onsdag, maj 28, 2008

Inferno från Indusec

I morse hade min omtänksamme äkta hälft lämnat en urriven artikel till mig på frukostbordet. Rubriken löd "Här går larmet som får tjuven att kräkas" (Ny Teknik, den 28/5 2008)
Vad är nu detta? Ögnande igenom texten... jaha... ett inbrottslarm framtaget av Indusec, med ett utprovat ljud som tydligen låter så jobbigt att man inte står ut.
Efter frukosten ringde jag upp Indusec och bokade in ett möte. Johan Sandberg och Asko Antikainen tog emot mig och berättade om larmets funktion och användningsområde och lät mig hålla i "avtryckaren". Jag var beredd att stålsätta mig - men stod ändå bara ut i en bråkdels sekund innan jag var tvungen att släppa knappen för att få tyst på larmet. Men illamående, nej, men ett påfrestande ljud. Fast i ärlighetens namn kan jag inte säga att jag upplevde någon större skillnad på larmet jämfört med andra larm jag har hört. Å andra sidan kunde jag ju inte jämföra.

Skillnaden mellan "Inferno" och en vanlig larmsiren är att fyra, istället för en, ton spelas upp samtidigt. Frekvenserna ändras utan koordination, men ligger parvis ganska nära i frekvens. Detta gör att hjärnan har svårt att hantera signalerna, och det leder till obehag.
Företaget har också en produkt som kombinerar ljudlarmet med en ljusfunktion. Den som försöker bryta sig in möts av bländande stroboskopljus, samtidigt som det öronbedövande ljudet. Dessutom visade de upp en prototyp av en "ljudgranat" (som syns på bilden till höger) - ett oskadligt överraskningsmoment som kan användas av säkerhetsstyrkor.

För mer info, kolla Indusec's hemsida.
Foto: Hanna Prage

Etiketter: , , , , , ,