onsdag, mars 18, 2009

...och julen varar väl till påska?

Jag sökte just på "produktljud" i Google, för att se hur många sökträffar som genereras i dagsläget (för att jämföra med 50 träffar i januari 2007): runt 250 stycken.

Även "ljuddesign" får många fler träffar i dagsläget, men tyvärr har jag ingen exakt siffra att jämföra med från januari 2007, för de följde med min bärbara dator i kraschen förra våren.

När jag ägnade mig åt denna kvantitativa syssla, hittade jag detta, mer kvalitativa, inslag - en rolig julhälsning som Resumé lagt upp lagom till jul 2008 (producerat av AKQA). Ingen perfektion, men rätt imponerande. Vilket jobb.

Etiketter: , , , , , , ,

måndag, september 22, 2008

Adecco satsar på... ljuddesigners? (fniss)

Jag fick just en länk till en rolig film på Youtube:


Tack, T!

Etiketter: , , ,

måndag, maj 26, 2008

Föreläsning på Berghs School of Communication

Fredagen utvecklades enligt planerat med ett besök på Berghs School of Communication.
Som en del av den årliga slututställningen hölls en föreläsning om annorlunda marknadsföring. Föreläsningen inleddes med dofters betydelse i marknadsföring, intressant och fokuserat innehåll.
Sedan var det dags för kroppsspråkets betydelse inom samma ämne - och vidare över till det jag själv väntade på, nämligen Petter Lindholm, som skulle tala om ljudets betydelse i marknadsföring.

Det blev ett underhållande 45 minuterspass med Petter.
  • "Hur gör man ljud av en visuell idé?" Frågan illustrerades av ett ljudexempel, baserad på den grafiska reklamkampanjen för Sjöhistoriska Muséets utställning Estoniakatastrofen: ordet ESTONIA som läses upp om och om igen, med en mer och mer förvrängd, allt dovare klang.

  • "Kan upplästa budskap etsa sig fast?" Frågan illustrerades av ett ljudspår: En kvinna berättade om hur hon en gång satt repeat på en ljudslinga, i syftet att ställa in rätt inspelningsnivåer etc. Av en slump var det talade ordets melodi och rytm precis som en inspelad melodi. När vi lyssnat på loopen ett tjugotal gånger fick vi höra den ursprungliga texten läsas upp - och mitt i allt ihop kom "melodin" in, ett bisarrt men mycket underhållande fenomen.

  • "Hur ändrar jag mottagarens känsla på 10 sekunder?" Frågan illustrerades av upspelad filmmusik från Psycho, följt av dramatisk klassisk musik, följt av barnskratt.

Undehållande föreläsning och kul att Berghs tar upp ämnet!

Etiketter: , , , , , ,

tisdag, december 04, 2007

Anticimex behöver ljud!

När jag gick runt inne på RestaurangExpo 2007 så kom jag plötsligt fram till Anticimex monter.

Om jag minns rätt så såg jag där en "uppstoppad brandman", eller, ja en provdocka iklädd brandkläder. Om jag minns rätt alltså. Montern var vare sig subtil eller särskilt... kul. Inte heller en enda fejkråtta så långt ögat nådde. "Hög aktivitet av råttor och möss" varnas man samtidigt för på Anticimex webbplats. För första gången i mitt liv, på RestaurangExpo 2007, saknade jag faktiskt råttor! Anticimex sysslar visserligen, förutom med skadedjur, även med brandsäkerhet, hälso-/hygienfrågor, förebygger fuktskador mm.

Då väcktes en första tanke: Varför sker inte fler "länkningar" mellan montrar under en mässa, särskilt mellan varumärken som sticker ut från det egentliga mässtemat? Exempelvis hade ju Anticimex kunnat få tillstånd att utnyttja området för gästens upplevelse genom att placera ut en leksaksråtta (med diskret hänvisning till sin monter). Eller att ljudkommunikationsföretag på Restauranmässan "ger ett ljud" till Anticimex monter - med en hänvisning till ljudkommunikationsföretaget. Anticimex skulle i sin tur kunna placera en fejkråtta i ett hörn i ljudkommunikationsmontern, med hänvisning till Anticimex monter. Det skulle säkert väcka nyfikenhet som båda skulle tjäna på. Men... detta om "länkning" i mässmiljö, vad det nu skulle kunna kallas, var egentligen en parentes.

För de tankarna ledde vidare till något annat. För ett såpass "osynligt" - men välkänt - varumärke som Anticimex, vore det inte perfekt att utnyttja ljud i sin marknadsföring, för att ge "kraft" i komunikationen? Nu menar jag alltså på bred front, inte bara i mässmiljön.

Varför? För att ge en tydligare känsla av behov såklart. Den känslan väcks säkert effektivt med hjälp av vissa "negativt laddade" ljud som jag asssocierar Anticimex med - gnagande råttor, krafsande från små skalbaggsben etc... Det finns många som använt negativa värden i positivt syfte.

Jag kan ge några, ej ljudrelaterade, exempel, det finns säkert fler:
Ishotellet i Jukkasjärvi vände ett negativt laddat värde till ett positivt: "ogästvänligt" blev "exotiskt". Industribageriet Delicato utnyttjade konventionella texter som brukar kopplas till "hälsomedvetenhet" för att skoja med hur alltigenom onyttiga deras bakverk är: "Kan innehålla spår av vitaminer och mineraler", samt "Garanterat fria från fullkorn". Vilken succékampanj!

Man skulle kunna tänka sig en effektfull ljudlogga och/eller -installation utförd med finess och med tydliga - men subtila - ljud från "gnagande", "krafsande" eller "kravlande". (Kanske har Anticimex redan utnyttjat detta under senare mässor - i så fall tar jag åt mig äran eftersom jag pratade med mannen i montern om detta.)

Så, kom igen, Anticimex - krafsa mig i nacken eller gnag mig i stortån nästa gång vi ses!

Etiketter: , , , ,

fredag, september 07, 2007

Treo / Garberg: produktljud i reklam


I Garbergs reklamfilmer om TREO utnyttjar man produktljud på ett subtilt sätt (visserligen så subtilt att jag inte förstod i början, vilket å andra sidan gjorde att jag fortfarande minns filmerna).

Personerna i filmerna är en pappa och hans son. Den förste råkar ut för olika missöden, vilket följs av sonens väsande: "Pssssscchhhh".

Brustablett i vatten. Ett produktljud som (till vardags) inte alls är digitalt. Kul!

Bild: Rikard Westman

Etiketter: