fredag, november 10, 2006

Materialbiblioteket "Materialbiblioteket"

I anslutning till Konstfacks lokaler ligger ett materialbibliotek. Det har kort och gott fått varumärket "Materialbiblioteket" (och blandas ofta ihop med Konstfacks eget materialbibliotek, vilket är något annat!).

"Materialbiblioteket" ligger vid Telefonplan med adressen Tellusgången 4, i samma byggnad som Konstfack - men är helt skilt från verksamheten. Det är öppet tisdag - torsdag, 10 - 15 (lunchstängt mellan 12 och 13) och riktar sig till designer och arkitekter som vill interagera med, titta, känna, lyssna och lukta på olika material.

Eftersom många tillverkare inte har råd att marknadsföra alternativa användningsområden är det relativt sällan material används på nya sätt. Därför är Materialbiblioteket en viktig mötesplats, som ger möjlighet till nya kontakter mellan materialen och de som använder dem i sin formgivning.

Materialbiblioteket öppnade under våren 2006. Sin nära anknytning till Konstfack gör, som nämndes i början, att det ofta blandas ofta ihop med Konstfacks eget materialbibliotek. (klicka här för att läsa inlägget om Konstfacks materialbibliotek).

http://www.materialbiblioteket.se/cms/ kan du läsa mer. (Webbplatsen är något "prototypartad" i nuläget, men jag gissar att den kommer att utvecklas och förbättras med tiden.) Foto: Materialbiblioteket

Etiketter:

torsdag, november 09, 2006

Materialbiblioteket på Konstfack

Konstfack finns ett materialbibliotek som är öppet för elever och lärare vid skolan.

I interaktionen med olika material tydliggörs olika materialegenskaper, via våra sinnen. Alla sinnen som tar emot ett intryck kommer att bidra till en upplevelse av materialet, och hur det skulle passa för ett visst användningsområde.

Ljud inom design är ju mitt huvudintresse. Materialbiblioteket tilltalar mig eftersom det är en "arena" där åtmistone en undermedveten kunskap om ljud kan (eller skulle kunna) bildas.

Jag skulle gärna göra ett besök där, och sedan fundera vidare på om/hur designelever vid Konstfack får möjlighet att utveckla en "ljudmedvetenhet" under utbildningstiden. Foto: Konstfack

Etiketter:

onsdag, november 08, 2006

Artikeln med stort A

En snäll bekant skickade ett tips på en artikel som publicerats i http://www.viivilla.se/, av Johanna Wieslander.

Artikeln livade upp rejält och jag rekommenderar verkligen att läsa den: klicka här!

Artikeln behandlar kort vad som händer med kombinationen "saker som låter" och en "avskalad inredningsstil". Inte nog med det - som pricken över i:et ges konkreta tips på hur hur det går att återta kontrollen över ljudvågorna!

Etiketter: