torsdag, november 08, 2007

Tillgängligheten på smoothear.com?

Ingen kanske har lagt märke till det, men i ett försök att göra www.smoothear.com/blog lite, lite mer tillgänglig för personer som använder "handikappanpassade" hjälpmedel för att surfa på internet, exempelvis synskadade.

Därför har länkarna här på bloggen sedan ett par veckor blivit betydligt längre. Det ser kanske lite rörigare ut, men skillnaden för någon som får en länk uppläst via ett ljudgränssnitt kan det resultera i en stor skillnad i tillgänglighet. Jag är inte helt insatt i saken, men som jag förstår det kan man få alla länkar som ligger på en hemsida som en "lista", upplästa för sig. Tänk dig då att försöka sålla mellan:

lyssna här
här
läs här
titta på det här

Inte så intressant, va? Dessutom irriterande. Därför försöker jag (och passar på att uppmana andra) att göra länkarna lite längre, så att åtminstone lite information om vad länkarna handlar om, faktiskt framgår av länken själv.

Kommenter (och tips, klagomål, förslag etc) mottages tacksamt!

Hittade en lista på Synskadades riksförbund med tips för att göra hemsidor mer tillgängliga för synskadade för den som vill veta mer.

Etiketter: , ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Kul blogg! Några tumregler för att webbsidor ska vara tillgängliga för den som ser lite, eller inte alls:
Skriv in alt-texter till bilderna som beskriver vad de visar, t ex "porträttbild på Hanna Prage".
Banners med rörliga bilder, flashanimationer etc gör sidan råddigare.
Kan man anpassa textens storlek och färg och färgen på bakgrunden (ger bättre kontrast)så underlättar man för synsvaga. Vet inte om ovanstående är görbart på en blogg som denna, eller om det kräver ett eget webpubliceringsprogram med flera inställningsmöjligheter.
Men begripliga länktexter har du ju redan fattat vitsen med.
Lycka till!
Mats

fredag, 09 november, 2007  
Blogger Hanna Prage said...

Tack så mycket, Mats! Jag ska kika igenom bloggfunktionerna, även om risken finns att det inte är så flexibelt för besökaren.

Vänliga hälsningar,
Hanna

fredag, 09 november, 2007  

Skicka en kommentar

<< Home