söndag, september 06, 2009

Efterlyses: åldersanpassat ljud i Lego Batman

För att även yngre barn ska kunna spela dator- eller tevespel som baseras på historierna om Star Wars, Batman och Indiana Jones finns det sedan flera år tillbaka spel där alla karaktärer, både huvudpersoner och skurkar, är små legogubbar.

Varenda objekt i spelet är en liten legokontruktion. Att förgöra skurkar går ut på att förstöra små legogubbar, som rasar samman till en liten hög med legobitar. Resultatet är ett väldigt snällt spel. Men ändå är spelen är förvånansvärt spännande - och roliga!

Men.... Efter att ha suttit med spelen som bakgrundsljud i tiotals timmar har jag funderat över hur speltillverkarna egentligen tänker på det här med våldsamma ljud för yngre barn.

När Legogubbarna slåss eller skjuter varandra faller de visserligen sönder i små högar av plastbitar, vilket får sägas vara förhållandevis oskyldigt i jämförelse med andra spel för barn i yngre skolåldern. Men vad jag inte förstår är varför legofigurerna då stönar av smärta på ett väldigt realistiskt sätt, med vuxna mansröster?

Jag har försökt leta mig fram till någon undersökning om hur ljud i datorspel påverkar barn, utan att lyckas. Många undersökningar har gjorts om hur "videovåld" eller "våldsamma tevespel" egentligen påverkar barn, men om man skummar igenom texten är frågeställningen ofta baserad på vad som visas grafiskt.

Varför vänja yngre barn vid att lyssna till realistiskt återgivet mänskligt lidande, än i mindre doser? Grafiskt har man lyckats förträffligt med att tona ned eventuella associationer till sådant, men legogubbarnas realistiska stönanden signalerar helt fel tänk kring spelets målgrupp. Eventuellt har man fler val på andra spelkonsoller, men i PS2-versionen är valmöjligheterna för ljud (Lego Batman):

(Vibration: on/off)
Surround Sound: on/off
Audio volume: 1-10/10
Music: on/off

Etiketter: , , ,

torsdag, maj 07, 2009

Månadens fråga - hur betala för nedladdade filer?

Månadens tre frågor kommer här:
  • Om man vill betala för musik/ljud som kan laddas ned, vilken skulle vara den optimala lösningen (både för den som vill lyssna och upphovspersonen)?
  • Vilken typ av bra sådana betallösningar (eller lösningar som genererar pengar till upphovspersonen) finns i nuläget?
  • Bra/dåligt + övriga kommentarer?
Som ni märker har jag just klivit ut i ett sidospår, i den här bloggens historia alltså. För musikspåret är en stig som ofta för mig över både pysande, illaluktande träsk - och över surrande, varmt doftande blomsterängar. Det är därför jag inte tar den komplicerade vägen så ofta, utan håller till i mer okomplicerade marker.

Men detta med att det kluras hej vilt över hur upphovsmän kompenseras är spännande, och fler än jag är nog nyfikna på vilka nya lösningar som uppstår med tiden. Skäms inte över att ta plats - nu vill jag höra vad ni tycker.

Etiketter: ,

onsdag, januari 14, 2009

Ljuddesign uppslagsord på Wikipedia

Tro det eller ej: Wikipedia.se hade inte "ljuddesign" som uppslagsord förrän jag skapade det för ett bra tag sedan. Nu har några tillägg gjorts, ändringar utförts, så sedan en tid tillbaka är det i alla fall ett "godkänt" uppslagsord, som följer Wikipedias riktlinjer. Men vad innehållet beträffar så kan och ska det betraktas som dynamiskt, det vill säga att det kan ändras med tiden, av vem som helst som har gått med i Wikipedia.

Wikipedia bygger på principen att användarna själva utvecklar innehållet, vilket ger både bredd och djup. Men det uppkommer förstås även meningsskiljaktigheter (olika betydelser eller uppfattnignar framgår ofta under ett uppslagsord, så länge det kan sägas finnas någon generell relevans för en redogörelse av detta). Man kan alltid gå tillbaka till tidigare verisoner i ett uppslagsords historik.

Vill du titta på uppslagsordet "ljuddesign" på Wikipedia.se? Klicka här.

Känn dig fri att bidra till ordets innebörd, beskrivning, bakgrund m.m. (Kräver att man går med som registrerad användare på Wikipedia.se samt att man följer de riktlinjer som finns för både innehåll och upplägg.)

Har du synpunkter på uppslagsordet "ljuddesign" på svenska Wikipedia, så dela gärna med dig här på bloggen genom att lämna en kommentar!

Etiketter: , , , ,

torsdag, augusti 07, 2008

Digitala pip från stentrappan?

Nyss hemkommen från en vecka på ett slott, Chateau du Perron, i Normandie så är jag väldigt nyfiken på att få svar på följande fråga: Vad kan det vara för en sorts padda som tutar var femte sekund nätterna igenom (i alla fall under juli och augusti månad)? Samma frekvens hela tiden. Det låter precis som ett ljud från något aktiverat inbrotts- eller brandlarm.

Alla kom ut på trappen och undrade var högtalaren för brandlarmet satt: trots att vi stängde av det när vi lagade mat så fortsatte det att låta som om det var aktiverat. Slottsägaren meddelade att det var en padda som bodde under ett av trappstegen - och mycket riktigt var det därifrån, ur en liten skreva mellan två trappsteg, som ljudet hördes som starkast.

Vad var det för padda? Hur ser den ut?

Etiketter: , ,

tisdag, maj 27, 2008

Kletigt och gott i Malmö!

Mest provocerande matljudet är enligt mig det ljud som uppstår när man joxar ihop ingredienserna under en måltid bestående av råbiff. Det har jag pratat om förut.

När vi var i Malmö var det råbiffspremiär för mig, sedan köttfärsskandalen i höstas. Jag trodde aldrig jag kunde känna ett sug efter råbiff igen, men jag hade fel. Väldigt fel, eftersom jag kände ett tvingande begär efter det två dagar i rad. Så jag åt det därför två dagar i rad.

Ljudet får ni tänka er själva. Jag har fortfarande inte lyckats ringa in ett ställe i Stockholm som uppfyller två viktiga krav: dels måste det finnas en fantastisk råbiff, dels en ljudmiljö som lämpar sig för ljudupptagning. Tures går fetbort av den sistnämnda anledningen.
Några tips?

Etiketter: , , , ,

fredag, april 18, 2008

Restaurangen Aquavit Grill & Raw Bar

På Norra Bantorget har nu restaurangen Aquavit Grill & Raw Bar slagit upp portarna. Både ris och ros har delats ut. Men...

...två tidningar har nu uttalat sig om ljudbilden inne på Aquavit: "slamrigt vänthallslik" (DN På Stan, 16/4-08) och "en jobbigt skramlande atmosfär" (Aftonbladet, 11/4 - 08).

Självklart blir det ett besök där snart. Hinner någon före mig så lägg gärna en kommentar om vad ni tyckte!

Etiketter: , , ,

fredag, februari 29, 2008

Låter alla induktionshällar?

Jag har de senaste dagarna bekantat mig med en induktionshäll, en spis alltså med någon form av magnetisk funktion. När man lagar mat pågår ett oavbrutet vasst svirrande, som om grannen under har glömt att de ställde alarmet på en gammaldags väckarklocka. Nu undrar jag: låter alla induktionshällar så?

Etiketter: , , ,

torsdag, februari 07, 2008

Tyst mjukis

Ni vet ju att jag har skrivit om matljud tidigare?
Jag håller som bäst på att sammanställa en liten lista över de ljud ni har skickat hit till bloggen (se mitt tidigare inlägg om matljud) och på taffel.se (se inlägget på matälskaren). Bidra gärna med dina bästa och värsta ljud, lägg in en kommentar här nedan!
Mitt eget trumfkort när det gäller matljud, en riktig känslopetare, är råbiff. Det vet ni om sedan tidigare. Men i dessa den globala uppvärmningens tider har jag funderat över en annan mindre och mer oansenlig person än den koldioxidrapande kossan, nämligen kålroten. Man kan förundras över den lilla figuren som lurar först i jorden, sedan längst ned i kylskåpets kyliga mörker. Sedan som rotmos, eller som mjuka gyllene bitar i grytan.
Få är vi som äter den rå. Men vi borde vara många fler som äter den tillagad, särsklit med tanke på dess låga belastning på miljön. I min hittills inofficiella trendrapport om matljud för 2008 ingår den, kålroten. Rotmosets - och husmanskostens överlag- försiktiga ljudegenskaper: tystnad med avbrott för några klops och klafs - tror jag att vi kommer att få lyssna till i ännu större utsträckning under 2008. Det handlar om snälla, trygga och vänliga ljud (bidrar de kanske till ett inre lugn i vår stressiga, riskfyllda vardag, eller efter hotfulla och våldsamma nyheter från omvärlden?).
Läs ett inspirerande inlägg på taffel.se, tillägnat kålroten. Där finns massor av recept.
Här är ett utdrag (citat): "Kålroten tröstar när tomat, gurka och sallad sviker." ... "Och med tanke på att den går under namnet swede i stora delar av den engelskspåkiga världen borde ni andra verkligen anstränga er för att visa den lite mer respekt."

Etiketter: , ,

söndag, december 09, 2007

Öronfägnad på bloggen Matälskaren!

Min ljudfråga om matljud tidigare i veckan har ännu resulterat i... låt mig kalla det... ett begränsat antal svar (ni fattar vinken va...?). Därför lade jag in en krok inne på bloggen Matälskaren på Taffel.se i förrgår.

Eftersom jag inte hittade någon epostadress var jag tvungen att göra en fuling och lägga en kommentar om min ljudfråga under ett annat inlägg - ursäkta för det, Matälskaren. Taffliga metoder eller inte - plötsligt rasslade det till och det kom både några kommentarer på min fråga inne på Matälskaren, några kommentarer här på min egen blogg och några mejl...

...och inte nog med det!

Idag när jag gick in på Matälskaren för att kolla så att jag inte missar några kommentarer om ljud till tio-i-topp-listan om matljud som jag lovat sammanställa - så hittar jag inlägget Öronfägnad högst upp på bloggen Matälskaren. Roligt att min fråga om matljud väckte nyfikenhet!

Inspirationen till frågan om matljud kommer från Lennart Magnusson, som medverkade i en artikel om bland annat matljud i DN för ett tag sedan.

Glöm nu inte bort att lyssna på både råvaror, själva tillredningen och/eller det du tuggar och sväljer. Etcetera. När du känner dig redo - rösta på länken längst upp, eller eposta på hanna@prage.se

Etiketter: , , , ,

söndag, december 02, 2007

Tipsa mig om smycken som låter!

Jag vill ha tips på smycken som låter, för jag hittar alldeles för lite av den varan på Google! Bilder, beskrivningar, ja allt ni kan komma på.

Om ni även kan berätta vad ni tycker om smycket och varför, vem som gjort det och när, eller var ni såg det så är det ett plus.

Kom-ihåg-lista:

  • kling
  • klang
  • rassel
  • pinglande
  • klämtande
  • uppspelade ljud

Notera att uppspelade ljud hamnar längst ned på listan . De är inte bannlysta. Bara lite nedtonade, eftersom det finns så myckert mer.

Etiketter: , , ,