för dem som jobbat med den fysiska formen, eller om det "högtalarrelaterade" är det som i huvudsak har ljuddesignats. Om man ser till formen och funktionen verkar det ju finnas tydliga tankar om ljud implementerade. Jag måste prova den helt enkelt.


Foto taget från Eurobibs hemsida.

onsdag, augusti 16, 2006

Glasmetall och ljudegenskaper

Om ni har missat mitt tidigare inlägg om glasmetall så läs det först och/eller titta på videon (med fokus på ljudet i slutet av filmen).

På Liquidmetal Technologies hemsida står under "Defense Applications" att materialet glasmetall är lämpligt att användas i försvarsmaterial bland annat på grund av sina akustiska egenskaper. Materialet används redan som "skal" för mobiltelefoner, mp3-spelare m.m.

I en artikel i DN beskrev en journalist en klocka gjord av liquid metal, eller glasmetall som det heter på svenska, och dess egendomliga klang. Undrar hur man kan få möjlighet att lyssna på den?

Jag måste mejla KTH och fråga...

tisdag, augusti 15, 2006

Ann Rosén ny ljudutställning

Nu är det dags igen!

Ann Rosén har en ny utställning, Sonus Verus, som öppnar 25/8.(16.00 - 21.00). "Walk-in compositions, portabla pausplatser, ställföreträdande tystnader och mycket mera ingår i utställningen" (citat från mejlutskick). Plats: ID:I galleri, Tjärhovsgatan 19, Stockholm.

Har ni missat hennes förra utställning, och den fantastiska seminarieserien som hörde till den, kolla här!


Foto: Ann Rosén

Etiketter:

måndag, augusti 14, 2006

Korkpall och filtkruka

Precis innan lunchen hittade jag några grejer med det jag pratade om tidigare idag, nämligen objekt som görs i samma material som man använder i möbeltassar. Formen är oviktig just nu, det är mer användningen av material med särskilda ljudaspekter som intresserar mig.

sittmöbler i kork
Daniel Michalik har designat en uppsättning olika möbler i kork, med en uppenbar grundtanke som är knuten till korkens ljudabsorberande egenskaper. (Klicka vidare in på hans hemsida för att se hans produkter.)

Även Jasper Morrison, har designat flera olika sittmöbler i kork. Nedan syns en av dem, med tillhörande bord.


Design: Jasper Morrison

filtkruka
Den här filtkrukan inhandlade jag på Lolodi.

Jag letar vidare.

Möbeltass eller tassmöbel?

Varför finns det inte fler möbler i kork? Mina senaste funderingar om möbeltassar går nu över i en ny fas: Varför inte göra sittmöbler i samma material som möbeltassar? Filt och kork har jag sett som material i möbeltassar. Då borde möbler i filt eller kork kunna ersätta det gamla vanliga med stol + möbeltass.

Filtmöbler har jag redan sett, även om ingen ännu har andats om filtens ljudegenskaper. Korkmöbler letar jag vidare efter, av samma orsak, alltså dess förträffliga ljudegenskaper inom möbel- eller kanske snarare "stolbranschen".

Sökte på korkmöbler och hittade detta siande från i början av året:

"Med en korkbransch i kris efter att vinbranschen mer och mer övergått till korkar i förslutningar i plast kommer andra användningssätt av korken."

(av Jenny Lindhammar, Piteå-tidningen 2006-01-18)

söndag, augusti 13, 2006

Snygga öronproppar!

Apropå mitt förra inlägg:

Om det finns de som är beredda att betala 2000 kronor för ett hörselskydd inklusive individuell passform och noggrann frekvensanpassning - men garanterat exklusive snygghetsfaktor! - så kan jag verkligen tänka mig att det finns många som skulle tycka att dessa fantastiska öronproppar av konstnären Titti Bjernér är väl värda sitt pris:


Designer: Titti Bjernér

Dessa godingar säljs på Platina i Stockholm.

Etiketter: ,

Trendigt att skydda sig?

Det är lite trendigt att ta hand om sig själv, i alla fall på vissa sätt: motion, avspänning, solkräm och solglasögon är några exempel. Både fysiskt och psykiskt vill man ju må bra. Dekadens verkar vara totalt ute.

Där kommer mitt senaste intresse in: öronproppar.

Under de senaste månaderna har jag funderat över ljuden i min omgivning, och över de sätt man försöker begränsa ljud i offentliga miljöer. Skador på hörselsinnet och stress är de fysiska och psykiska men man kan drabbas av till följd av skadliga eller "oönskade" ljud. I den mån det är möjligt borde det därför ligga i individens intresse att själv kunna påverka vad man hör. Egenansvaret skulle kunna bli trendigt (jämför med användningen av solkräm). I alla fall skulle det vara ett mer påverkbart sätt att påverka det man hör, än det som beslutas på högre instans, till skydd för allmänheten.

Det fåtal jag känner som använder öronproppar gör det i syfte att sova ostört. Men finns det inte fler situationer när öronproppar skulle hjälpa?

Efter några månaders flitig användning av öronproppar vid jobbiga tillfällen kan jag avslöja att svaret på den frågan är JO! Jag upplever tillexempel oftare än vad jag trodde stress p.g.a. hög ljudvolym eller "oönskat ljud". Och ändå är jag inte medveten om själva ljuden! Tänk på hur det känns när man gått omkring och kisat i flera timmar på stan (eller på sjön) i gassande sol för att man har glömt solbrillorna hemma. Och så får man plötsligt låna ett par av någon. Omedelbar lättnad!

Så känns det med öronproppar också ibland. På apoteket finns flergångsvarianter som går att skölja av och sådana i skum som är av engångstyp. Alla varianterna är superbilliga, och antingen helt prestigelösa ur formsynpunkt - eller rätt så fult sportigt utformade. Men då får man tänka på att priset är riktigt överkomligt, ca 30 kronor för flera engångs-, eller 1 par flergångsöronproppar.

Det finns även andra varianter av hörselskydd som gjuts för att passa bärarens öra. De jag har stött på är av typen som ligger som en "klump", synligt i ytterörat. Det finns oerhört många varianter vilket gör att man kan få ett specifikt dämpningsbehov tillgodosett. Men priset är 2000 kronor! De är på ett sätt också prestigelösa till formen, helt enkelt plastpluppar i valfri färg eller transparent.

Men har man ett stort behov av öronproppar som ger en specifik dämpning så kan jag faktiskt tänka mig att 2000 kronor är acceptabelt. Jämför bara med glasögon!

Etiketter: