tisdag, augusti 28, 2007

Kul läsning

Julian Treasures bok Sound Business är verkligen att rekommendera!

Har hittills mest gjort en djupdykning i bokens tredje del, "Sound Practice". Där analyserar Treasure olika typer av produkter där en medveten bestämning av ljudet saknas, i olika miljöer. Han tar exempelvis upp restauranger och barer - där ljudbilden, menar han, sällan är planerad. Olika ljud från kunder och produkter fyller lokalerna utan att någon egentligen bestämt förutsättningarna.

Treasure uppmanar därför till medvetenhet, att inte spela musik bara "för att alla andra restauranger gör det" - utan i så fall ställa sig frågan: Tillför musik något för kundens upplevelse? Vilken sorts musik lyssnar målgruppen på? Vad säger musiken om oss?

Restauranger - liksom alla miljöer - fylls dessutom av en massa olika ljud förutom musik: människor, stolar, porslin och köksmaskiner. Treasure verkar vara av samma uppfattning som jag själv: en medvetenhet i designskedet (både lokalens och de produkter som den fylls med), i inköpsskedet och i bruksskedet är avgörande för vilken ljudbild som uppstår.

Inspirerande läsning!

Etiketter: